Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Losowanie Normali(nienormali)

Inmtaeo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wczoraj zagrałem runde przegrałem bota byłem jako ADC no,bo od początku wiedziałem,że przeciwny ADC bardzo ogarnia no i tak z ciekawości zobaczyłem sobie na stronie w której lidze jest no i tak sobie patrze a tam pokazuje tylko Challenger -,- typek 8 na liście na Nordicu BigFatAndBlack ta gra ma na prawdę sens ? często też trafiam na Platyny,Goldy rzadko kiedy Diament czy Silver,a sam jestem z Silver II przez tą gre jak mnie zjechał to nie miałem ochoty włączać gry przez pół dnia... i takie pytanie Jak to w końcu dobiera na czym to polega od czego zależy to dobieranie...

SW5tYXRlb19fX2V1bmVfX181NjFfX19OVUxMX19fMl9fXzEwMF9fX1BvbGFuZC5wbmdfX181X19fM19fXzAwMDAwMF9fX3NvbG8=.png
Opublikowano

Dobiera po stosunku wygranych do przegranych.

Tzn jak masz np wygrane 400 normali a przegrane 200 no to dobiera ci ludzi z podobnym stosunkiem.

Dlatego grasz czesto z platynami i zlotami.

Opublikowano

no okey tylko ze ja mam 20 winow przewagi no a ten Challenger ma kolo 400... no chyba ze grał premade z jakimś znajomym...

SW5tYXRlb19fX2V1bmVfX181NjFfX19OVUxMX19fMl9fXzEwMF9fX1BvbGFuZC5wbmdfX181X19fM19fXzAwMDAwMF9fX3NvbG8=.png
Opublikowano

Jak nie ma co brać to dobiera byle co sam mam przypadki jak dobiera mi swieże 30 a w przeciwnym teamie kolesie+1000 winow

Opublikowano

@UP Czasami te "świeże 30 " śą lepsze niż ludzie z 1000+ winów i brązem V.

TOPIC

Myślę, że to był jakiś premade z kolegą, bo inaczej jest to niemożliwe żeby z tobą grał.

Opublikowano

Rankedy nie mają znaczenia w normalach, czasem wrzuci ci ludzi z diamonda, a czasem z bronzu - kwestia farta. Duże znaczenie ma twoja ilość wygranych względem przegranych oraz już mniej znaczące, ale również brane pod uwagę przez system dobierania przeciwników są: ilość otrzymanych raportów za słabą grę oraz streak przegranych/wygranych ostatnich kilku meczów.

Opublikowano

Dobiera po stosunku wygranych do przegranych.

Tzn jak masz np wygrane 400 normali a przegrane 200 no to dobiera ci ludzi z podobnym stosunkiem.

Dlatego grasz czesto z platynami i zlotami.

głupoty takie gadasz że aż szkoda czytać, nie wiem kto ci takich głupot nagadał.

Powiedz mi w takim razie dlaczego będąc w Diamencie V gram z ludźmi z przedziału Plat I - Diament I mając 479 winów i 401 porażek...

@up nawet nie wiesz jak się mylisz, ale oświecę cię, rankedy mają znaczenie w normalach i to znaczące, to one głównie decydują z jakimi ludźmi zagrasz normala.

Opublikowano

głupoty takie gadasz że aż szkoda czytać, nie wiem kto ci takich głupot nagadał.

Powiedz mi w takim razie dlaczego będąc w Diamencie V gram z ludźmi z przedziału Plat I - Diament I mając 479 winów i 401 porażek...

@up nawet nie wiesz jak się mylisz, ale oświecę cię, rankedy mają znaczenie w normalach i to znaczące, to one głównie decydują z jakimi ludźmi zagrasz normala.

No kto glupoty gada, ten gada.

Grając normale, już od początku wyrabiasz sobie ukryte wszędzie "Normal ELO". To ono decyduje jakich graczy dostajesz, oraz również z jakiego przedziału. No i oczywistym jest, że im więcej winów niż lose'ów -> większe normal ELO -> lepsi gracze z lepszych dywizji.

Also, wspomniałeś o tym, że napotkałeś Challengera. System matchmakingu nie jest perfekcyjny. Wyjaśnię to na przykładzie.

Mamy 3v3, będę posługiwać się ukrytym "Normal ELO".

1. GośćX -> 1300 ELO, Silver IV

2. GośćY -> 1400 ELO, Silver II

3. GośćZ -> 1700 ELO, Gold III.

Średnia arytmetyczna = 1466,6(6) ELO. Czyli poziom typowego Srebro II / Srebro I.

