Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna

Asta12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam prawdopodobnie padła mi karta graficzna ( pojawiają się artefakty graficzne) tu link http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4f1ce94d800a1179.html . Mój sprzęt to :

Typ procesora: DualCore AMD Athlon 7750, 2700 MHz (13.5 x 200)

Nazwa płyty głównej: Asus M3N72-D

Karta graficzna to hd radeon 4800

zasilacz: hedy 500 atx p-pfc 500W

Chcę kupić kartę która była by podobna do tej co mam i jak najtańszym kosztem nie mam za dużego budżetu nic innego nie chcę wymienić bo komputer nie ma być jakiś sper tylko żebym sobie czasami mógł pograć w lola albo coś innego na multi. Likuję każde propozycję.

Opublikowano

Jaki konkretny model karty graficznej?

Karta pewnie jednak do wymiany, zasilacz też lepiej wymienić.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

Konkrety czyli ? w menadżerze urządzeń mam napisane Ati radeon Hd 4800 series . O to chodziło jeszcze sprawdzę w everescie.

Jeszcze mam coś takiego może to karta wideo: Sapphire Radeon HD 4850 .

Opublikowano

Nie tak szybko :) Możesz sprobować "upiec" karte i to doslownie! Artefakty moga wynikac ze slabych lutow pomiedzy procesorem graficznym a karta. Jedyne co musisz zrobic to wyjac karte z komputera, zdjac chlodzenie, wytrzec z pasty i kurzow [ koniecznie bo bedzie smierdzialo w domu ] nastepnie przygotowac tacke, polozyc na nia folie do pieczenia [ aluminiowa ] takze zrobic kulki o srednicy 2 cm, nastepnie polozyc na kuleczki karte tak zeby kuleczki znajdowaly sie na rogach karty [ uwaga karta musi byc polozona radiatorami w gore ] rozgrzewamy kuchenke do 200C, wkladamy karte na 12min, po operacji nalezy poczekac az karta ostygnie i jej nie dotykac [ luty sa roztopione mozemy zywcem powyrywac radiatory ] zalozyc chlodzenie i sprawdzic czy karta zyje :)

I to nie sa zarty :)

Opublikowano
Opublikowano

Kurna nie wiem czy tak postąpić dopóki nie będę miał jakiegoś zamiennika. Możecie polecić jakąś kartę podobną do tej w niskiej cenie .

Opublikowano

Kurna nie wiem czy tak postąpić dopóki nie będę miał jakiegoś zamiennika. Możecie polecić jakąś kartę podobną do tej w niskiej cenie .

HD 7750 żeby w ogóle dało się coś uruchomić.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

2x256GB Samsung 830 Raid 0

Opublikowano

A coś tańszego bo mi nie chodzi żeby bf3 chodził na wysokich średnich bo ja w takie gry nie gram czasu nie mam tylko żeby lol i inne mmorpg chodziły ( na tej karcie cod mw3 mi na średnich chodził ;p )

Opublikowano

Moze bawiles sie w biosie i niestabilny system? Sprobuj zrestartowac biosa

Poza tym... Zasilacz do wymiany na markowy (OCz i Chieftec, tani, a dobry 450W za 160zl kupisz i masz zapas mocy)...

Grafa do 200zl dobra:

Gigabyte GT 520

180zł wyrwiesz nowe...

Nienajlepsze, ale polecam, 1Gb,128bit...

Opublikowano

Poza tym... Zasilacz do wymiany na markowy (OCz i Chieftec, tani, a dobry 450W za 160zl kupisz i masz zapas mocy)...

Grafa do 200zl dobra:

Gigabyte GT 520

180zł wyrwiesz nowe...

W biosie się nic nie bawiłem ( z tego co pamiętam więc wychodzi jakiś rok czasu ) a to mi się pojawiło nie dawno więc to chyba nie wina biosa te kartę co podałeś na allegro nie ma a w necie widziałem tylko 64 bit .
Opublikowano

Grafa do 200zl dobra:

Gigabyte GT 520

180zł wyrwiesz nowe...

Co ty mu ku**a polecasz? GT520 to przy youtube w HD się tnie...

