Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie/Dyskusja] Wielkość mapy Colorado. Co Wy o tym sądzicie ?

Vaxus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
Mój temat dotyczy wielkości naszej mapy.

Według pierwotnych zapewnień Titova miała ona mieć około 400 km2 (!), później stwierdził, że ma około 200 km2, następnie (pod naciskiem graczy/opinii) stwierdził, że lepsze (SIC!) 170km2 w WarZ, niż 225 km2 w DayZ (*mapa Czarnoruś), gdzie wg. jego wypowiedzi są jedynie „puste pola” i woda (SIC!). Z całym szacunkiem dla tego pana(choć nie wiem, czy zasługuje) wydaje mi się ta wielkość (170 km2) lekką przesadą. Czytałem tu i tam, różne artykuły o wielkości naszej mapy, o sposobach jej pomiaru (porównania wielkości przedmiotów, czasu biegu/chodzenia, łącznie z tym co pokazuje jakiś WH(!), itd.), trochę pochodziłem na naszej mapce, popatrzyłem i niestety muszę się zgodzić, że wielkość naszej mapy jest „trochę” mniejsza od tej co podał pan Titov, ta wielkość, to wg. mnie około 17 km2. Ja to **wyliczyłem tak. Pól (kwadratów) jest na mapie (tych, nawet dostępnych w 10%) około 137. Przyjąłem, że 1 kwadrat na mapie to 0.12 km2 x 137 pól (kwadratów) to daje nam około 16,70 km2 mapy !!!
Jak liczyli inni ? Inni podają wielkość mapy od 12,5 km2 do 34 km2 , niektóre źródła podają wielkość 72 km2, ale jakoś nie mogę tego sobie wyobrazić (nie znalazłem obliczeń).
Liczyli to tak, że 1 kwadrat na mapie ma ***300x300m lub 500x500m, pól (kwadratów) jest na mapie około 137.
Licząc 137 x 0.09 km2 = 12,50 km2 , lub 137 x 0.25 km2 = 34 km2.

Ta mapa poniżej jest mapą "Czarnoruś" z DayZ

mapka.jpg

Co wy na to ? Macie jakieś własne spostrzeżenia, obliczenia? Zapraszam do dyskusji !

(Jak zwykle przypominam, że jest to MOJE zestawienie/porównanie. Oczywiście nie musisz się zgadzać.)

* Mapa ma około 225 km2, z czego 180 km2 to ląd, reszta „woda” w pełni dostępna z wyspami (można pływać, jeździć łodziami, itp.) Nie wspominając o tym, że map jest 7
** stwierdziłem, że samochód ma 3.8 m długości, a w kwadracie mieści się ich około 92, czyli 3.8 x 92 = 349.6 m, i 349.6x349.6 = 0.12 km2
***wielkości te oczywiście są przybliżone

test

Opublikowano

To zależy jak ktoś obliczy, liczyli całą mape nawet tam gdzie się nie da dostać.

A sama w sobie mapa colorado moim zdaniem jest ZDUPIONA.

Po 1.Mała

Po 2. Zrobili miasta no ale większość to las i by było owiele lepiej gdyby dodali obozowiska i małe kryjówki w lasach, i na mapie małymi napisami napisane/

Po 3. Mogli by dodać mało zombie w lasach

Po 4. Cała mapa jest lecz też jest woda przez którą nie da się przejść bo nie da się pływać.

Powinni być że miast i takich małych miejsc jest przynajmniej tyle samo ile lasu a tak nie jest moim zdaniem.

No cóż mniejmy nadzieje że następna mapa będzie lepsza(bo niby już tyle ją robią)

427571487345508569248.jpeg

Potrzebujesz Pomocy?Pisz śmiało PW

Opublikowano

@UP
Ale że co mapa ? mapa będzie bezpłatna ROFL xD
@TOPIC
Wiecie co , narzekacie , mapa nie jest taka zła , tylko że tak jak Noroxor napisał mogła by być lepsza , a i powinni dodać możliwość pływania w tej grze bo chodzenie na około to naprawde macie +1h czasu zmarnowane ;/
Do miast więcej budynków gdyby każde miasto było takie jak boulder to by taka sieka była xD

Opublikowano

@UP

W 1h to całą mapę da się przejść xD .

Co do Colorado to nie jest tak źle, jak będzie nowa mapka mają dodać pojazdy - to musi być coś wielkiego w takim razie.

Nigdy nie cheatowałem w The War Z i nie zamierzam.

Ty też nie cheatuj - nie psuj gry innym!

War Z > Day Z

Opublikowano

Powinna zostać zwiększona mapa w WarZ, zwiększenie znacznie ilości zombie w autostradach, tyci dać ich w lesie. Gracze muszą bać się zombie i starać się przed nimi przetrwać,uciec a nie bać się że dostana w kulkę w łeb od ruska z Reiem. ;(

Opublikowano

@UP

Polaczki są największą cheaterską plagą w tej grze zaraz po ruskich :)

Nigdy nie cheatowałem w The War Z i nie zamierzam.

Ty też nie cheatuj - nie psuj gry innym!

War Z > Day Z

Opublikowano

Powinna zostać zwiększona mapa w WarZ, zwiększenie znacznie ilości zombie w autostradach, tyci dać ich w lesie. Gracze muszą bać się zombie i starać się przed nimi przetrwać,uciec a nie bać się że dostana w kulkę w łeb od ruska z Reiem. ;(

Tego raczej nie zmienią , DayZ jest bardziej nastawione na Survival , natomiast WarZ na konfrontacje z graczami i PvP.

Opublikowano

Ta mapa w zupełności wystarczy, przynajmniej na razie. Musimy poczekać na nową mapę, niestety ;)

DayZ jest nastawione bardziej na realny survival i prawdopodobnie dlatego jest tam tak duża mapa (może chcieli żeby to był taki wirtualny, wielki świat?).

Mapa z WarZ nie zadowala, chociaż jest ładna i małą jej nie można nazwać.

Czekam jednak niecierpliwie na nową mapę, liczę na to że to będzie przepełniona różnymi miastami (innymi od siebie), małymi wioskami i dalekimi farmami, bo w Colorado to już powoli się zaczyna zdawać, że zwiedzamy to samo w kółko :)

Edit: Literówka :D

challenger.png

Opublikowano

Nie chodzi o to że musi być nowa, chociaż żeby była zwiększona bo jak to napisał Duballas że mają zostać wprowadzone pojazdy, to taką mapę objedzie się nim w parę minut samochodem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...