Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Support

Mihau.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka !

Od pewnego czasu naszło mnie na supportowanie. Na moim lvl'u to pewne ryzyko ,bo nie wiadomo jakie adc dostaniesz na linii ,ale narazie jakoś mi idzie. Chciałbym się spytać , co można polepszyć ?

http://www.lolking.net/summoner/eune/36213166

Parę ostatnich moich gier m.in. Taric, Lulu , Sona.

Opublikowano

Mikael Crucible przeważnie nie warto budować. Widzę, że nie kupujesz aegisa, a w każdym teamie powinien jakiś być. No i oczywiście runek jeszcze na supporta nie masz, a dają sporo.

Buty dwójki powinno się budować bardzo późno, bo nie są strasznie potrzebne.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Runki , narazie brak kasy i tak kupuje za rp champ. Aegis ? Ile to koszuje; P Z tymi spellami k.

Opublikowano

Nie kupuj aegisa, za drogi, jeśli jesteś supem ap(większość supów to rób philo,kages lucky pick, ruby sighstone mercki/ioanki(jesli masz ult zmieniający gry jak sona thresh czy zyra to ioanki), aegisa nie bierz bo za drogi, lepiej locketa bo daje przyjemne CDR, potem mozesz zlozyc shurelie z philo, twin shadows z kages lucky pick a ostatni slot to vision wardy

Opublikowano

Nie kupuj aegisa, za drogi, jeśli jesteś supem ap(większość supów to rób philo,kages lucky pick, ruby sighstone mercki/ioanki(jesli masz ult zmieniający gry jak sona thresh czy zyra to ioanki), aegisa nie bierz bo za drogi, lepiej locketa bo daje przyjemne CDR, potem mozesz zlozyc shurelie z philo, twin shadows z kages lucky pick a ostatni slot to vision wardy

Aegis kosztuje ledwo 2,1k, daje survi oraz bardzo mocną aurę, jest to core na większość supportów, poza tym twin shadows nie pasuje do każdego supporta.

652601399840421198520.png

Opublikowano

1. Spelle Oczywiście Flash + Exhaust bo inaczej obecnie nie warto (oczywiście ludzie trochę przeceniają Exhaust ale daje on dość dobre możliwości ofensywno/defensywne i raczej lepsze niż Heal).

2.Runki i Masterki
http://www.lolking.net/summoner/eune/24244314#masteries

3 różne strony masterek dla supporta (było 5 ale słabo mi się na nich grało więc usunąłem) pod 6,7 i 14
Runki z którymi gram też dobrze działają mi na supportów ale w najbliższym czasie może dorobię takie na GP/10 ale to w miarę wspinania się w tabeli. Póki co te są OK.

4.Strategia budowy:

Polecam 2 strategie. Pod Żyda lub pod Rumuna. =P
W skrócie albo rushujesz Philo ( i potem Kage's) albo rushujesz SighStone

Dla Rush Sightstone: Buteleczka + 2 wardy i poty
Dla rush Philo - Charm + Wardy + potki

Dlaczego rushować SightStone? Bo wardy i tak musisz kupić więc jeżeli zużyjesz wszystkie wardy jakie masz to jest to w teorii jak 8gp/10. Dodatkowo daje HP a to jest ważne w wymianach. SightStone kupuj w każdym meczu. Zawsze to ward pod ręką.

Teraz reszta buildu. Ja jako support zwykle buduję się pod tanka więc lubię kupić Tabi w miarę do 20 minuty lubię już mieć te butki 2.
Aegis w Bulwark to dla większości supportów pierwszy prawdziwy duży item. Zaczynamy od Emblematu (dla Armor + HP reg) a kończymy na magic.res jeżeli kupujemy po trochu. Bulwark warto mieć po rozpoczęciu dużych teamfightów. Oczywiście warto sprawdzać co potrzebuje drużyna. Jeżeli masz w niej czterech lub trzech AD to zastanów się nad Herold Zake's. Bardzo dobry m.in na Threshu, którego pasywka E skaluje się w piekny sposób z AD. Dodatkowo ma on teraz aż 20% CDR - miodzio.

Teraz prawdziwie duże przedmioty. Ano tych nie kupujemy. Jeżeli facerollujemy lub o zgrozo jesteśmy jedyną tanky postacią to wtedy tak niestety ale warto kupić Warmoga. W szczególnie dla postaci, które mogą przytankować - typu Taric lub Thresh. Lub Lodowe Serce np. Dla Tarica (pasywki z W dają część tego armora naszej drużynie) Jednak jest to zakup na tyle duży, że raczej nie zdobędziemy się na niego, chyba, że byliśmy wycieraczkami do podłogi i zabraliśmy ADC wszystkie kille (nie polecam). Lub mamy 29 asyst w 25 minucie.....

