Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Pointery w Metin2 (sklep)

Whoa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

próbuję zrobić pewnego bota.

Potrzebuję wyciągnąć ID przedmiotu znajdującego się w danym slocie sklepu.

Oczywiście znalezienie adresu to nic trudnego (szukałem w 4 bajtach).

Problem w tym, że, jak wiadomo, adresy w Metin2 nie są stałe, dlatego potrzebuję znaleźć odpowiedni pointer.

Próbowałem już metody "Find what access to this address" wyszukując adres i jego wartości wyszukiwać jako hex - nie pomaga, bo adres i tak się zmienia z każdym wyłączeniem, wylogowaniem itd.

Próbowałem też zamiast szukać HEXa, skorzystać z metody Pointer scan for this address, jednak tutaj jest tak wiele pointerów, ale każdy również źle wskazuje po zrestartowaniu gry (tym razem po przelogowaniu było ok).

Próbowałem też po prostu skorzystać z szukania pointerów dla interesującego mnie adresu, ale ze skutkiem takim samym jak wyżej.

Czy jest jakiś sposób na odnalezienie tutaj tych konkretnych pointerów? Ewentualnie ktoś może mnie poinstruować?

Pozdrawiam

Także ten

Opublikowano

Spokojnie wyciągniesz metodą Pointer Scan ale trochę monotonnej roboty z tym jest, musisz najlepiej resetowac co kazdy rescan kompa (nie samego metina) to bez problemu wyszukasz prawidlowy pointer (niektóre skany mogą trwać do 8 godzin ale teraz mówię o grach dosyć dobrze zabezpieczonych :), z metinem idzie łatwo).

Reskanujesz aż zostanie tylko parę adresów, przeważnie tak do 20.

Proszę jak coś nie pisać do mnie na GG bo nie mam czasu na wyciąganie komuś adresów.

Wszystkie poradniki w "O mnie" i na moim profilu YouTube.

51dd70965ae71.png

!!!HIT!!! -- Pełno klientów na DT nawet na najstarszym kompie bez zamuły!

!!!HIT!!! -- Nowa modyfikacja do Metina FastKill

World of Metin2

Opublikowano

moze re plikow?

Nie rozumiem co masz na myśli.

Do metina raczej pointerów nie wyciągniesz bo jest zabezpieczony... Jedyną opcją jest zrobienie czegoś w Pythonie, albo injekcja DLL w C++ (czyli Reverse Engineering)

Da się, jestem tego pewien. Wczoraj nawet czytałem temat z marca na MPC, w którym ktoś wyciągał pointery do adresu bonusów w danym itemku (pewnie robił BonusSwitchera)

Spokojnie wyciągniesz metodą Pointer Scan ale trochę monotonnej roboty z tym jest, musisz najlepiej resetowac co kazdy rescan kompa (nie samego metina) to bez problemu wyszukasz prawidlowy pointer (niektóre skany mogą trwać do 8 godzin ale teraz mówię o grach dosyć dobrze zabezpieczonych :), z metinem idzie łatwo).

Reskanujesz aż zostanie tylko parę adresów, przeważnie tak do 20.

Proszę jak coś nie pisać do mnie na GG bo nie mam czasu na wyciąganie komuś adresów.

No dobrze, ale w jaki sposób, skoro, tak piszę, pointery jakie znajdywałem zawsze resetowały się przy każdym przelogowaniu lub zrestartowaniu gry.

Jeszcze co do skanowania pointerów mam pytanie... Jak właściwie działa funkcja rescanu "Only filter out invalid pointers"? Jak nazwa wskazuje, powinien po prostu odfiltrować błędne pointery, ale gdy z tego korzystam to ginie mi wiele prawidłowych pointerów i zostaje większość pustych (w których rubryka Points to: pokazuje kreskę -).

Także ten

Opublikowano

Kolega z tym 're' miał na myśli Reverse Engineering, co jest najlepszą metoda robienia cheatów do metina (90% cheatów to python oraz DLLki, a te DLLki to efekt RE)

Polecam www.re.coldwind.pl, bardzo fajny tutorial.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Oh Reverse Engineering.

