Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Typy pościgów, czyli jak wykonać najprostsze manewry

Cali19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Typy pościgów

W tym poradniku przedstawię Wam typu pościgów, być może zastanawialiście się, jak utrzymać się na ogonie wroga. Mam nadzieję, że ten poradnik wam w tym pomoże.

Omówmy teraz trzy typu pościgu, które są równie istotne dla manewrów myśliwca. Te trzy formy prowadzenia - lead, pure i lag - technicznie określone przez orientację atakującego wektora prędkości samolotu odpowiednio przed, bezpośrednio w kierunku, lub za samolotu docelowego. Ponieważ pilot myśliwca nie zawsze jest w stanie dokładnie ocenić kierunku jego wektora prędkości, wtedy jego nos jest zwykle podstawiony jako odniesienie. W sytuacji manewrowania te dwie referencje (wektor prędkości i położenie nosa) różnią się w zależności od kąta natarcia i ślizgu atakującego, które na ogół nie jest na tyle duże, aby mieć znaczenie.

Lead pursuit

Lead pursuit następuje poprzez umieszczenie nosa myśliwca przed celem.
Praktycznie maksymalny lead pursuit jest wtedy, gdy cel jest ustawiony ponad widoczność swojego nosa myśliwca, czyli go nie widzimy. Tzw. Ślepe zakręty w prowadzeniu pościgu mogą być odpowiednie w pewnych okolicznościach, ale nie są z natury niebezpieczne, zarówno ze względu na kolizje i ze względu na możliwość utraty pola widzenia celu, w skutek czego możemy pozwolić na uzyskanie bardziej groźnej pozycji, lub do ucieczki.

Celem tego manewru jest przede wszystkim zbliżenie się do celu.
Idealny kąt natarcia dla jak największego zbliżenia zależy od względnej pozycji samolotu, prędkości względnej i manewrów wroga.

Manewr ten może nawet pozwolić atakującemu zbliżyć się do znacznie szybszego wroga, jeżeli cel skręci w kierunku napastnika w tempie, które wprowadzi napastnika w dużym kącie ogona docelowego.

67148341.jpg

Rysunek przedstawia atakującego, który korzysta z manewru, aby zbliżyć się do szybszego celu z pozycji tylnej półkuli. Należy pamiętać, że w tym przykładzie cel skręca w stronę napastnika, wpisując raczej duży łuk na niebie, podczas gdy napastnik trzyma nos przed celem i skręca wewnątrz jego lotu, aby zamknąć zakres.

Pokażę wam, jak to wygląda na przykładzie animacji

Pure pursuit

Tutaj niewiele mogę napisać, ale pure pursuit polega na tym, że atakujący trzyma nos samolotu bezpośrednio na celu, przez co odległość między atakującym a bandytą nie zmienia się.

Pure pursuit używa się wtedy, kiedy masz szybszy myśliwiec.

67013899.JPG

Lag Pursuit

W tym manewrze atakujący umieszcza nos myśliwca pod kątem z tyłu celu. Takie działanie jest użyteczne w hamowaniu lub zatrzymywaniu zamknięcia, w celu utrzymania żądanej odległości od celu. Ten manewr polecam używać w szybkich myśliwcach przeciw wolniejszym maszynom.

74919104.jpg

Poradnik nie jest napisany w 100%, Chciałem go jak najszybciej napisać, ale z braku czasu muszę dodać troszkę okrojoną wersję, ale myślę że dobrze zrozumieliście jak wykonywać te manewry. Oczywiście poradnik postaram się dokończyć jak najszybciej.

Zapraszam do komentowania, oraz zadawania pytań.

Opublikowano

No super,super,super :) Właśnie na takie coś liczyłem. Tak naprawdę pierwszy tutorial również dla doświadczonych graczy. Lepiej tego zrobić nie mogłeś. Widać tu rzetelność i znajomość tematu. Trzymam kciuki i liczę,że pojawi się tutaj dużo więcej manewrów. Dobra robota Cali.

Opublikowano

Good job, poradnik ciekawy, może jeszcze kiedyś go rozwiniesz bardziej, ale bardzo fajnie, że coś takiego napisałeś, bo tylko robiłem zwroty prawo-lewo, dzięki

Opublikowano

Muszę przyznać, że opanowanie tego zajmie mi jakiś czas. Lecz poradnik jest przejrzysty i dobrze napisany leci +

Dzięki, oby więcej manewrów się tutaj pojawiło ;)

Larry-Chen-Speedhunters-dubkorps-audi-31.jpg

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Wszystko fajnie opisane, ale może byś się skusił na nagranie filmiku? Pozdrawiam.

Mój komputer nie pozwala nagrać i zrobić filmiku, jak bym chciał. Jeśli chcesz, to mogę poszukać w internecie jakichś nagrań. Chociaż myślę, że to nie jest trudne do zrozumienia. Kurde, miałem dodać jeszcze inne manewry, jednak nie mam wystarczająco czasu, żeby to porządnie zrobić.

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...