Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Team Fortress 2] Medyk taktyka

Xbit123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie !

Z góry mówię że poradnik ten jest przeznaczony dla raczej doświadczonych graczy ale jeśli jesteś pojętny to dasz sobie radę.

Zawiera on moje spostrzeżenia,taktyki oraz przemyślenia więc jeśli się z czymś nie zgadzasz napisz !

Rozdział 1

Wstęp

Medyk jako główna postać lecząca w brew pozorom jest najważniejszą i nieodłączną postacią każdej drużyny.

Posiada małą ilość hp, jego strzałki są powolne i nie zadają zbyt dużo obrażeń a piłka do kości sprawdza się tylko w wyjątkowych sytuacjach.

Pewnie niektórzy z was zastanawiają się czemu w takim razie medyk jest tak ważny,

Odpowiedź prosta aczkolwiek skomplikowana, gruby bez medyka umrze przy pierwszej lepszej okazji, żołnierz zabije się na własnych rocket-jump'ach, a demoman na bombach.

Wyjaśniliśmy już sobie rolę medyka w drużynie więc przejdźmy dalej

Rozdział 2

Bronie i ich zastosowanie

Pierwszorzędna broń:

Karabin strzykawkowy to podstawowa broń dla medyka która pluje masą igieł w przeciwników zadając im stosunkowo niskie obrażenia, jednak dzięki szybkości strzału doświadczony medyk

w odpowiednim miejscu i czasie bez problemu zabije wrogiego skauta/medyka/szpiega. Broni tej używamy w sytuacjach awaryjnych jak ucieczka.

Blutsauger działa dokładnie tak samo jak broń powyżej jednak dzięki jej umiejętnością przy trafieniu zyskujemy 3hp. Brzmi fajnie ale jak jest w praktyce ?

Bonem ujemnym jest spowolniona regeneracja naszego zdrowia o 2hp (czyli jeśli normalnie leczymy się z prędkością 5hp/s z tym będziemy leczyć się 3hp/s).

Regeneracja żywotności to bardzo ważna umiejętność pasywna medyka bez której nie mamy szans na polu bitwy.

Odradzam stosowania tej broni a jeśli uważasz inaczej to wiedz że jesteś złym medykiem.

Kusza krzyżowca to zwykła kusza ale może zdziałać cuda. jedynym jej dobrym zastosowaniem jest zadawanie obrażeń na duże odległości oraz leczenie towarzyszy (też na duże odległości).

Ale zapamiętaj że sojuszników leczymy TYLKO jeśli są albo daleko poza zasięgiem mediguna, albo są w wirze walki i jedynym ratunkiem jest przywrócenie dużej ilości hp za jednym zamachem.

Jednak na małe odległości ta broń po prostu ssie.

Według mnie jest to idealna broń na odpowiedni czas i miejsce.

Końska dawka to broń słabsza od podstawowej pod względem obrażeń i nie zalecam nią walczyć, jednak dostajemy bardzo przydatną umiejętność.

Wraz z naładowanym uberem nasza postać stopniowo przyspiesza (max +10%) co daje nam większą szansę na ucieczkę podczas gdy mamy w pełni naładowany ładunek a nasz towarzysz umarł.

Drugorzędna broń:

Medigun czyli podstawowa "broń" do leczenia. Jest to "broń" którą prawdziwy medyk trzyma i puszcza tylko w wyjątkowych sytuacjach.

Jednak leczenie nie jest takie proste !

Najważniejszym aspektem medykowania jest odzwyczajenie się od roli "pocket medyka" czyli poprostu medyka kieszonkowego. Leczymy WSZYSTKICH bez wyjątku z zastosowaniem poniższej skali priorytetu.

(od najważniejszego malejąco)

1.Ciężko ranni (czerwony znacznik)

2.Ranni (znacznik biały ale nie maks)

3. Nadleczanie żołnierzy i demomanów.

A teraz troszeczkę suchej teorii. Nigdy przenigdy nie idź na samobójczą misję ze swoim pacjentem a jeśli ten będzie nadal sunął naprzód po prostu go porzuć, twoje życie jest cenniejsze niż jego.