Kiedyś bawiłem się w OllyDbg w grze Shaiya, ale nie zgłębiałem się za bardzo w tym.

Nie wiem tylko co konkretnie musiałbym zmienić, szukać, zrobić... By znaleźć... no właśnie, co?

Tak sobie myślę, że python byłby faktycznie najlepszy do tego celu, który chcę osiągnąć, ale... Znów nie wiem jak tam w ogóle dobierać się do danych w grze, takich jak właśnie itemki w sklepie czy w ekwipunku. Normalnie chcę czytać ID itemku z adresu w pamięci, a tu, w Pythonie?

Także ten

Opublikowano

W pythonie importujesz parę bibliotek i masz dostęp do wszystkiego w grze, co do EQ to popatrz sobie w kody bonswitcherów, tam jest odczytywanie itemów w EQ.

No tak, ale co znaczy "do wszystkiego w grze". To są jakieś komendy po prostu, funkcje, procedury, nazwy zmiennych, czy po prostu z poziomu pythona mogę jakoś korzystać z pamięci bez zmian adresów? No kompletnie nie mam pojęcia na czym miałoby to polegać w pythonie.

Co do bonusswitcherów - nie chodzi tu właśnie o EQ, a o sklep. Nie mam pojęcia skąd ludzie biorą funkcje typu player.GetItemIndex etc.

Powiem ci, że akurat przedmioty w sklepie są pod jednym adresem :)

Za dużo mi to nie pomogło :P Dodatkowo kompletnie nie rozumiem co masz przez to na myśli - jak wiele ID może być pod jednym adresem? :D

I tak jak pisałem, u mnie adres zawsze się zmienia, pointery również. Wszystkie jakie tylko znajduję, a są ich setki tysięcy - po kilku rescanach zostaje 0.

Także ten

Opublikowano

No tak, ale co znaczy "do wszystkiego w grze". To są jakieś komendy po prostu, funkcje, procedury, nazwy zmiennych, czy po prostu z poziomu pythona mogę jakoś korzystać z pamięci bez zmian adresów? No kompletnie nie mam pojęcia na czym miałoby to polegać w pythonie.

Co do bonusswitcherów - nie chodzi tu właśnie o EQ, a o sklep. Nie mam pojęcia skąd ludzie biorą funkcje typu player.GetItemIndex etc.

Za dużo mi to nie pomogło :P Dodatkowo kompletnie nie rozumiem co masz przez to na myśli - jak wiele ID może być pod jednym adresem? :D

I tak jak pisałem, u mnie adres zawsze się zmienia, pointery również. Wszystkie jakie tylko znajduję, a są ich setki tysięcy - po kilku rescanach zostaje 0.

Najwidoczniej źle szukasz. Pod jednym adresem jest jedno id, to logiczne, ale zapewne jest tam tablica x elementów po 4 bajty każdy, więc możnaby to sobie łatwo wynaleźć.

Opublikowano

Sytuacja jest taka. Metin jest po części napisany w Pythonie. Pisząc cheata możemy z tych pythonowych bibliotek wbudowanych w metina skorzystać. I stąd biorą te wszystkie klasy typu player.

A w jakimś bonswitcherze widziałem szukanie i kupowanie itemka o danym ID. Poszukaj.

@down, odpowiadałem na pytanie skąd biorą się te dziwne klasy :P

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

@UP

Gość pyta o pointer na tablicę, a Ty wyjeżdżasz z pythonem. Rozumiem, jak wiele wspólnego ma Python z Metinem, ale to nie znaczy, że trzeba tworzyć cheaty tylko w nim.

Opublikowano

Tak, w tym właśnie sęk, wolę uniknąć pythona. Co do pointerów, adresów - piszecie, że źle szukam... To jak mam szukać, żeby skan pointerów nie wskazywał, że pointery też się wyzerowały po zresetowaniu gry?

