Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

c++ wykorzystywanie wskaźnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ! Nie wiem jak można wykorzystać wskaźnik, no prócz do dynamicznej alokacji pamięci, ale czy do czegoś jeszcze ? Bo bez tego nie ruszam dalej.

Opublikowano

Do przekazywania argumentu funkcji, jeżeli chcemy go modyfikować. Do tego bardziej się przydaje referencja, ale co tam.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Do polimorfizmu, iteracji po ciągłym odcinku pamięci, iterowania po kontenerach, wiele funkcji w STL przyjmuje wskaźniki jako argumenty (może nie do końca jawnie), char* do cstringów, i oczywiści do dynamicznej alokacji pamięci, tak jak napisałeś.

Jest jeszcze wiele innych zastosowań, ale na szybko tylko to mi przychodzi do głowy

btw. Mi osobiście wygodniej trzymać w klasach wskaźniki do niektórych składowych, zamiast referencji. Bo referencję muszą być inicjalizowane i niezabyt wiem jak to pogodzić z klasami w których nie mogę utworzyć listy inicjalizacyjnej, bo nie chce mieć konstruktora. (rozkmina na szybko, prywatny konstruktor z listą inicjalizacyjną w klasie z samymi metodami wirtualnymi tyko po to, żeby zainicjalizować referencję?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...