Podczas ciężkiego ostrzału zawsze chowaj się za osłoną a jeśli będzie taka potrzeba to uciekaj (potrzeba znaczy wróg ma przewagę liczebną i zaraz was zabije).

Dobry medyk robi uniki przed strzałami nawet jeśli żadnej kuli w promieniu 10 metrów niema ponieważ nigdy nie wiesz czy właśnie w tej chwili nie celuje na ciebie snajper.

Szpieg ! Zawsze oglądaj się w każdą stronę świata żeby mieć czas aby piłką do kości zabić jakiegoś niegrzecznego szpiega zanim on zrobi to tobie lub twojemu pacjentowi.

Kritzkrieg różni się od mediguna tym że jego ubercharge nie daje ci nieśmiertelności ale obrażenia krytyczne dla twojego pacjenta.

Ta umiejętność przydaje się najbardziej na MvM ale z doświadczenia wiem że na zwykłego tf2 (np klanówki) jest mniej przydatny niż podstawowy medigun. (zależy od sytuacji !!!)

Quick-fix czyli najbardziej hejtowany medigun w historii tf'a. Czemu go tak nie lubią ?

Pojęcia nie mam ! Szybki lek może i nie posiada możliwości nadleczania a jego ubercharge daje nam bardzo szybkie leczenie zamiast nieśmiertelności, ALE.

Dzięki niemu możemy bardzo szybko dostać się na linię frontu poprzez "podczepienie" się do biegnącego skauta.

Bardzo szybko możemy uzdrowić zranionych towarzyszy i jeszcze szybciej naładować na nich ubercharge który jest idealny przeciwko wszystkim klasom oprócz grubego,doświadczonego snajpera i pyro.

Na prawdziwe mecze klanowe polecam jednak używać podstawowego mediguna który jednak ma swoje plusy.

Zaszczepiacz to zabawka na mvm lub siedzenie ze snajperem na mapie ctf_2fort, nic więcej.

Trzeciorzędna broń:

Piłka do kości to bardzo skuteczna broń biała dzięki której możemy się świetnie obronić. A taktyka jest bardzo prosta, jeśli zauważymy za plecami szpiega lub jakiś wróg

zbliży się zbytnio, wyciągamy nasz tasak i uderzamy raz po czym odskakujemy do tyłu i powtarzamy sekwencje dopóki nie ucieknie lub nie zabijemy go lub nasz towarzysz go nie zabije.

Uberpiła To moja ulubiona broń biała. nasze ruchy są spowolnione jednak jeśli będziemy się stosować do sekwencji opisanej na górze bez problemu naładujemy sobie ubera nawet bez używania mediguna.

Vitapiła magazynuje nam 20 % ubercharga jeśli zginiemy ale w zamian tracimy 10 maks hp więc wniosek jest prosty, odzyskujemy 20% ubera po śmierci ale przez mniejszą ilość hp szybciej zginiemy.

Raczej bez sensowna inwestycja ...

Uroczysta przysięga to inaczej wyglądająca piłka do kości tylko z możliwością podglądania hp wroga. Dobre TYLKO gdy gramy z kolegami przez team speaka lub inny komunikator głosowy.

Mam nadzieje że się przydało

jeśli macie jakieś uwagi to komentarze nie bolą !

BTW: Bardzo proszę o umieszczenie tego poradnika w spisie poradników .

Opublikowano

A amputator razem z kuszą krzyżowca jest idealnym połączeniem jeżeli chcesz szybciej sam się zregenerować, bądź grasz na serwerze średniowiecznym.

1377774857-U369478.png

Opublikowano

To oczywiście prawda ale na prawdziwym meczu klanowym amputator na nic się nie przyda z oczywistego braku czasu.

Jak chcesz się szybko zregenerować zapoznaj się z rozmieszczeniem medykamentów na mapie.

Opublikowano

@up Spoko ostrzeżenie

// spoko spam

Edit: Mam prawo do odświeżenia postu raz na 24 godziny a to że napisałem "Spoko ostrzeżenie" zamiast "Refresh" to nie ma znaczenia...

// Jak widać jestem za tępy, żeby odkryć, że odświeżasz temat zamiast spamić. I wybacz, ale ma to znaczenie.

