Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ubuntu, czy to dobre rozwiązanie?

Gość petergood

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Właśnie zmieniam sobie system operacyjny z Windows 8 na Ubuntu 13.4, bo słyszałem o nim bardzo dobre opinie. Co wy myślicie na temat linuxa i Ubuntu? :D

Opublikowano

Właśnie na komputerze mam Windows 8 RC dla developerów (aktywny przez 90 dni) i Windows 7 (bo mam je na dwóch różnych dyskach). Komputer jest nowy, 8 GB ramu, tylko i Windows 8 i 7 troche laguje... Procesor też dobry, bo 3.6 GHz. Słyszałem dobre opinie o Ubuntu, więc sobie wypróbuje :D

Opublikowano

Ubuntu to bardzo dobry system. Szybki, stabilny, mniej narażony na ataki wirusów. Minusem jest to że większość gier nie ma na Ubuntu, a można je uruchamiać tylko przez Wine. Ale jest już Steam więc biblioteka gier powinna wzrastać.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Właśnie, to jest to, nie jest narażony na ataki wirusów! Czyli nie muszę mieć antiwirusa, który dodatkowo spowalnia system :D

Opublikowano

Ubuntu chyba będzie najlepszy. Tak jak już pisaliście, nie narażony na atak wirusów. Dodatkowo ma przejrzysty interfejs.

Kocham kino akcji na forum. 

Opublikowano

Ok, mam już zainstalowane, i jak narazie, chodzi i działa o wiele lepiej niż Windows :D

Opublikowano

Nie jest narażony na ataki wirusów, bo jest mało popularny i przy dobrej konfiguracji do jakichś podstawowych czynności administracyjnych potrzeba hasła. Mimo to najnowsze UNITY mi nie podeszło, zawsze byłem zwolennikiem GNOME.

Opublikowano

Właśnie na komputerze mam Windows 8 RC dla developerów (aktywny przez 90 dni) i Windows 7 (bo mam je na dwóch różnych dyskach). Komputer jest nowy, 8 GB ramu, tylko i Windows 8 i 7 troche laguje... Procesor też dobry, bo 3.6 GHz. Słyszałem dobre opinie o Ubuntu, więc sobie wypróbuje :D

Najwidoczniej komputer jest słaby. To, że ma 8GB ramu, to nic. Pamięć akurat kosztuje najmniej, często kupujący nabierają się, bo patrzą, "o, dużo ramu", a reszta podzespołów fatalna :)

1373986324-U917591.png

Zapraszam do prezentacji serwera uMetin2:

KLIK

Opublikowano

Tak spytam, jakie masz inne podzespoły, bo widze, że komputer nowy więc ciąć nie powinien...

Opublikowano

Nie chodzi o cięcie, chodzi mi o to ze wolno działają programy... Komputer się nie zawiesza, np. Minecraft chodzi na maksa, zero lagow, a Firefox się długo włącza :(

Opublikowano

Ja myślę że Windows 7 jest lepsze niż 8 i ubunt, jeżeli nie lubisz 8 to kup 7 o wiele lepsza.

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

No a Firefox na Ubuntu włącza się odrazu :D Nie muszę czekać :)

Opublikowano

To na windowsie pobierz inną przeglądarkę i też będzie się od razu włączała o.O

Jak dla mnie nadal najlepszym wyborem jest 7.

Opublikowano

Jest od groma plusów linux'a, jak chociażby bezpieczeństwo, open source, stabilność, brak defragmentacji, szybkość, to ż jest darmowy i wiele więcej.

Jak na początek polecam ubuntu (szkoda, że to nie to samo co kiedyś... wg. mnie 10.10 to była ostatnia dobra wersja), ew. opensuse, fedore, minta czy jakiś forki ubuntu np. xubuntu.

Opublikowano

Ja polecam zainstalować wersje windows 7 ultimate (orginał kupisz juz za 500zł) x64 i google chrome jako przeglądarka i bd śmigać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...