Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Historia Minecrafta, początki i jego dzieje cz. 1

Kacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Początki

W roku 2009 niejaki Markus Persson (znany nam jako Notch) zajmował się swoimi starymi projektami i grał w gry typu Infiniminer, które zainspirowały go do tego, by wykorzystać pomysł wszystkich tych gier oraz własną kreatywność, aby pozyskać z tego całkiem sympatyczny projekt.

W maju Notch zaczął swoje pierwsze kroki nad Minecraftem. Pomyślał, żeby zrobić z tej gry mały projekt, jednakże nie spodziewał się tego, co nastąpi w przyszłości. Zaczął testować "grę jaskiń", która obecnie nie miała jeszcze nazwy i wysłał na YouTube swój pierwszy postęp nad grą.

Tekstury częściowo zostały wzięte ze starych anulowanych projektów, tworzonych dawniej przez Notcha. Po krótkim namyśle, Notch wymyślił nazwę dla gry: "Minecraft: The Order of Stone", jednakże dla ułatwienia i lepszego spamiętania, skrócił nazwę gry po prostu na "Minecraft". 16 maja 2009 powstała pierwsza oficjalna wersja, oznakowana numerem 0.0.9a, jednakże ona nie została wydana. Dzień później wydano pierwszą oficjalną wersję Minecrafta.

2. Classic i Survival Test

17 maja 2009 r. została wydana pierwsza wersja Classic. Ta wersja cechowała się tym, iż jedynym rodzajem gry był tryb Kreatywny. Początki były co prawda ubogie, ale z czasem zostały dodawane nowe bloki i możliwości. W Classicu gra głównie bazowała na budowaniu. Gracz chodził po niewielkiej mapie, na której mógł budować co tylko zechce. Gracz nie mógł latać, ani budować, ale gracze lubili przez długi czas budować w tej wersji. Na samym początku powstały tzw. pixelarty, oraz różnorakie zabawy jak spleef. Classic był darmowy i gracze mogli bez problemu na nim grać, ale swoje prace musieli zapisywać na komputerze. Classic był (i jest) typem gry "przeglądarkowej". W połowie tworzenia Classica, Notch po raz pierwszy wprowadził multiplayer. Fizyka nadal była trochę niedopracowana. Przykładem jest woda, która nie wylewa się zbyt naturalnie oraz żwir, który spada "kratkami".

Po wydaniu wersji 0.24, zaczęto pracować nad wprowadzeniem trybu Survival. W tej wersji po raz pierwszy ukazały się zwierzęta (obecnie tylko świnie i owce) oraz potwory jak Zombie, Creepery, Szkielety i Pająki. Nie istniały żadne narzędzia, crafting, ani surowce. Gracz mógł atakować moby tylko gołymi pięściami, a jedynym typem pożywienia był grzyb. Wersja 0.30 okazała się ostatnią wersją Classic, gdzie gracze mogli przełączać między trybem Kreatywnym, a prymitywnym Survivalem. Wersja była uboga i było mało mobów i bloków, lecz dwa moby (Szkielety i Zombie) potrafiły nosić zbroję, która była dekoracyjna. Jednakże zostało to później usunięte, w wersji 0.31.

PRZYKŁADOWY MOB:

Zombie_full_set.png

Classic kończył się na wersji 0.30. W prymitywnym survivalu gracz musiał zapisywać stan gry na swoim komputerze, ponieważ po śmierci jego stan zostanie utracony. Classic został w pełni skończony 22 grudnia 2009 r. Doszło również kilka osób do ekipy Mojang, którzy zaczęli współuczestniczyć w tworzeniu Minecrafta.

3. Indev (In Developement)

23 grudnia 2009 r. została wydana wersja 0.31. Była to pierwsza wersja po Classicu, która zaczęła już wprowadzać czysty survival, natomiast dalej była to wersja testowa tego trybu gry. Była to pierwsza wersja płatna, która posiadała już więcej możliwości niż Classic. Przeróżne aktualizacje wersji 0.31 były aktualizacjami survivalu, które wprowadzały dużo nowych rzeczy, m.in. nowy generator map, dużo nowych przedmiotów, rzemiosło, górnictwo oraz przetapianie. Dodano również podstawowe narzędzia, jednakże początkowo był tylko jeden typ (żelazne), które się nie zużywały. Gracze pojawiali się w małych domkach, w których były skrzynie ze stackami (wtedy stack to było 99 sztuk) różnorakich przedmiotów.

