Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] z internetem

sonniak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano!

Ostatnio zaobserwowałem, że mój internet strasznie się zwolnił.

Mam neta 6mbps i zawsze tak było, czasami były jakieś skoki pingu ale to była wina dostawcy i szybko to naprawili.

Jednakże, ostatnio chciałem obejrzeć coś na YouTube, to filmik buforował się co 2-3 sekundy w jakości 240p (!!)

Wbijam na speedtest i widzę : http://www.speedtest.net/result/2699924917.png

Myślałem, że to chwilowy błąd Telekomunikacji ( no przecież to standard -.- ) więc olałem to i wieczorkiem ogarniam jak z internetem

Z prędkości downloadu 0.08mbps podskoczyło do 0.10-0.40mbps. Powiedziałem, że zobaczymy jak będzie rano, najwyżej wtedy będe się zastanawiał.

Niestety w nocy nie mogłem spac, więc około 3 nad ranem wbijam na kompa zrobić speedtest. Wykazało normalną prędkość 6mbps, ucieszony nastawiłem

ściąganie gry i poszedłem spać.

Rano się budzę, gra ściągnięta, ale internet zamula jak wczoraj!

Nie wiedziałem totalnie o co chodzi, postanowiłem poczekać na wujka, który jest właścicielem tego internetu. Około godziny 12 poszedłem do niego, aby ogarnął o co chodzi.

Wbił do siebie na komputer zrobił test, wyszło mu 6mbps, i z lekkim zonkiem poszedłem do domu sprawdzić jak u mnie.

U mnie niestety jak było wcześniej tak zostało, czyli prędkość ledwo 0.5mbps.

Zacząłem się głowić, o co może chodzić, może przez kabel to? Jakoś źle wpięty, sprawdzam i nic, wszystko podłączone poprawnie.

Po chwili wpadłem na pomysł, aby odłączyć wifi ( korzysta z niego tata oraz siostra ) i zrobiłem test ponownie.

Ku mojemu zdziwieniu po odłączeniu wifi, prędkość wzrosła do 6.5mbps (!!)

Podłączyłem wifi i zwolniło do 1,5MBps. Nigdy takiego problemu nie miałem, nie wiem od czego to może zależeć, może muszę włączyć jakieś specjalne zabezpieczenia na wifi ?

Proszę o pomoc.

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Może, komputer który jest na wi-fi coś ciągnie. Albo jakiś router lipny.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

od ponad 2 lat używam ciagle tego samego routera wifi.

Ostatnio coś mu się odwidziało...

Najdziwniejsze jest to, że jak jest podłączony to prędkość internetu waha się od 1mbps do 2 bmps a jak go odłączę to 6.5 mbps wskakuje...

nieregulaminowa sygnatura

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...