Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Pobieranie filmów dla Siebie to piractwo ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Istnieje coś takiego jak instytucja dozwolonego użytku prywatnego:

Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 23.

1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego.

W świetle powyższego, pobieranie filmów z sieci nie jest de facto niedozwolone. Niedozwolone jest natomiast udostępnianie takich plików (np. w przypadku p2p).

Mówiąc po ludzku, można sobie pobrać (nie udostępniając) i obejrzeć film w domku, ale nie można już przykładowo wyświetlić go publicznie, dla większej liczby randomowych osób czy też sprzedawać płyt z takim filmem.

PS nadmieniam, że by mieścić się w granicach przedmiotowych art. 23 powyżej cytowanej ustawy, utwór musi być rozpowszechniony legalnie (np. film/utwór muzyczny po premierze).

#don't care

Opublikowano

Ogólnie karalne jest to wtedy, kiedy czerpiesz z tego jakieś korzyści majątkowe. Czyli np. sprzedajesz DVD z filmem, który został przez Ciebie pobrany z internetu. Bądź sprzedajesz prace, które są robione w crack'owanym Photoshopie/SV itp.

Opublikowano

No to tak - jesli film byl platny (kino), to tak, jest to piractwo. Jesli to normalny film, ktory byl specjalnie krecony dla np. TVNu to raczej nie mozna tego nazwac piractwem

13759664181.jpg

' To czysty hip-hop, co będzie trwał wiecznie,

Masz tylko moment by go poczuć, więc spiesz się

Prawdziwy hip-hop, co będzie trwał wiecznie.

Do zobaczenia wkrótce u ciebie w mieście! '

Opublikowano

Można pobierać lecz nie przez torrenty ( udostępniasz ), 2. Możesz trzymać taki plik nie więcej niż 24h na dysku twardym,

xoxo.

graphic.png

Opublikowano

Masz prawo pobierać legalnie takie rzeczy jak filmy,muzyka pod warunkiem że są to już udostępnione materiały(miały premierę) oraz jeśli nie udostępniasz ich,czyli torrenty odpadają.Na pobranie zezwala ci prawo,już jedna osoba cytowała tu odpowiadający temu artykuł.A i jeszcze jedno. Nie słuchaj osób mówiących o zasadzie 24 godzin bo taka po prostu nie istnieje,to wymysł pobierających pliki z sieci.Wymyślić paragraf każdy może,jak tak usilnie się powołują na tą zasadę to niech dadzą link do źródła prawnego mówiącego o tym ;]

Opublikowano

Nie to nie jest piractwo możesz oglądać, grać w gry pobrane z torrentów i nic ci nie zrobią. A piractwo to przywłaszczanie sobie praw autorskich nakręconego filmu bądż narysowania obrazu itd..

Opublikowano

Czytalem gdzies kiedys ze jesli pobieramy z netka jakas nutke dodana przez autora czy tam jesli ktos kupi np. plyte i doda to na neta a my to sciagniemy tylko do swojej dyspozycji to jest to legalne :) ale czy to prawda to nie wiem :P

Mój PC 

Procesor: i7-6700k 4.0Ghz

RAM: GOOD RAM 16 GB DDR5 2400Mhz

Karta Graficzna: GTX 1060 6 Gb

Dysk: SSD

Opublikowano

W pewnym sensie jest to piractwo

Ale na wielu stronka przed pobraniem mi wyskakiwało (w roku 2010 nie wiem czy nadal są takie zasady)

Ale pisało tak:

Pobierając plik możesz mieć go na dysku twardym bądź innym urządzeniu przez 24h od momentu pobrania.

I dalej pisało że jeżeli trzymasz plik dłużej to jest to piractwo ;)

1372687195-U932691.png

Created by

. Gentleman .

Opublikowano

Masz 24h do własnego użytku, później zamienia się to w piractwo i możesz zostać ukarany.

Te 24h to największy bullshit wyssany z dupy.

Co do piractwa, to jeśli nie udostępniasz danych(czyli za pośrednictwem stron albo p2m) to teoretycznie piractwem nie jest. Inaczej sprawa ma sie z p2p, gdzie pobierając jednocześnie i uploadujesz. W praktyce jednak jest tak, że ten użytek własny jest dosyć rzadko uznawany przez organy ścigania.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Nigdzie, w żadnych przepisach (a trochę ich na oczy widziałam) nie spotkałam się z jakimś 24-godzinnym limitem dozwolonego użytkowania.

#don't care

Opublikowano

O ile mi wiadomo to ściągając z torrentów itd jednocześnie udostępniasz ten program innym.

Jest to nielegalne nawet do użytku własnego. Tak samo z grami.

Opublikowano

Weźcie ludzie, bo padnę. Te 24h godziny to nie jest żaden przepis prawny, tylko taki myk w regulaminach forów warezowych, torrentów itp. żeby mogli działać i nikt ich nie zamknął. Możesz pobierać a nawet uploadować i gówno ci zrobią. Na dzień dzisiejszy jedyne działanie przeciwko piractwu w sieci to usuwanie plików jeśli ktoś zgłosi, że dany plik łamie prawa autorskie i tyle. Żeby mieli każdego karać to by całą Polskę w więzieniu umieścili :D

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

Opublikowano

Tak myślałem xD Więc pobierac oglądac i usuwac na to wychodzi .

Do zamknięcia

Czasami warto poczytać co inni piszą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...