W późniejszych wersjach usunięto płaską grafikę przedmiotów i wprowadzono ładniejsze, trójwymiarowe przedmioty. Wprowadzono również typy narzędzi (z jakich surowców je stworzono, np. żelazo, diament) oraz ich trwałość. Indev również posiadał prymitywne menu gry oraz dużo innych rzeczy. Ciekawostką było to, że przed dodaniem piecyków, żelazo "przetapiało się", wrzucając rudy do ognia. Dodano również możliwość uprawiania ziem. Survival zaczął się rozwijać, lecz ograniczona mapa szybko zmieniła myśl autorów. Graczom szybko się znudzi podróżowanie po takich małych mapach, a surowce na niej szybko ulegną utracie, dlatego zaczęto planować nad wprowadzeniem generatora, który nie tworzyłby małych, wybranych przez nas plansz, tylko ogromnych, nieskończonych terenów z losowo generowanymi biomami. Jednakże postanowiono to wykonać dopiero w następnej fazie gry. Pod koniec Indeva wprowadzono cykl dnia i nocy oraz wiele różnych przedmiotów. Postanowiono jednak zająć się nowym generatorem, ale to dopiero znajdzie się w przyszłej wersji...

4. Infdev (Infinite Developement)

27 luty, 2010 r. Plan wprowadzenia nieograniczonej mapy wszedł w życie! Notch wprowadził zupełnie nowy generator map, który nie tworzy teraz ograniczonego terenu, ustalanego przez nas, tylko całkiem nowy, tworzący się w nieskończoność generator map. Generowany teren był losowy, a tryb Survival został już całkowicie wprowadzony, tryb Kreatywny przestał istnieć. Są to początki naszego obecnego sposobu generowania nieskończonych map. Multiplayer nie istniał w tej fazie gry, gdyż po rozkodowaniu gry, planowano poprawić tryb Multiplayer.

Rozwinięto systemy jaskiń, dodano więcej możliwości w craftingu, chmurom nadano efekt trójwymiarowości oraz wiele, wiele innych. Ukazały się również pierwsze tory i wagony (ze starymi tzw. boosterami) oraz lochy, znajdywane głównie w jaskiniach.

Gracze zaczęli coraz bardziej interesować się grą, zwiedzali świat i odkrywali nowe tereny. Infdev był pierwszą wersją (fazą), która ukazała tajemniczy ląd z bardzo dziwacznym terenem ze zniekształconym światem oraz pomieszaną fizyką. Gracze nazwali ten teren Dalekimi Lądami, który mimo swojej dziwacznej struktury zainteresował graczy, zainteresował nawet samego autora, Notcha. Dlatego właśnie on nie chciał usuwać takowych rzeczy. Dlaczego? Ponieważ takowe rzeczy interesowały graczy i zachęcały ich do dalszego eksplorowania świata Minecraft. Generator map bardzo zaciekawił graczy i wciągnął on wiele osób, jednak nie był on jeszcze do końca dopracowany i niekiedy tworzył bardzo nienaturalne wyspy (mało realistyczne w prawdziwym świecie), bądź wzgórza.

Przykłady surrealistycznych wzgórz:

minecraft1.png

Ten okres Minecrafta jednak nie trwał długo. Celem tej wersji było wprowadzenie nieskończonej mapy. W ostatnie piątki Infdev'a, Notch niespodziewanie ogłosił tzw. Seecret Friday Update'y, które były ostatnimi aktualizacjami Infdev'a. 27 czerwca 2010 r. wydano ostatnią wersję, która zakończyła fazę Infdev. Po wydaniu, została ona zastąpiona Alphą, a wersje Indev i Infdev stały się nieosiągalne (wyjątkiem były programy/modyfikacje).