Opublikowano

Blutsauger działa dokładnie tak samo jak broń

powyżej jednak dzięki jej umiejętnością przy trafieniu zyskujemy 3hp.

Brzmi fajnie ale jak jest w praktyce ?

Bonem ujemnym jest spowolniona regeneracja naszego zdrowia o 2hp

(czyli jeśli normalnie leczymy się z prędkością 5hp/s z tym będziemy

leczyć się 3hp/s).

Regeneracja żywotności to bardzo ważna umiejętność pasywna medyka bez której nie mamy szans na polu bitwy.

Odradzam stosowania tej broni a jeśli uważasz inaczej to wiedz że jesteś złym medykiem.

Czyli już wiem, że jestem złym medem, bo chce się bronić w momencie, jak mnie ktoś atakuje? Fajnie wiedzieć. Nie żeby coś, ale jak ktoś Cię atakuje, to ta pasywna regeneracja 5 hp/s to jest NIC. Załóżmy, że wszystkie cele do leczenia padły, wrogi demos żyje. Co ci da 5 hp pasywnej regeneracji, w czasie, gdy możesz w tego dema strzelać, a dobrze trafiając uleczać się po 15 hp/s dzięki leczącym strzykawkom :)

Wiedząc, jak strzelać, by móc jednocześnie uciekać przed wrogiem, unikać jego strzałów i jeszcze go trafiać (trudna sprawa) ta broń jest IDEALNA w chwili zagrożenia, leczenie się strzykawami z Blutsaugera jest szybkie, i na pewno daje większą szansę na ucieczkę niż +10% szybkości Końskiej Dawki.

Vitapiła magazynuje

nam 20 % ubercharga jeśli zginiemy ale w zamian tracimy 10 maks hp więc

wniosek jest prosty, odzyskujemy 20% ubera po śmierci ale przez mniejszą

ilość hp szybciej zginiemy.

Raczej bez sensowna inwestycja ...

10 hp, co mi za różnica. Jako med w 99% ginę przez soldów zachodzących mnie od tyłu, te 10 hp nie ma różnicy. Vitapiła jest dobra, a bynajmniej lepsza od piły do kości. Dopóki się nie znajdzie Uberpiły warto jednak mieć to cuś - potem tylko ubersaw :P

Moim zdaniem poradnik taki sobie, dużo suchej praktyki, przy okazji w tytule jest "Medyk taktyka" - a tu najwięcej o broniach i opisu klasy. Fajnie opisane bronie - nie ma co, ciekawie zrobione, ale ogółem coś tu nie pasuje.

I jeszcze coś.

Quick-fix czyli najbardziej hejtowany medigun w historii tf'a. Czemu go tak nie lubią ?

Pojęcia nie mam ! Szybki lek może i nie

posiada możliwości nadleczania a jego ubercharge daje nam bardzo

szybkie leczenie zamiast nieśmiertelności, ALE.

Dzięki niemu możemy bardzo szybko dostać się na linię frontu poprzez "podczepienie" się do biegnącego skauta.

Bardzo szybko możemy uzdrowić

zranionych towarzyszy i jeszcze szybciej naładować na nich ubercharge

który jest idealny przeciwko wszystkim klasom oprócz

grubego,doświadczonego snajpera i pyro.

Tak. Ten uber jest idealny na wszystko, oprócz grubych, snajperów i pyro. Bo przecież nigdzie nie ma tych trzech klas, no ej! Przy okazji to na pewno nie jest tak, że Cie zaspamują krytycznymi stickami, że cel na Uberze nie będąc nadleczonym nie padnie od krytycznej rakiety i że za rogiem nie będzie 5-6 wrogów, którzy będą zadawać obrażenia szybciej, niż ty będziesz leczyć - przecież to jest niemożliwe, nie?

Przepraszam za sarkazm, ale to, co tu jest napisane jest - moim zdaniem - durne! Przy okazji brak nadleczeń - co?! A co, gdy towarzysze są zdrowi, a nadleczenie się przyda? Wtedy quick-fix jest bezużyteczny.