Nasze GP/10 powinny zamienić się w Shurelię - do ucieczek i pościgów a następnie Twin Shadows - do pościgów lub by sprawdzić gdzie czają się wrogowie.
dzięki Twin Shadows mozemy olać w duzej mierze buty 2 - jako że mają % mov.Speed. Jeżeli mamy jakiegoś dobrego inicjatora typu Hecarim, to możemy kupić Shard of True Ice. Ja jednak nie lubię tego przedmiotu, gdyż nie czyni mnie ani trochę tankowatym. Jeżeli mam zaciekle spamującą Sivir to decyduję się już na ten Mana Manipulator.
Osobiście nie lubię Shard of True Ice bo nie czyni mnie bardziej tankowatym ale w określonych sytuacjach jest OK (czytaj inicjator mający dobry Gapcloser).

Dodatkowo pamiętaj, że SStone i jego 3 wardy, to w mid game zdecydowanie za mało. Dokupuj jeszcze ze 2 wardy aby mieć naprawdę dobrą wizję mapy.

Buduj się pod drużynę i wroga cz.2
-Dla drużyny Heavy AP Wota będzie naprawdę dobra. ale to raczej w późniejszej fazie gry - teraz buduje się z Lucky Picka więc jako tako ten fakt pomaga.
-Dla drużyny Heavy AD jak już wspominałem Herald. Ewentualnie zakup go jako pierwszy item, gdy Twój ADC dostaje w papę, lub nie zna się na mocy AD rushując (o zgrozo) Phantoma.
-Przeciwko Drużynie Heavy AoE polecam Naszyjnik Solari a jeżeli mają sporo AP wtedy dobieramy do tego Bulwark.
-Dla drużyny mało mobilnej Shurelia to podstawa uzupełniana przez Twin Shadows.
-Jeżeli boisz się o ADC możesz ewentualnie dokupić mu Ten Crucible, ale to tylko w wypadku, gdy wróg ma sporo stunów itp. Dodatkowo ten heal wydaje się mały, ale może pomóc wygrać walkę. Dodatkowo jakiś wczesny kielich pozwala na spam ale osobiście nie polecam - jeżeli nie gramy Nami, która potrzebuje DUUUŻO many, jeżeli nie umie trafić we wroga. Jednak popyt na manę zaspokaja nam Buteleczka a potem Shurelia itp.
-Jeżeli nasza drużyna jest na tyle zgrana, ze umie splitpushować - dawajże Banner of The Command. Dodatkowo zwiększa to obrażenia o 15% nie tylko minionów ale także zwierzątek postaci - np roślinek Zyry czy Wieżyczek Heimera (SUPPORT STAR HEMERDINGER ftw) oraz Tibbersa

5.Dobór supporta
Najłatwiejsza wydaje się być Soraka. Nawet gracz o IQ 30 zrozumie, że należy nią Healować i dawać manę ADC. Przynajmniej na tyle będzie użyteczny.
Drugą bezpieczną postacią jest Taric. Pewny stun. Heal. Zwiększenia AP i AD teamu, dodatkowy Armor. Czego chcesz więcej? Super dobry przeciwko popularnym heavy AD teamom.

Ogólnie dzielimy je na 3 typy (nie daj się mocno zwieść jest to bardzo sztuczne - gdyż dowolny support będzie wykazywał w różnych rękach różne typy gry, ale pomaga ogarnąć na początek supportów):
Agresywny: taki, który nie ma zwykle żadnej formy sustainu siebie ani swego ADC. Posiada jednak dobre CC i możliwość inicjacji - Thresh, Leona, Blitz
Pasywny/Wzmacniający: taki, który raczej jest workiem ze statystykami i daje dobry sustain - polecany dla nowych graczy - Soraka, Janna, Taric, Nunu, Sona
Harashujący: odmiana agresywnego: nie wchodzi do walki na całego jak Thresh, w zamian pozwala na bezpieczne nękanie wrogów z daleka i posiadający jakąś dobrą formę CC - Nunu, Lulu, Nami, Sona, Zilean

Jak już wspominałem, będzie się to zmieniać. Sona maxując W staje się bardziej pasywnym Supportem a maxując Q Harashującym.
Thresh maxując Q staje się agresywnym supem, a maxując E - Harashującym. Ewentualnie jeżeli zmaxuje tarczę, stanie się pasywny (nie słyszałem o takim).
Wyjątkiem jest tu Nami, która nawet maxując sustain może być nastawiona na Harash a wzmacniając ADC może wzmocnić siebie (skill E)
System ten ma na celu ujęcie co odpowiednie jest na te postaci. Agresywny jest zwykle budowany tankowato, Pasywny pod różnorodne Aury i CDR
Harashujący ma dobre możliwości budowy pod jako takie AP, zwykle warto iść w CDR a także jakiś mana reg.

Ewentualnie podejrzeć tą panią: http://www.lolking.net/summoner/na/26255606#history (Ashelia)
Lub tego pana: http://www.lolking.net/summoner/na/19199530#profile (Xpecial z team SoloMid)

wikmk9.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...