5. Alpha - czas wybitności!

Alpha to czas ogromnego wybicia się Minecrafta. Nowości wprowadzone w tejże fazie uczyniły grę naprawdę popularną! Alpha była również okresem, w którym bardzo wiele osób (w tym i ja) zaczęli swoją przygodę z Minecraft. Pierwsze wersje były kolejnymi aktualizacjami tzw. Seecret Friday Updates. Wprowadziły one umiejętność skradania się, prawdziwy system czerwonego proszku (w Indev/Infdev były koła zębate, które miały podobnie reagować, jednak były one zbugowane i nie działały poprawnie) oraz pierwsze rozgrywki Multiplayer. Tak, wprowadzono na nowo tryb Multiplayer, który nie był jeszcze w pełni gotowy i przez długi czas można było się tylko łączyć poprzez wpisania w odpowiednim polu IP serwera i odpalenia go.

W połowie roku 2010, Minecraft stał się popularny i aktualizacje były coraz częściej wydawane przez ekipę Mojang. Krótko po zakończeniu Seecret Update'ów, wydano kilka kolejnych wersji oraz następną ogromną aktualizację - Halloween Update. Dodano w niej dużo nowych aktualizacji, m.in. nowe bloki oraz dwie duże aktualizacje - różnorodność biomów oraz nowy świat - Nether. Nether jest piekielną częścią Minecrafta, która kryje przed nami dużo więcej nowości oraz niebezpieczeństw! To spowodowało, iż gracze byli jeszcze bardziej zainteresowani eksploracją świata tejże gry. To samo zrobiły nowe biomy, które uczyniły teren mniej jednolitym, albowiem bardziej skomplikowanym, atrakcyjnym i przede wszystkim odróżniającym się od poprzednich światów. Nowy generator map naprawił wiele problemów i rozszerzył go o wiele możliwości.

Nether w Minecraft Alpha:

Minecraft-Halloween-Update-Slip-Cavern.j

minecraft1thumb.jpg

Po wydaniu Halloween Update, wyszło również kilka mniejszych wersji, głównie poprawkowych. Początek grudnia okazał się okresem zakończenia fazy Alpha. Gra stała się popularna, ale ekipa Mojang musi jeszcze wprowadzić wiele nowych zmian. A więc czas na ostatnią fazę - Betę!

Część 2 Przenieś mnie (klik)

Opublikowano

Ciekawe, Ciekawe :D

Z jakiego źródła to wziełeś ;D

Wikipedia ;D

Napisz u dołu tematu :P

Czemu dales 2 takie same ss Przykłady surrealistycznych wzgórz

Opublikowano

Fajnie napisane :)

Ale sam to pisałeś, czy skądś skopiowałeś? Jeżeli skopiowałeś to podaj źródło, a jak sam to spoko ;)

surprise motherfucker

Opublikowano

Ciekawe ;) Dużo się informacji z tego dowiedziałem :D

Opublikowano

LoL , dzięki . Mamy zrobić referat na dany temat. Uratowałeś mi du*e xD

Co do tematu . Hmmm , bardzo ciekawe , interesujące . Wiele informacja to ja nie wiedziałem :)

Opublikowano

Nie twoje, widziałem to na innej stronie wcześniej. Opis dokładnie taki sam tylko z tą różnicą, że tam został dodany kilka dni wcześniej ;-)

@down

Tamten opis jest identyczny słowo w słowo więc nie opierałeś się tylko skopiowałeś ;]

Opublikowano

Ja jakoś nie myślę żeby to było pisane ręcznie. Widać że przepisane na żywca lub skopiowane. Nawet pofatygowałem się i sprawdziłem na google.

Również, podzielone na części więc i tutaj musiały one wystąpić.

http://polandcraft.eu/Temat-Minecraft-Powstawanie-i-tworzenie-cz-1-Classic-Indev-14387

Ten z linka jest napisany miesiąc temu, więc wiadomo że ten tutaj skopiował, wkleił i czeka na lajki.

Wejdź, narysuj coś! - http://weavesilk.com/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...