Ja się wypowiedziałem. Poradnik średni (w sumie, ja lepszych nie robię xD, a krytykuję jak leci) - mogło być bardziej kolorystycznie :P

mmmphh_zpsd4ec972b.jpg

:)

Opublikowano

Czyli już wiem, że jestem złym medem, bo chce się bronić w momencie, jak mnie ktoś atakuje? Fajnie wiedzieć. Nie żeby coś, ale jak ktoś Cię atakuje, to ta pasywna regeneracja 5 hp/s to jest NIC. Załóżmy, że wszystkie cele do leczenia padły, wrogi demos żyje. Co ci da 5 hp pasywnej regeneracji, w czasie, gdy możesz w tego dema strzelać, a dobrze trafiając uleczać się po 15 hp/s dzięki leczącym strzykawkom :)

Wiedząc, jak strzelać, by móc jednocześnie uciekać przed wrogiem, unikać jego strzałów i jeszcze go trafiać (trudna sprawa) ta broń jest IDEALNA w chwili zagrożenia, leczenie się strzykawami z Blutsaugera jest szybkie, i na pewno daje większą szansę na ucieczkę niż +10% szybkości Końskiej Dawki.

Ja się wypowiedziałem. Poradnik średni (w sumie, ja lepszych nie robię xD, a krytykuję jak leci) - mogło być bardziej kolorystcznie :P

Medyk z domyślnym wyposażeniem leczy się najpierw 3 punkty zdrowia na sekundę, po 10 sekundach - 6 punków. Tak, blutsauger zmiejsza te wartości o 2, tylko czemu się tym przejmować, skoro zwiększenie regeneracji o 1 punkt nic nie pomaga? (Ech, prawdopodobnie autor poradnika nagle zmienił zdanie)

1377774857-U369478.png

Opublikowano

Oczywiście że medyk bardzo często musi się bronić, ale nie w ten sposób.

1.Podczas grania na serwerze publicznym (gdzie poziom rozgrywki jest strasznie niski) owszem blutsauger przydaje się do ucieczki.

2.Ale gdy grasz z doświadczonymi ludźmi nigdy nie dojdzie do sytuacji kiedy będziesz musiał go używać np z tego powodu że towarzysz ci pomoże lub załatwisz sprawę uberpiłą.

3.I owszem ilość hp na sekundę ma wielkie znaczenie a Blutshauder zmniejsza je o aż 2hp.

4.Jeśli tak często upuszczasz ubera że potrzebujesz vita-piły to pogratulować.

5.Całkowicie zgadzam się że Quick-fix nie jest najlepszym medigunem ale jak każda broń w tf2, na wszystko jest swój czas !

A i owszem jeśli używasz blutshauder'a to jesteś albo bardzo niedoświadczonym medykiem, albo jesteś ta dobry że samoleczenie nie jest ci potrzebne (Stawiam na tezę nr1).

Reasumując:

Medyk zawsze jest na polu bitwy ale nigdy nie bierze udziału w bezpośredniej walce.

Jak bym miał opisać wszystkie taktyki oraz zachowania to TuT musiał by być dużo większy.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Sorki za odkop ale "troszkę" czasu mnie na MPC nie było.

Chłopie, ile razy grałem z dobrymi ludźmi, i waliłem ich uberpiłą - tak w ramach samoobrony. Większość dobrych medów jedzie z uberpiłą i załatwia nimi sprawy, gdy nie ma kogo leczyć.

Blutsaugera używam przy walce z dobrymi graczami, bo sam najgorszy nie jestem i wiem jak uciekać przed wrogami, nie rzucam się jak but z strzykawkami na grubych - po prostu jak jestem w pułapce przydaje się, żeby uciec.

Czasem trzeba wziąć udział w bezpośredniej walce, zwłaszcza gdy twoja ekipa to skończeni debile. Zwykle jednak mając blutsauger uciekam przodem do przeciwnika strzelając w niego strzykawkami. Przez wolniejszą regenerację mam -20 hp, ale ze względu iż mam dobrą celność z syringe guna dostaję ok. +80 - opłaca się ;-)

mmmphh_zpsd4ec972b.jpg

:)

• Aive zmienił(a) tytuł na [Team Fortress 2] Medyk taktyka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...