Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PC czy Laptop? Do gier.

Matixus1117

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak więc mam zamiar kupić komputer który będzie służył mi zwłaszcza do gier. Zależy mi na wydajności karty graficznej i mocnym procesorze (jak dla mnie to najważniejsze) ram minimum 8GB. Widziałem nawet ładne zestawy na allegro za ok 1500-1700zł 16 gb ram,6 rdzeni (amd) grafika 2gb, lecz mam obawy co do żarcia przez nie prądu. Dajmy na to taki PC z tego co widziałem musi mieć zasilacz 500W standard, laptop 130-300W. Czy złożył bym jakiś fajny zestaw PC w miarę wydajny i energooszczędny? Ewentualnie laptop ok 1900zł 4gb ram, core i7 2x 2,4 grafika geforce 1gb V ram.

Mam jeszcze pytanie co do wartości swojego komputera, za ile mniej więcej mógł bym go sprzedać?

Parametry:

Intel® 4 CPU 3.06Ghz, 4.00 GB of RAM dysk twardy 500GB grafika asus silent hd 3650 + jakaś geforce 256 nawet wydajna.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Laptop za 1900zł na pewno nie będzie nadawał się do gier, mówimy tu o przyzwoitych detalach, rozdzielczości i czerpaniu przyjemności z płynnej gry.

Te Twoje ładne zestawy to gówna nie warte swojej ceny, za.. powiedzmy 2000-2200zł masz już przyzwoitą maszynkę z i5 i hd7850 na pokładzie.

Podaj konkretny budżet to ktoś w wolnej chwili na pewno coś Ci złoży i nie będziesz żałował każdej wydanej złotówki.

#edit:

Dobra, moja propozycja za tą kwotę - 2200zł

Jeśli zwiększysz budżet będziemy rozwijać zestaw, bo na razie trochę biedna płyta i brak nagrywarki ( zakładam, że masz ).

http://www.morele.net/inventory/info/XEhuwg/

EMPTY :C

Opublikowano

Postaram się dozbierać jak najszybciej, mam obecnie 1500zł i chce sprzedać mój komputer za mniej więcej 300zł, lecz nie wiem czy jest tyle warty, mógłby ktoś go wycenić ? Parametry podałem w 1 poście.

Radioś :3 dzięki za lekturę poczytałem trochę i zmądrzałem ^^.

Co do tego zestawu LQS czy będę miał możliwość dalszej rozbudowy komputera na tej płycie głównej za 2-3 lata?

Nagrywarkę mam i 2x dysk twardy 500gb i 320gb ale nie wiem czy to nie te SATA II, zamiast dysku twardego dołożył bym te 200zł do płyty głównej i może coś by z tego wyszło.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Twoje obie karty graficzne są na AGP? jak tak to bym którąś kupił za 60zł

ta asus silent hd 3650

jest na pcie więc chiałbym poznać dokładny model tej 256MB.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

LQS dobrał byś mi jakąś lepszą płytę główną + grafikę od nvidi, ponieważ zrezygnuje z dysku twardego (posiadam już 2x dysk 500gb i 320gb) a chętnie dołożył bym do płyty głównej bo to przecież podstawa całego komputera a w przeciągu 2-3 lat mam zamiar go dalej rozbudować, mam małe wątpliwości co do tej w zestawie.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Czyli nadal budżet 2200zł czy mniej?

Dlaczego tak upierasz się przy tej nvidii? Radeon w tej cenie będzie lepszym wyborem.

Opublikowano

Poczytałem trochę o nvidii vs radeonie i wynikało że nvidia lepiej oddaje grafikę gier, już dokładnie nie pamiętam jak to się nazywało ale ma system wbudowany od razu do karty który urealistycznia obraz, można go wgrać również do radeona ale obciąża on procesor więc albo karta, albo lepszy procesor. Więc albo podmieniam procesor na intel-core-i5-2500k-3-3ghz albo grafikę na droższą nvidia, ale myślę że lepszym rozwiązaniem była by zmiana procesora, tylko pytanie czy nie będzie potrzebny większy zasilacz? Ewentualnie grafika od radeona, jest droższa o jakieś 70zł ale chyba lepsza

Karta graficzna Sapphire Radeon HD7850 2048MB DDR5/256b

. Najwyżej zwiększe budżet do 2,4tys -2,5tys .

Co o tym sądzisz?

I jeszcze jedno pytanie, czy dam rade wyciągnąć ze 300zł za tego rzęcha którego parametry podałem w pierwszym poście?

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano
http://www.morele.net/inventory/info/XAtphT/

Skoro już uparłeś się tak na tą nvidie to masz.

Do tego stabilne mobo, mocny procesor z którego jeszcze wiele można wycisnąć oczywiście po dokupieniu odpowiedniego chłodzenia.

Zasilacz starczy.

Tego rzęcha sprzedajesz razem z dyskiem 500gb? Jeśli tak to te 250zł za całość powinieneś dostać, warto wystawić licytację, wtedy dowiesz się ile jest realnie wart i nie będziesz musiał czekać tygodniami zanim ktoś się nim zainteresuje.

Opublikowano

@up prosze dla niego warna.