Pod jednym adresem jest jedno id, to logiczne

Dla mnie to też jest logiczne, ale kolega napisał to tak, że wyszło, jakby pod jakimś jednym adresem był jakoś spis wszystkich ID ze sklepu.

ale zapewne jest tam tablica x elementów po 4 bajty każdy, więc możnaby to sobie łatwo wynaleźć.

No ok, na pewno jest tam taka tablica. Znaleźć jest banalnie łatwo, ale jak już kilka razy napisałem, adres za każdym restartem się zmienia, Pointery wskazujące na niego TEŻ.

Także ten

Opublikowano

Nie bedzie jest to plik zabezpieczony w plikach serverowych nie am programu ktory by je narazie przelamal. :(

Katastrofa samolotu na ruskim lotnisku,
Plany masonerii, lądowanie na księżycu,
Świńska grypa, ufo na czeskim pograniczu,
Sekretna technologia, która niszczy ludzki gen.

Opublikowano

Tak, w tym właśnie sęk, wolę uniknąć pythona. . .

Szkoda bo w Pythonie pobranie wszystkich nazw przedmiotów w sklepie to nie więcej niż 10 linijek kodu :(

Wiadro Bluba Rura Blant

(̅__(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅a̲̅я̲̅i̲̅h̲̅u̲̅a̲̅n̲̅ a̲̅ ̅_̅_̅((()ڪ

Opublikowano

Tak, w tym właśnie sęk, wolę uniknąć pythona. Co do pointerów, adresów - piszecie, że źle szukam... To jak mam szukać, żeby skan pointerów nie wskazywał, że pointery też się wyzerowały po zresetowaniu gry?

Dla mnie to też jest logiczne, ale kolega napisał to tak, że wyszło, jakby pod jakimś jednym adresem był jakoś spis wszystkich ID ze sklepu.

No ok, na pewno jest tam taka tablica. Znaleźć jest banalnie łatwo, ale jak już kilka razy napisałem, adres za każdym restartem się zmienia, Pointery wskazujące na niego TEŻ.

Szukaj ręcznie, ja tak zrobiłem i założyć się z Tobą mogę, że ten adres jest stały.

Opublikowano

Piszesz "Znaleźć jest banalnie łatwo, ale jak już kilka razy napisałem, adres za każdym restartem się zmienia, Pointery wskazujące na niego TEŻ."

Więc widzę że szukasz metodą Pointer scan, to nie takie proste że ty raz wyszukasz dla tego adresu i z miliona pointerów na ten adres weźmiesz byle jaki i będziesz happy że działa, nie po resecie gry już nie będzie wskazywał prawidłowo na ten adres, tą metodą trzeba szukać aż zostanie max 20-30 pointerów, potem testujesz który działa prawidłowo, po prostu resetujesz grę, ce i robisz na zapisanej liście ps rescan i tak w kółko (czasami reset kompa też mocno obniża ilośc adresów po rescanie).

Wszystkie poradniki w "O mnie" i na moim profilu YouTube.

51dd70965ae71.png

!!!HIT!!! -- Pełno klientów na DT nawet na najstarszym kompie bez zamuły!

!!!HIT!!! -- Nowa modyfikacja do Metina FastKill

World of Metin2

Opublikowano

@up - Skąd pomysł, że biorę byle jaki pointer? Robię to dokładnie tak jak piszesz, że powinienem - robię co chwilę rescan, ale po zresetowaniu lub przelogowaniu konta pointery się u mnie ZAWSZE zerują, także po którymś rescanie zostaje pusta lista.

Szukaj ręcznie, ja tak zrobiłem i założyć się z Tobą mogę, że ten adres jest stały.

Co znaczy szukaj ręcznie?

Osoby, które nie chcą pomóc proszę o nie wypowiadanie się w tym temacie, bo nie obchodzą mnie czyjeś przechwalania "ja potrafię, ale nie powiem jak"...

Także ten

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...