Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc w C++ . Zapisanie tablic.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jutro mam ważny sprawdzian z Informatyki , a Tablic nie ogarniam wogóle.

Na początku fajnie by było jakby ktoś polecił jakąś fajną stronke gdzie mógłbym się czegoś poduczyć.

Jest to bardzo ważne dla mnie bo nie mam zamiaru pisać poprawki z Informatyki :D

A druga kwestia to mam 2 gotowce , które dała Pani innym klasom.

I czy mógłby ktoś je rozwiązać ? Będę Baardzo Wdzięczny.

1.Zadeklaruj w programie dziesięcioelementową tablicę przechowującą liczby całkowite. Zdefiniuj i zastosuj w programie funkcje :
- zapisującą elementy do tablicy
-wypisującą elementy , które są podzielne przez swój indeks w tablicy i liczącą ile jest takich elementów.

2.Zadeklaruj dziesięcioelementową tablicę liczb. Nazwa tablicy - 3 pierwsze litery Twojego nazwiska (Można przyjąć ABC).

Zdefiniuj i zastosuj funkcję zapisu do tablicy liczb z zakresu od 15 do 20 za pomocą generatora liczb pseudolosowych.

Zdefiniuj i zastosuj funkcję obliczającą ilość elementów mniejszych od pierwszego i wypisującą ich indeksy.Gdy brak takich elementów program powinien wyświetlać odpowiedni komunikat.

Fajnie by było jakby ktoś pisał w programie co jest co , tylko tak ogólnie.

Opublikowano

Stronka:

cpp0x.pl

1.

#include <iostream>
using namespace std;

void zapiszLiczby(int tablica[], int tRozmiar){ // funckja zapiszLiczbym przyjmująca jako argumenty adres tablicy, oraz jej rozmiar
for(int i = 0; i < tRozmiar; i++) // pętla for wypełniająca tablice kolejnymi liczbami od 0 dopóki i jest mniejsze od jej rozmiaru
    tablica[i] = i; // przypisanie
}

void wypiszLiczby(int tablica[], int tRozmiar){ // funckja wypiszLiczbym przyjmująca jako argumenty adres tablicy, oraz jej rozmiar
int licznik = 0;

for(int i = 0; i < tRozmiar; i++){
    if(i == 0) {cout << "Nie mozna dzielic przez zero" << endl; continue;} // jesli i jest rowne zero, to idz do kolejnego obiegu petli;
    if( !(tablica[i] % i)){ // jesli wartosc tablica[i] % i jest rowna 0(dzielenie z reszta)
    cout << "Liczba " << tablica[i] << " jest podzielna przez swoj indeks[" << i << "]" << endl;
    licznik++;
    }
}
cout << "\nJest " << licznik << " elementow podzielnych przez swoj indeks"; // wypisanie liczby elementow podzielnych przez indeks
}

int main(){
int liczbyCalkowite[10]; // deklaracja tablicy
zapiszLiczby(liczbyCalkowite, 10); // wywolanie funkcji zapiszLiczby
wypiszLiczby(liczbyCalkowite, 10); // wywolanie funkcji wypiszLiczby
}

2.

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>
using namespace std;

void zapiszLiczby(int tablica[], int tRozmiar){
for(int i = 0; i < tRozmiar; i++){

tablica[i] = (rand() % 6) + 15;
    cout << tablica[i] << "\n";
}
}

void wypiszLiczby(int tablica[], int tRozmiar){
int licznik = 0;
for(int i = 1; i < tRozmiar; i++){

if(tablica[i] > tablica[0] ){
    cout << "ABC [" << i << "] o wartosci (" << tablica[i] << ") jest wiekszy od pierwszego elementu tej tablicy (" << tablica[0] << ")" << endl;
    licznik++;
    }
}
if(licznik == 0) cout << "Nie ma elementow tablicy wiekszych od pierwszego." << endl;

}

int main(){
srand(time(NULL));
int ABC[10];
zapiszLiczby(ABC, 10);
wypiszLiczby(ABC, 10);
}
G8loSX2.png
Opublikowano

ten wyżej Ci miesza funkcjami... nie potrzebujesz tego umieć...

Jutro mam ważny sprawdzian z Informatyki , a Tablic nie ogarniam wogóle.

Na początku fajnie by było jakby ktoś polecił jakąś fajną stronke gdzie mógłbym się czegoś poduczyć.

Jest to bardzo ważne dla mnie bo nie mam zamiaru pisać poprawki z Informatyki :D

A druga kwestia to mam 2 gotowce , które dała Pani innym klasom.

I czy mógłby ktoś je rozwiązać ? Będę Baardzo Wdzięczny.

1.Zadeklaruj w programie dziesięcioelementową tablicę przechowującą liczby całkowite. Zdefiniuj i zastosuj w programie funkcje :

- zapisującą elementy do tablicy

-wypisującą elementy , które są podzielne przez swój indeks w tablicy i liczącą ile jest takich elementów.

2.Zadeklaruj dziesięcioelementową tablicę liczb. Nazwa tablicy - 3 pierwsze litery Twojego nazwiska (Można przyjąć ABC).

Zdefiniuj i zastosuj funkcję zapisu do tablicy liczb z zakresu od 15 do 20 za pomocą generatora liczb pseudolosowych.

Zdefiniuj i zastosuj funkcję obliczającą ilość elementów mniejszych od pierwszego i wypisującą ich indeksy.Gdy brak takich elementów program powinien wyświetlać odpowiedni komunikat.

Fajnie by było jakby ktoś pisał w programie co jest co , tylko tak ogólnie.

A jednak nie mieszam?

G8loSX2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...