Zestaw bez sensu. Ale to moje zdanie :)

Gratulacje Anoizm za danie warna za spam. zajebisty tu spam widze, gowno nie moderator bez pojecia..

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

Nie Polecam ci laptopa do grania ,bo za jakiś czas znowu wyjdzie gra i nie będzie ci działać.

Minusy Lapków:

- Cholernie się grzeją na niektórych grach,trzeba czyścić wiatraczek...co jakiś czas bo bdz się kom wyłączał.

- Np: Możesz mieć takiego złoma jak ja kupiłem że mam karte Nvida gf GT540M 1gb + zintegrowana 1gb max 4gb ramu a gta4 się tnie jak cholera(niby lapek do gier..)

Stacjonarki i ich Plusy

+ Można Tanio Dokupić Części , złożyć samemu od podstaw. Dużo więcej Gier działa,bo można kupić nową karte Graf nie tak jak do lapka.

+ Są Wytrzymałe nie to co laptopy że się grzeją jak cholera..,lepiej pracują.

+ Części są dosyć tanie i można mieć max nw 64 gb ramu czy tam ileś,a w lapku z tego co widziałem nie można mieć z 64gb jak na razie ramu.

to na tyle polecam ci Stacjonarny Pc do Gier do 3 tyś kupisz zajebistego kompa :)

Ker169.gif

Opublikowano

@up prosze dla niego warna.

Zestaw bez sensu. Ale to moje zdanie :)

Gratulacje Anoizm za danie warna za spam. zajebisty tu spam widze, gowno nie moderator bez pojecia..

W sumie to w ten zestaw ja bym włożyć 3470 + niewielka dopłata do 7870XT.

Opublikowano

Jakby coś to ta technologia o której pisał autor, dlaczego woli nvidia to nazywa się PhysX, urealistycznia ona wybuchy, wystrzały, kataklizmy itp w grach.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

@up

No no... to poczytaj jeszcze, bo to nie jest CUDA a PhysX... CUDA jest stosowana w grafice.

Pomagam w sprawach komputerowych

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie, bo z tym zbieraniem kasy narazie idzie mi średnio i będę musiał zaczekać ok. 1 do 3 miesięcy na reszte (900zł). Czy opłacało by mi się kupić jak narazie samą karte graficzną do mojego komputera, a w późniejszym czasie dokupił bym reszte? Parametry komputera : Intel® 4 CPU 3.06Ghz (2 CPUs), 4.00 GB of RAM dysk twardy 500GB grafika asus silent hd 3650, typ mikroukładu AMD Radeon Graphic Processor AGP, całk pamięć 512mb, windows XP, zasilacz 400W. Dało by rade pocisnąć jakieś 2 miesiące na tej karcie? Ewentualnie mogę zastanowić się jeszcze nad tym radeonem którego proponowaliście, ale czy on będzie tak wydajny w grach jak gtx660? Bo z tego co widziałem ładnie się na niej gra.

Z góry dzięki za odpowiedź i sorry że Wam tak truje ;P

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Tak ja wiem że antyk, ale chciałem sobie kupić teraz kartę graficzną a później i tak włożył bym ją do nowego komputera bo troche mnie denerwuje jak przycinają mi się gry,

Nadal będą Ci przycinać, wymiana karty graficznej nic tutaj nie zmieni.

No i karta graficzna na AGP, które wymarło już kawał czasu temu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak więc jednak brat przekonał mnie do laptopa tym ze będę go mógł zabrać na uczelnie itd. i właśnie teraz licytuje laptopa samsung Procesor Intel® Core™ i5 2 410 M (2,3 GHz, 3 MB) bodajże jest tam turbo do 3.1ghz, grafika dedykowana geforce gt 520 m optimus 1gb ddr3 zewnętrzna, 4gb ram ddr3, dysk do wymiany klawiatura również, opis sprzedawcy:

PRZEDMIOTEM LICYTACJI JEST LAPTOP FIRMY
SAMSUNG. SPRZĘT REAGUJE NA ZASILACZ URUCHAMIA SIĘ, WCHODZI DO BIOSU.
SPRZĘT POSIADA USZKODZONY DYSK TWARDY (BAD SEKTORY), CO UNIEMOŻLIWIA
INSTALACJĘ SYSTEMU OPERACYJNEGO, WINDOWS INSTALUJE SIĘ BARDZO DŁUGO.
DODATKOWA JEST USZKODZONA KLAWIATURA, NIE DZIAŁAJĄ NIEKTÓRE KLAWISZE. Z
JEDNEGO GNIAZDA USB WYPADŁ "PLASTIK".

MATRYCA CAŁA, SPRAWNA, W BARDZO DOBRYM STANIE.

KLAPA MATRYCY POSIADA RYSKI I ŚLADY UŻYTKOWANIA.

BATERIA TRZYMA, NIETESTOWANA ILE. W ZESTAWIE ZNAJDUJĘ SIĘ ZASILACZ.

I pytanie, czy opłaca się go kupywać? Cena myśle że ok 900zł. Oczywiście komputer ma służyć w 1/2 do grania w gry typu Counter Strike Global offensive, world of tanks i leage of legends

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...