Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Java. Podstawy. Ksiazka Ktory ton ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja posiadam wydanie 8 i jest całkiem spoko, lecz do pisania pluginów wystarczają podstawy javy + w ch*j doświadczenia, które zdobywasz poprzez pisanie pluginów. Więc jak chcesz pisać tylko pluginy, to nie warto kupywać książki, tylko internet (pisane lub video). A jeżeli chcesz robić coś po za tym, np gry 2d, lub jakieś aplikacje to książka się przyda.

//gif w sygnie

Opublikowano

Dekompilujesz pluginy jakieś z bukkit.org, patrzysz na source i sie uczysz ^

Na mpc tez masz troche tutków w dziale minecraft jezeli chodzi o pisanie pluginów

PHP | PYTHON | LUA | VB.NET | JAVA | PAWN | C++

Opublikowano

Ale po co dekompilować - pełno developerów udostępnia swoj surce code - nawet takie pluginy jak world editor.

Po 2, kolega prosi o nauke JAVY do pisania pluginów - czyli jeszcze javy nie zna, więc co on z kodu wywnioskuje - co najwyżej niektóre angielskie słowa, z szkoły.

Jbc. tu masz projekt worldedit:

https://github.com/sk89q/worldedit

//gif w sygnie

Opublikowano

Za moich czasów (Parę lat temu) kupowało się książki.

Teraz to jest kompletnie zbędne. Google, wpisujesz problem (zwykle więcej ciekawych rozwiązań po ang) i czytasz.

Teraz jest pierdylion +=1; Tutoriali na YouTube odnośnie javy. Ogarniesz 1/10 i będziesz pro.

Opublikowano

Za moich czasów (Parę lat temu) kupowało się książki.

Teraz to jest kompletnie zbędne. Google, wpisujesz problem (zwykle więcej ciekawych rozwiązań po ang) i czytasz.

Teraz jest pierdylion +=1; Tutoriali na YouTube odnośnie javy. Ogarniesz 1/10 i będziesz pro.

Teraz nawet masz ksiązki w pdf - więc nawet nie musisz kupować, sporo masz na chomikuj. Ale ja i tak wolę jebnąć się na łóżko i w spokoju poczytać, a nie siedzieć 2 godziny i gapić się w monitor, bez przerwy.

//gif w sygnie

Opublikowano

a nie siedzieć 2 godziny i gapić się w monitor, bez przerwy.

Dlatego ja drukowałem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...