blondyn135 Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 elo wbijam sobie na battle field 4 play free bo ściągnałem przez noc gram sobie z 3 minuty i mi sie komp wyłacza już tak 2 raz dl jak to naprawić? Odnośnik do komentarza
Kiceł Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Nie przegrzewa się? Podaj temperatury... Odnośnik do komentarza
blondyn135 Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 nie przegrrzewa sie normalnie chodzi jak zawsze Odnośnik do komentarza
SamFlynN Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Mi pomogło Prawa od Nyny, z forum purepc W związku z problemami, które zalewają nasze forum postanowiłem napisać krótkie HOW TO o Narzędziu Debuggowania dla Windows.Napewno nie raz przytrafił Wam się niebeski ekran śmierci albo komputer sam zrestartował sie. Wtedy system zapisuje sobie mały plik nazywany minidump.Nie było by w tym nic szczególnego gdyby nie fakt że przy pomocu tegopliku i odpowiedniego narzędzia będziecie mogli dowiedzieć się copowoduje problem lub całkowicie go rozwiązać.Do rzeczy. Pierwszym krokiem jaki musimy zrobić będzie ściagniecie i zainstalowanie Microsoft Debugging Tools, który znajdziecie tutaj: CLICKGdy juz zainstalowaliście program wchodzimy: Start - Programy - Debugging Tools For Windows - WinDbg.exeOtworzy nam sie okienko programu. Zobacz FotoKlikamy na File - Open Crash Dump (Ctrl+D)Teraz musimy odszukać nasz plik dumpa. Standardowo Windows XP zapisuje je sobie w %systemroot%/minidump (w moim przypadku jest to c:\windows\minidump) i tam wlasnie nalezy ich szukać. Zobacz FotoPliki te posiadaja unikalną nazwę, na przyklad: Mini121504-01.dmpMożemy z tego dowiedzieć sie że nasz problem musiał wydażyć sie wlaśnie dzisiaj, czyli 15 grudnia 2004.Gdy juz wiemy gdzie znaleźć nasz plik otwieramy go w naszym Debbugerze. Jeśli wyskoczy nam okiengo o Zapisaniu naszego Miejsca pracy (Save Workspace) najlepiej wybrac No. Zobacz FotoTeraznaszym oczom ukaże się magiczna informacja. Z początku może byc to dlanas bardzo niezrozumiałe ale po przeczytaniu kilku wierszy zostaniecieoświeceni.Przykładowy komunikat z pliku dumpa wygląda tak:Symbol search path is: SRV*c:\symbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbolsMicrosoft ® Windows Debugger Version 6.3.0017.0Copyright © Microsoft Corporation. All rights reserved.Loading Dump File [C:WINDOWSMinidumpMini061904-01.dmp]Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are availableSymbol search path is: SRV*c:\symbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbolsExecutable search path is:Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 1) UP Free x86 compatibleProduct: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTSBuilt by: 2600.xpsp2.030422-1633Kernel base = 0x804d4000 PsLoadedModuleList = 0x80543530Debug session time: Sat Jun 19 19:06:57 2004System Uptime: 0 days 1:03:36.951Loading Kernel Symbols....................................................................................................................................Loading unloaded module list..........Loading User Symbols*******************************************************************************Bugcheck Analysis*******************************************************************************Use !analyze -v to get detailed debugging information.BugCheck 86427532, {1db, 2, 3, b} <--To jest kod naszego błędu STOPUnable to load image pavdrv51.sys, Win32 error 2*** WARNING: Unable to verify timestamp for pavdrv51.sys*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for pavdrv51.sysProbably caused by : pavdrv51.sysFollowup: MachineOwnerNas jednak bedzię interesować pogrubiona czcionka.Tekst wyróżniony czerwoną czcionką to plik który prawdopodobnie powoduje nasz konfilkt pavdrv51.sys. Wystraczy w wyszukiwarce plików wyszukac go i odrazu dowiemy sie że jest to plik programu Panda Anty Virus.Aby usunąc nasz problemik wystarczy więc odinstalować nieszczęsny program.Komunikaty w plikach dumpa mogą byc przeróżne i zapewno u każdego z was problem bedzie powodował inny plik, program,sterownik. Należy w takim wypadku postępować analogicznie do tego copokazałem. Odnaleźć uszkodzony plik. Podmienic go ewentualnie na zdrowy.Zmienic sterownik. Możemy też pomoc sobie wyszukiwarka Google.W celu dokładniejszej diagnozy w okno konsoli możemy wpisać komendę: !analyze -vNa koniec jeszcze taka mała wzmianka dla zaawansowanych:Gdy otworzymy nasz program WinDbg.exe klikamy File- Symbol File Path (Ctrl+S) i w okienko wpisujemy:SRV*c:\symbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbolsSą to symbole które pomagaja lepiej zdiagnozować problem i ulepszja prace Debuggera.Program wtedy pobiera z internetu niezbędne pliki i pomaga nam w ustaleniu przyczy. W przypadku uszkodzonego pliku systemowe pobiera zdrowy plik z internetu. Pliki te możemy znaleźć w folderze c:symbols.Uwaga! W przypadku gdy bedziemy opierać sie na symbolach praca programu bedzie powolna bo pobierane pliki mogą zajmowac nawet ponad 10MB. Należy być więc cierpliwym!Mam nadzieje że artykuł jest jasny i zapraszam do testowania narzędzia.Juznie jeden problem niebieskich ekranów udało mi sie nim rozwiązać orazpomóc innym userom. W razie pytań proszę pisać do mnie na priv albo namaila [email protected]PozdrawiamUwaga! Narzedzie debugowania sluży tylko do rozwiązywania problemów hardware'owych z oprogramowaniem, wadliwymi sterownikami itp.Jesli debuger bedzie nam pokazywał jakieś niejasne informacje lub wskazywał na pliki systemowe typu ntoskrnl.exe to prawdopodobnie mamy problem sprzetowy.W takim wypadku zapraszam do innych tematów w FAQ poswieconych tym zagadnieniom. Aram rape:http://scr.hu/0t2b/pxej1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.