Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Champ] Support

Boof

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko. Trzeba się wreszcie nauczyć grać supportem, od czego zacząć, kim grać, jakieś stosowne porady, plusy i minusy champów.

Czy warto stosować supportem counterpicki tak jak np. na topie czy nie ma to zbytnio znaczenia?

Opublikowano

Nie ma to zbytnio znaczenia, wybierając supporta patrzy się głównie na resztę teamu i na swojego adc na linii, bez sensu jest brać sone jak mamy cały team papierów, z kolei bez sensu brać tarica który stosunkowo nie daje tak dużo do teamfightów jak sona gdy mamy tankowaty team. Jedynie nieco ciężej możemy mieć meele support vs range support. Co do grania aktualnie najlesze supporty to obecnie sona,lulu,thresh w dalszej kolejności równie dobre są zyra,elise,taric jako supporty. Taric i sona są najbardziej uniwersalne. Co do gry, wygląda to mniej więcej tak, że range supportem musimy zoneować przeciwnika, harrasować wroga, healować, shieldować przeciwnika, ogółem nie pchać się do przodu zbytnio bo zwykle range support = papier. Z kolei melee supportem zwykle mamy jakieś hard cc, w stylu stun, podrzut czy hook, wtedy należy siedzieć głównie w krzakach i w opowiednim momencie użyć tego hard cc na przeciwnym carry. Od czego zącząć, od Tarica i Sony, są to najbardziej popularne supporty, potem zainteresować się lulu, thresem i zyra bo sprawiają się one imho znacznie lepiej niż sona i taric.

Opublikowano

Taric, Sona to najczęstsze supporty. Jeśli mi nie zbanują Blitza to nim gram gdyż to jest najbardziej przydatny supp.

Opublikowano

Janna bardzo fajny supporcik.

Ma heala AOE + odepchnięcie.

Wichura, heal, tarcza, slow.

Ogólnie bardzo dużo CC.

Opublikowano

A co powiecie o Alistarze? Preferowałbym coś bardziej tanktowatego, dosyć mobilnego a taricem niezbyt mi idzie ;x

Opublikowano

Mocno sytuacyjny, aby podrzucić albo musi zdashowac do miniona albo dobiec do przeciwnika, chociaż jak macie jakiegoś malphite na topie cho gath w dzungli zyra na midzie to przeciwnicy przez cały team fight w powietrzu będą :D

Support nie ma być tanky, support ma miec cc / harras / dawać sustain na linii

Opublikowano

alistar w porównaniu do tarica/janny troche ssie ;x

lepiej picknij janne, kochany supporcik ;3

-shield na 9lvlu daje 55ad + duuuuży shield

-tornado z cc

-ulti z healem

-pasywka

-slow

alistar ma jedynie dobre combo i ulti do ksucia. w s2 był często pickowany.

jeszcze tresh jest ok.

-hook

-shield

-ulti ma masakryczny dmg

-latarnia do uratowania kogoś lub do ganków junglera

-free ward z latarni ; p

304191415027212454880.jpeg
Opublikowano

Wszystkie suporty są dobre jeśli tylko umie się nimi grać i dobrze wykorzystać je jak i ich możliwości w teamie :)

Jak każda linia tak i support jest pickiem łatwym lub trudniejszym..

Opublikowano

Wszystkie suporty są dobre jeśli tylko umie się nimi grać i dobrze wykorzystać je jak i ich możliwości w teamie :)

Jak każda linia tak i support jest pickiem łatwym lub trudniejszym..

Nie pomagasz :D

Ostatnio widziałem Vladimira i Nidalee na supportach, przy tym drugim wiem że da się grać supportem a co z vladem? I jeszcze słówko o nunu +/-

Opublikowano

Janna w tarczy daje 50AD :P

Ogólnie to świetny support, tarcza, slow, genialny harras, heal AOE

Sona ma fajny harras, średniego heala, dobry + do movementu, ulta dobrego na teamfighty.

@up, Vlad na suppa się kompletnie nie nadaje, to mid/solo top

Nunu:

+ Zarypisty slowdown

+ Świetny sustain HP i many

+ Pasyw który daje darmowe zaklęcia

+ Ulti z którego wyciągasz ~4k dmg w late

+ Dobry + do as i mov speed.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Proszę was, te wszystkie supporciki mogą zrobić mi laskę gdy pickuję
LEONĘ! Ponieważ to ona jest najlepszy supportem według mnie, jest
tankowata, ciężko ją jakkolwiek zjechać.

+Tankowata

+Stun

+Slow

+Świetny ult który dużo pomaga w teamfightach (do tego daje też slowa <3)

-Nie znam za bardzo ;d Musiałbyś poczytać na necie.

Pozdrawiam.

Take it easy my friend

Opublikowano

Minusy leony:

-Brak sustainu na linii

-Melee

-Musi podejść do przeciwników aby coś zrobić, co skutkuje natychmiastowym poke'iem, czasem może zrobić więcej złego niż pożytku

-Brak jakichkolwiek boostów dla ADC na linii, brak shielda, brak heala

-Postać raczej na normale i na bronze, na silverze ludzie po prostu dodge'ować twoje stuny dashe i inne ciekawostki bedą i będą cię pokeować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...