Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Chcesz napisać permissions, a nie wiesz jak to zrobić ? ZOBACZ ! [Jak napisać permissions]

CusT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

B1jnG1K.png

Proszę ! Przeczytaj !

Witam, przedstawiam wam poradnik jak poprawnie i ładnie napisać permissionsEx, Tak wiem, takich poradników już trochę było ale widzę że już się nimi nikt nie zajmuje więc postanowiłem zrobić temat, który będę aktualizował, dodawał uproszczenia dla tych którzy nie wiedzą jak to się pisze.

Proszę o nie zamykanie tematu, bo naprawdę tamtymi nikt się już nie zajmuje, a użytkowników proszę o nie Zgłaszanie, spamowanie w temacie 'To już było !' itp. Tak więc możemy zaczynać poradnik na temat 'Jak napisać permissionsEx' W poradniku będę się starał napisać to jak najzrozumialej aby nikt nie miał z tym większych problemów, w razie czegoś służę pomocą na PW :)

JNwjEH8.png

PermissionsEx jest to bardzo znany nam plugin do Minecraft'a, Bez niego nie będziemy mieli rang na serwerze typu Gracz itd. zostanie nam tylko zwykłe 'OP' Które dodaje nam wszystkie uprawnienia, a tego napewno nie chcemy :)

Dobra a więc tak, permissions jak już mówiłem dodaje nam uprawnienia do gry, skąd je wziąć pokaże potem, Aby nasz plugin poprawnie działał musimy mieć pewne pluginy, bez których nasz plugin 'PermissionsEX' nie będzie działał poprawnie, a nawet można powiedzieć że się nie włączy :)

Permissions tak naprawdę nie jest w cale trudne, wystarczy go sobie wyobrazić. !

9MrK8Bs.png

Jak już wspominałem, trzeba to sobie dobrze wyobrazić, dam przykład

Jesteś dzieckiem, więc masz mniejsze uprawnienia od osoby dorosłej, nie możesz założyć konta bankowego itd. Osoba dorosła jednak może to zrobić, tak samo działa to w naszym pluginie permissions, Jest pewna ranga która ma mniejsze uprawnienia od innej.

Jak tego co napisałem przed chwilą nie rozumiesz, to się nie przejmuj zajarzysz w pózniejszym czasie :)

Jeszcze taka mała 1 rada, jeżeli chcecie się nauczyć pisać samodzielnie permissions, zalecam pisanie wszystkiego samemu, a nie Kopiuj-Wklej !

- - - - - - -

FzE7LZe.png

Potrzebny jest ci plugin do Chat'u, bez tego nasz plugin nie będzie działał poprawnie tzn. Nie będą się wyświetlały rangi na chat, lub inne błędy związane z tym, aby to naprawić potrzebujesz pluginy, ja polecam EssentialsChat, ponieważ jak dla mnie jest najlepszy ale każdy ma swoją wole, więc pobierzcie co chcecie :P

A więc pobierzcie plugin

Download pluginu:

EssentialsChat:

http://dev.bukkit.org/server-mods/essentials/

Z tej paczki co pobierzecie najlepiej wgrajcie sobie pluginy:

-Essentials [Wymagane]

-EssentialsChat

-EssentialsSpawn

Reszta już według własnego uznania :)

Teraz krótko o instalacji Essentials oraz permissions

Aby poprawnie zainstalować te 2 pluginy, wejdz w twój folder Plugins z serwerem i wrzuć tam EssentialsChat oraz Essentials pamiętaj żeby to było w .jar !

Następnie włącz serwer i poczekaj aby się wszystko załadowało jak powinno, gdy już się załaduje wyłącz serwer i wrzuć .jar PermissionsEx do twojego folderu plugins ponownie, włącz serwer, poczekaj aby permissions się załadowało i serwer można na razie wyłączyć :)

BUP8aHU.png

Otwieramy nasz folder Plugins a następnie Essentials>Config najlepiej za pomocą NotePad++ Ale to jak już kto chce :)

Gdy otworzymy nasz Config schodzimy na linijkę 498 gdyż powyżej nie ma co zmieniać a przynajmniej w przypadku Permissions :)

Permissions samodzielnie przydzieli nam rangę gdy wgramy tylko ten plugin, ale być może chcecie odpicować swój chat i zmienić kolor pisania wszystkich grup a więc linijka 498 wygląda następująco:

format: '<{DISPLAYNAME}> {MESSAGE}'

Tutaj nic nie powinniśmy zmieniać lecz gdy chcemy mieć pisanie na chat odmienione, należy wpisać przed {MESSAGE} Jakiś kolorek

Przykładowo dajmy na to że ja chcę aby wszyscy pisali na czerwono, tak więc tak to powinno wyglądać :

format: '<{DISPLAYNAME}> &4{MESSAGE}'
Możecie również przed <{DISPLAYNAME} Dać inne bajery, takie jak na przykład nazwę serwera czyli :
  format: '&aCusT <{DISPLAYNAME}> &4{MESSAGE}'

Kiedy dodamy takie coś, wtedy nasz chat będzie zawsze wyświetlał przed grupą CusT.

