Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Szukam] Ksiązki C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kilkunastu dni zacząłem się interesować językiem C++

Jak na razie potrafię zrobić takie podstawowe błędy jak napisać kalkulator itp.

Wiem, że od razu nie napiszę gry, a nawet jak już zacznę to nie dam rady stworzyć przez 2 tyg. :) A już wgl. sam :).

Ale mam duży zapał, a jak już zacznę to nie da się mnie szybko oderwać, potrafię nawet siedzieć z tydzień nad jedną rzeczą aż się w 100% uda :).

Możecie podać mi jakieś dobre poradniki o programowaniu w C++ (Już przetestowane) :)

Oczywiście mogę nawet zainwestować w książkę, cena nie gra roli :)

Opublikowano

Kurs to oczywiście: cpp0x.pl

A książka: "Jerzy Grębosz Symfonia C++ Standard"

Opublikowano

No ten kurs akurat zacząłem robić parę minut przed twoim postem :)

A co do książki to raczej w nią zainwestuje, tylko mam pytanie używałeś jej kiedyś? Na pewno się nada dla początkujących?

Opublikowano

Ok, kupię książkę "Symfonia C++".

Ale mam pytanie duże mam możliwości w tworzeniu po ogarnięciu treści? :)

I jeszcze jedno z jakiej biblioteki korzystać tworząc takie gry?

Opublikowano

Do samego C++ polecam, według mnie najlepszy tutek w necie ;) Megatutorial Xion'a "Od zera do gier kodera" http://xion.org.pl/productions/texts/coding/megatutorial/ rozdział o WinApi możesz pominąć raczej Ci się nie przyda. Co do grafiki to tak jak wyżej SFML 2.0/ Allegro5/ SDL / HGE / Xenon Core, następnie ( jak już nie będziesz noobem ) polecam OpenGL3.x+/D3D11+ ( chociaż to też zależy, czy chcesz pisac gry czy własny silnik ^^)

Pozdrawiam, i życzę miłego kodania ;)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Tylko jak na razie nie dostałem jeszcze takiej odpowiedzi, która by mnie "powaliła".

Czekam na odpowiedzi innych :)

Pomocnik
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Tylko jak na razie nie dostałem jeszcze takiej odpowiedzi, która by mnie "powaliła".

Czekam na odpowiedzi innych :)

Daj sobie spokój z programowaniem, są wiele ciekawsze rzeczy w robieniu gier jak projektowanie objektów, fabuła, zacznij od tych rzeczy. Programowanie to najtrudniejsza i najbardziej niewdzięczna rzecz w robieniu gier. Jestem programistą od ponad 7 lat i wiem co mówię bo przez te lata zajmuje się właśnie tą tematyką.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...