Za 300zł mniej nawet wyrwiesz radka 5770

np.

http://allegro.pl/karta-graficzna-his-radeon-hd5770-zadbana-box-i3216668944.html

To już całkiem dobra grafa, lepsza od twojej.

Polecam także wymienić zasilacz przynajmniej na Corsair VS 450W.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

A czy na mojej Integrze z płyty głównej mógłbym w ogóle coś robić ( grać(oczywiście nie w bfa i inne super nowe gry ;p ) , oglądać filmy itp ?? ) I przy okazji jak ją włączyć czy muszę po prostu wyjąć radeona czy tylko w biosie ustawić i co dokładnie ;p ?? A i jeszcze 1 pytanie czy te artefakty to na 100% wina karty bo np filmy mi normalnie działają tylko w grach mam artefakty i nie wiem czemu ale na allegro mam też dziwne paski .

Opublikowano

Na integrze możesz co najwyżej pooglądać filmy. Nie nadaje się do nowych gier, a te starsze też jakoś na najwyższych ci nie pójdą. A co do montażu to wyjmujesz starą kartę, nową wkładasz a ten sam slot i podłączasz monitor.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

A czy na mojej Integrze z płyty głównej mógłbym w ogóle coś robić ( grać(oczywiście nie w bfa i inne super nowe gry ;p ) , oglądać filmy itp ?? ) I przy okazji jak ją włączyć czy muszę po prostu wyjąć radeona czy tylko w biosie ustawić i co dokładnie ;p ?? A i jeszcze 1 pytanie czy te artefakty to na 100% wina karty bo np filmy mi normalnie działają tylko w grach mam artefakty i nie wiem czemu ale na allegro mam też dziwne paski .

Spróbuj mi lol na intergrze działa na srednich i mam 50 fpsów. :D

Opublikowano

to powie mi ktoś jak włączyć integre przez bios ?? ( czy wystarczy odłączyć samą kartę od kompa i potem gdzie podłączyć ten kabel co był w karcie ;p) ( zielony jestem e tym ;p )

Opublikowano

Wystarczy że monitor podłączysz do zintegrowanej karty.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Czyli potrzebna mi jeszcze przejściówka ?? I czy trzeba w biosie ustawić że zamiast dedykowanej zintegrowaną ??

Opublikowano

Nic nie musisz przestawiac, samo wykryje i bedzie dzialac. Co do przejsciowki - trzeba dokpuic taka ktora bedzie pasowala do wtyku ktory posiadasz. Jaki kolor mialo zlacze na starej karcie graficznej (HD4850) do ktorego podlaczales wtyczke od monitora? Niebieski czy bialy?

Opublikowano

ref

Nadal jestem w to zielony ;p jak to mam zrobić zrobił by mi ktoś albo jakiś prosty poradnik ( kartę umiem odłączyć tylko co po tym ;p ) dałbym 5 i lika a i jeszcze co z ta przejściówką .

Edit: (czy jak odłączę kartę to mam od razu pod hdmi podłączyć i po prostu potem do monitora i tyle jeżeli tak to poprosił bym o dobrą przejściówkę )

Opublikowano

http://www.top-artshop.pl/kable/330-kabel-15m-vga-hdmi-przejsciowka-gold-m-m-nowosc.html

Taki masz niebieski kabelek podłączony do monitora tak ?

STOP komentarzom typu: "AMD to gówno"! Zanim coś napiszesz, to pomyśl jak odbiorą to inni !

Mój Potwór xD : I5 3350p, Club3D 7870xt le, Msi b75-p45, Silentium PC deus 500w, goodram 4gb 1333 cl9

Opublikowano

Dobra chyba jednak nic z tego mój monitor nie ma hdmi tera o nim w necie przeczytałem ( facepalm).

edit: Czyli z integrą nic nie zrobię ??

Edit2: Czy są adaptery że podłączam z 1 strony ( w kompie) do hmdi a potem vga i do monitora?? ( bo w monitorze mam kabel od razu do monitora a vga podłączam do komputera ( mam biały adapter co podłączam na dvi a potem wkładam ten niebieski vga. )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...