No i to tyle z Konfiguracji pluginu do chat'u :)

Tak więc zapisujemy to i wychodzimy z folderu Essentials do folderu PemissionsEx

thcgrtW.png

Tak jak już pisałem wyżej, należy wejść w folder z pluginem Permissions i otworzyć plik Permission.yml Jeżeli nie pokazuje wam Permissions.yml a pokazuje wam Permissions to nie srajcie w gacie, tak ma być :)

Gdy otworzymy nasz Permissions [ Permissions.yml] Najlepiej za pomocą NotePad++ Powinniśmy zobaczyć takie coś:

HuH2kzD.png

Gdy zaczynamy pisać permissions, obowiązkowa jest linijka groups: bez niej permissions nie zadziała !

Z tego zapisu co podałem wyżej można odczytać że mam aktualnie rangę default czyli domyślną rangę jaką ma mieć każdy Minecraftowicz wchodzący na serwer. Jeżeli nie wiesz co to oznacza permissions 'modifyworld.*' To się nie przejmuj wyjaśnię to potem :)

Dobra teraz bez owijania w bawełnę, aby zrobić rangę Gracz na serwerze musimy zrobić takie coś:

wFaUZTH.png

Po prostu rangę default zamieniamy na rangę Gracz, ale pamiętaj ! Linijka default: u gracza powinna zostać na true ! W innych przypadkach lepiej dać na false :)

Dobra mamy rangę Gracz, ale chcemy aby ta ranga była jakaś kolorowa Co w tedy ?

Musimy dodać linijkę prefix: ' ' Pod linijką default Czyli:

dodajemy tą linijkę:

prefix: ' '

Pod naszą linijkę

default: true

Nasz efekt powinien być taki :

J2G5Kfj.png

W miejsce ' ' Wpisujemy jak ma być wyświetlana ranga na chat w minecraft, można dawać kolorki, wszystko co się chce !

Ja daję np. takie coś:

SaQBcgo.png

Okey, a więc pierwszą rangę mamy gotową w 50%, zostało jeszcze dodanie uprawnień, ale to za chwilkę :)

Mój efekt tego co jest powyżej jest następujący:

a7byT5S.png[Ja tutaj akurat mam OP]

A więc teraz przejdzmy do uprawnień,

Na stronie każdego pluginu powinno znajdować się permissions dla danego pluginu, gdy jednak plugin nie wymaga permissions, poprostu nie ma tam permissions, ale teraz to już się rzadko zdarza :P

Aby dodać jakiejkolwiek randze uprawnienia potrzebujemy [Pacz up]

A więc ja to będę pokazywał na essentials

W Essentials prawie każda a nawet wszystkie uprawnienia zaczynają się od

essentials.

Aby dodać graczowi uprawnienie np. Do używania komendy /back musimy przypisać mu linijkę

Tak to wygląda:

fY2ZvCN.png

I to jest właśnie cała filozofia :)

Każde uprawnienie dodajemy tak samo jak wyżej, tutaj jeszcze macie SS jak dodać więcej uprawnien ale to już chyba wiadome :P

KtQg8l9.png

Teraz pokaże wam jak dodać więcej rang/grup niż 1

Sytuacja jest podobna, tzn. Wystarczy wpisać nazwę grupy i znowu uprawnienia, tak jak tutaj:

A4WpouH.png

Dobra a więc tak:

default: Ustawiacie na false !

Prefix ustawiacie jaki chcecie

A permissions to już wiadomo bo pokazałem wyżej

Jeżeli to pojołeś to umiesz napisać permissions jeżeli nie to napisz na PW Pomogę :)

eblfURG.png

Permissions nie czyta polskich znaków ! Jeżeli je napiszesz prawdopodobnie nie będzie działał !

KgWkGrZ.png

Są 3 najbardziej podstawowe:

- '*'

To uprawnienie dodaje nam wszystkie uprawnienia

- modifyworld.*

Daje nam uprawnienie do pisania na chat i rozwalania itemów

- essentials.*

Dodaje nam wszystkie uprawnienia z danego pluginu [W moim przypadku jest to essentials]

9NfyYkO.png

Wyskoczą ci w konsoli komendy od pluginu, w tym czasie radzę zatrzymać serwer i sprawdzić co jest nie tak

PVt0c38.png

Rangę nadajesz wpisując komendę:

/pex user [Nick] group set [Nazwagrupy]

Przykład:

/pex user bartek0163 group set Vip

lpH3xr9.png

post-298954-0-40789700-1354107061.jpg

Noi to koniec tego poradnika :) Jeżeli się spodobało proszę o zostawienie Like :! !

Temat będzie aktualizowany ! Wszystkie błędy proszę zgłaszać !

Jak ci nie działa pokaż te permissions !

Opublikowano

Bardzo przydatny i ładnie opisany poradnik, dawno nie widziałem takiego poradnika "z humorem"... Większość to takie proste, nudne niczego sobie poradniczki. No, no za chwile zabieram się za pisanie własnych permów. :)

911001425911918417398.jpeg

Gość Matrixen
Opublikowano

Może byś zmienił z białego na jakiś inny kolor bo na fonie nie widać tekstu

Opublikowano

Bardzo przydatny i ładnie opisany poradnik, dawno nie widziałem takiego poradnika "z humorem"... Większość to takie proste, nudne niczego sobie poradniczki. No, no za chwile zabieram się za pisanie własnych permów. :)

Świetny poradnik ! :D Widać, żę poświęciłeś na niego dużo czasu, może spróbuję zostać technikiem ;_;

vip.png

Maksymalnie maksymalny, LewyReus.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dobry poradnik :) Dzięki!

Admin ,proszę zdejmij mi trochę ostrzeżeń, już będę grzeczny :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...