Matchmaking dąży do tego, by średnia arytmetyczna ukrytych ELO (bądź rankingowych, w przypadku dywizji), była równa. Czyli możesz dostać taki team przeciwny:

1. GośćA -> 2400 ELO, Plat I

2. GośćB -> 1100 ELO, Brąz I

3. GośćC -> 900 ELO, Brąz IV

Średnia = 1466,6(6) ELO. Oczywiście, jeżeli GośćA i GośćB są premade, to i tak rozpierdolą tą bardziej "zrównoważoną" drużynę.

Nie fair? Matchmaking nie ocenia faktycznego skilla graczy, Robi to tzw. system dywizji, niestety normale nadal są uznawane metodą opisaną wyżej.

Pomogłem? Polub mój post :3

Opublikowano

No kto glupoty gada, ten gada.

Grając normale, już od początku wyrabiasz sobie ukryte wszędzie "Normal ELO". To ono decyduje jakich graczy dostajesz, oraz również z jakiego przedziału. No i oczywistym jest, że im więcej winów niż lose'ów -> większe normal ELO -> lepsi gracze z lepszych dywizji.

Also, wspomniałeś o tym, że napotkałeś Challengera. System matchmakingu nie jest perfekcyjny. Wyjaśnię to na przykładzie.

Mamy 3v3, będę posługiwać się ukrytym "Normal ELO".

1. GośćX -> 1300 ELO, Silver IV

2. GośćY -> 1400 ELO, Silver II

3. GośćZ -> 1700 ELO, Gold III.

Średnia arytmetyczna = 1466,6(6) ELO. Czyli poziom typowego Srebro II / Srebro I.

Matchmaking dąży do tego, by średnia arytmetyczna ukrytych ELO (bądź rankingowych, w przypadku dywizji), była równa. Czyli możesz dostać taki team przeciwny:

1. GośćA -> 2400 ELO, Plat I

2. GośćB -> 1100 ELO, Brąz I

3. GośćC -> 900 ELO, Brąz IV

Średnia = 1466,6(6) ELO. Oczywiście, jeżeli GośćA i GośćB są premade, to i tak rozpierdolą tą bardziej "zrównoważoną" drużynę.

Nie fair? Matchmaking nie ocenia faktycznego skilla graczy, Robi to tzw. system dywizji, niestety normale nadal są uznawane metodą opisaną wyżej.

Ehem... mówię tutaj o solo normalach w których brana jest pod uwagę dywizja z rankedów.

Kolega mający Silver II gra z silverami.

Kolega grający w bronzie gra z bronzami a ja mając diament gram diamentami, mimo że stosunek wygranych do porażek wszyscy mamy dość słaby.

Jeżeli uważasz że się mylę to proszę udowodnij mi to jakąś sensowną wypowiedzią kogoś z Riotu lub podaj wiarygodne źródło, ja piszę tylko swoje spostrzeżenia.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Myślę, że się mylisz, bo obserwuję ludzi (tak jak na przykład moich znajomych grających w diamencie) i na normalach gra z goldami/silverami, mając tam... 50-100 meczy wygranych więcej. Silver a diament to jest różnica. Matchmaking dobiera też premade'y jak wiesz, więc to nie jest tak, że... wchodzisz do soloQ i dostajesz wszystkich z soloQ, bo również do normala może Ci wpaść czterech premade. Matchmaking bierze pod uwagę ukryte normal ELO WSZYSTKICH GRACZY w drużynie i stara się dopasować tak przeciwników, aby ich ELO łączne (lub średnie, to w sumie to samo) było jak najbliższe sobie.

Jest to oczywiście też system znany ze starcrafta II. Szukając meczu, wyszukiwarka szuka ludzi (tutaj akurat z dywizji). Ale jeżeli nie znajduje ich w ciągu kilku sekund - kilkunastu, poszerza wyszukiwanie o następne dywizje i rangi.

Ten sam system jest też zaimplementowany tutaj. Wyszukując graczy do meczu 5v5, system matchmakingowy zaczyna wyszukiwanie osób z twojego ukrytego normal ELO. Zazwyczaj ono też oddaje dywizję w której jesteś, bo to jest logiczne że osoba mając... Platynę, nie ma ujemnego W/L ratio.

As well, wyszukuje. Nie ma nikogo online aby dopasować team? Poszerza o kolejne zakresy wartości wyszukiwanie do tego momentu aż znajdzie te 2 teamy po 5 osób z równym ELO. Szczególnie mecze rano mogą być w ten sposób niezbalansowane, ponieważ graczy jest o wiele mniej zalogowanych.

Pomogłem? Polub mój post :3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...