Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]MySQL Connect

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dwóch dni raczkuję w autoit. Postanowiłem napisać prosty program do zmiany wartości w bazie. Problem następuje wtedy, gdy chcę jakby 'sprawdzić' stan bazy danych. To coś na takiej zasadzie

$sqlConnect = _MYSQLConnect($mysqlUser, $mysqlPassword, $mysqlHost)
if $sqlConnect == 1Then
MsgBox(1, "Łączenie z MySQL", "Poprawnie połączono!")
else
MsgBox(1, "Łączenie z MySQL", "Poprawnie niepołączono!")
EndIf

Tylko nie wiem czy to tak działa. Jakby ktoś mógł mnie nakierować, byłbym wdzięczny.

95495145614730418249.png

Opublikowano

Wiesz czo ? :D

Udf MySql nie był aktualizyowany od 2005.r wiec ma prawo nie działać.

Ja próbówałem też nie wyszło.

if $sqlConnect = 1 Then

OndteAw.png
Opublikowano

No potwierdzam, próowałem różnych udfów używać ale na nic - nie działają :/

@up, dobrze zrobił, pisanie == przy if'ie to poprawna składnia, lepsza niż pisanie = (potem automatycznie ogarniamy to w C++)

//aaa, to ty kenio, avka skubany zmienił i szpan xD

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

No właśnie w tym rzecz że ja naprawdę potrzebuje działania w mysql, najlepiej by było jakby można tam było wywołać akcję z php to już by była łatwizna :D

95495145614730418249.png

Opublikowano

W sumie to może być spróbował z ODB czy coś w ten deseń na forum autoita jest takie coś jak ODBC eetc... sprawdz tylko moze akurat zadziała.

WinHttp better :>

OndteAw.png
Opublikowano

Jezeli umiesz c++ to możesz zrobić dllkę albo program który łączy się do bazy danych a autoit odczytuje wartości zwrócone przez ten program irtyle

OndteAw.png
Opublikowano

W sumie jak znasz php to tez na tym zrobisz.

Robisz skrypt w php który tam jakieś informacje odczytuje i zwraca je przez winhttp.

Tylko skrypt wysyła jakieś konkretne zapytanie jak bedzie inne niz podane w php to zwroci 0 jak chesz to ci zrobie takie coś nie z mysql, bo sie nie znam na php ale taki prosty moge napisac zebys wiedzial co i jak.

OndteAw.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...