Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT][Photoshop] Tonowanie HDR

Kriszi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chcę pokazać Wam bardzo przydatną opcję, jaką jest tonowanie HDR.

Jest to bardzo przydatna funkcja, która pojawiła się już w Photoshopie CS4. Przez kolejne wersje tego programu, została ona znacznie ulepszona.

Dzięki tej funkcji z nudnej, mdłej, nieciekawej pracy możemy otrzymać piękną, zaciekawiającą pracę !

Zapraszam do prezentacji :)

1.Gdzie znajdę te funkcję ?

Obraz->Dopasowania->Tonowania HDR

2.Dużo funkcji ;/ Muszę wszystko sam ustawiać ?

Nie ! Mamy do wyboru sporo gotowych ustawień ! Jednak polecam edytować je, aby uzyskać pożądany przez nas efekt :)

3.Opis funkcji:

a) Blask krawędzi

-Promień - Steruje rozmiarem efektu blasku. (Przydaje się, gdy chcemy zwiększyć lub zmniejszyć plamy światła.)

-Intensywność - Steruje kontrastem efektu blasku. (Jak powyższa opcja, pomaga przy świetle i cieniach.)

B) Tony i szczegóły

-Gamma - Dopasowuje różnicę między podświetleniami a cieniami. (Przydaje się podczas tworzenia kontrastu.)

-Ekspozycja - Dopasowuje ogólny ton obrazu. (Tonuje obraz. Usuwa kontrast.)

-Szczegół - Znajduje szczegóły w obrazie. (Wyostrza szczegóły pracy.)

c) Zaawansowane

-Cień - Dopasuje luminacje obszarów cieni. (Rzadko się przydaje, ew. przy ściemnianiu szczegółów.)

-Podświetlenie - Dopasuje luminacje obszarów podświetleń. (Usuwa lub tworzy światło.)

-Jaskrawość - Dopasowuje nasycenie przy minimalnym przycinaniu. (Podnosi nasycenie kolorów.)

- Nasycenie - Dopasowuje intensywność kolorów. (Również podnosi nasycenie kolorów, ale w większym stopniu.)

d) Histogram i krzywa tonowania

Za pomocą krzywej, możemy zmienić powyższe ustawienia.

Mam nadzieję , że w miarę jasno i przejrzyście pokazałem na czym polega ta opcja w PS.

Gorąco polecam do używania, można szybko uzyskać bardzo zadowalający efekt :)

Mam nadzieję, że pomogłem komuś. Chociaż tym nowym, uczącym się Photoshopa :)

Poradnik w całości napisany przeze mnie.

Za wszystkie pomyłki, niedociągnięcia itp. bardzo przepraszam, ale to mój pierwszy poradnik :)

Nie kopiować ! :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...