Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Gra Via www

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest na prawdę bardzo dużo pracy i jeżeli nie chcesz mieć powiązane życie z programistkom WebMasterską lepiej nie bierz się za to, bo to na prawdę dużo czasu aczkolwiek możesz dla większej wiedzy na ten temat zainteresować się html (pół godziny nauki), a to się na pewno w szkole przyda i CSS.

Więcej na ten temat znajdziesz tu: http://www.mpcforum.pl/forum/268-tworzenie-wasnej-gry-www/ .

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

To jest na prawdę bardzo dużo pracy i jeżeli nie chcesz mieć powiązane życie z programistkom WebMasterską lepiej nie bierz się za to, bo to na prawdę dużo czasu

Ja jakoś nie mam zamiaru wiązać swojego życia z programowaniem a i tak z chęcią uczyłem się HTML PHP JS jQuery SQL CSS i nie zamierzam na tym przystać więc nie strasz ludzi.

Opublikowano

@parad - no tym to mnie rozkurwiłeś.

Powiedz mi gdzieś kurwa wyczytał ,że tworzenie gry od podstaw jest proste?

Ja webmasterkę zacząłem o tako dla siebie bo w końcu coś mi wychodziło. Z życia też tym nie wiążę tak jak też to napisał Loney ,ale zawsze może się przydać.

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że tworzenie gier przegladarkowych to nie tylko webmasterka, owszem, można sie ograniczyć do js, php, node ale dużo lepsze efekty jeśli chodzi o elastyczność i wydajność osiągniemy, jeśli potraktujemy serwer gry przeglądarkowej jak każdy inny serwer, czyli napiszemy go jako wielowątkowy proces w jakimś wydajnym języku (c++, c#, java).

Pisząc cos samemu, od podstaw, trzeba przede wszystkim mieć dużą wiedzę, wyobraźnię oraz doświadczenie. To juz nie jest dopisywanie kolejnych bajerów do silnika, to my musimy stworzyć taki silnik. Nie znam noda ani php, więc nie wiem jak tam sprawy wyglądają, ale w javie taki silnik to dosłownie wszystko, od puli socketów i selectora, poprzez najbardziej podstawowe pakiety danych, zarządzanie wieloma wątkami oraz poprawna ich synchronizacja, kolejkowanie zadań. Po stronie klienta z kolei trzeba poprawnie obsłużyć wszystko to, co serwer wysyła, często rownież wielowątkowo, w zależności od potrzeb mieć mechanimy do komunikacji synchronicznej i asynchronicznej, obsługiwać transakcje wysyłane do serwera oraz eventy przychodzące.

Do tego dochodzi czas - pisanie własnego silnika i gry opartej o niego to nie zabawa na 2 tygonie.

@dawidmurek - jeśli rozumiesz wszystko to, co napisałem, jesteś w stanie zaimplementować takie mechanizmy to ok, próbuj z własnym silnikiem. Jeśli nie to opanuj technologię której chcesz używać po stronie klienta (przeglądarki), jakiś dobry język programowania na strone serwerową (sueruję jave), opanuj co najmniej w stopniu średnim bazy danych (żebyś wiedział co to sa indeksy i klucze, umiał selectować, insertowac, updatować, robic joiny, tworzyc widoki) i zarezerwuj sobie wieczory na najbliższe pół roku. ;)

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Tak jak @UP . Moim zdaniem nie warto się zabierać za coś o czym się kompletnie nie wie. Jeżeli się chcesz czegoś nauczyć to polecam Ci uczyć się od doświadczonych osób (np. takich jak @UP) którzy w tym akurat siedzą . Ja kiedyś się uczyłem sam robić silniki od zera bez poradników i z czasem do wszystkiego sam dochodziłem. Wpisując odpowiednie hasła w google nauczysz się więcej niż pytając o to tutaj ; )

Opublikowano

1. PHP( Pętle,Zmienne,Sesje,Warunki, tablice)

2. Mysql (Struktura, index, zapytania, optymalizacja)

3 Node (JS-tablice, zmienne);

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...