Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Capoeira Czy Taekwondo

demonic

Co lepsze ?  

38 użytkowników zagłosowało

1. 1. Capoeira vs Taekwondo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki styl walki jest lepszy, na którym się więcej nauczę ? Bo chciał bym się zapisać na jakiś styl walki tylko nie wiem na który. Odrazu uzasadnijcie dlaczego akurat ten styl walki.

Pozdro

Gość Mounthains
Opublikowano

Capoeria jest to taniec połączony z sztuką walki czego nie polecam. (Chyba że dla szpanu)

Osobiście polecam Taekwondo

Opublikowano

Jeśli miałbym wybierać, to spośród tych dwóch wybrałbym taekwondo. Dlaczego?

Trenowałem ten styl walki ok. 1.5 roku i już co nieco o nim wiem. Po pierwsze, jeśli chcesz tam pójść tylko po to, żeby "wymiatać" przed kumplami albo coś w tym rodzaju, to lepiej sobie odpuść. Wygląda to mniej więcej tak, że pierwszy rok trenujesz techniki, które nie przydadzą ci się poza treningiem, oprócz tego rozciąganie, kondycja itp. Później zaczynasz powoli wchodzić w ten etap, w którym te techniki będą bardziej przydatne. Ale to jest minimum kilka lat ćwiczeń, aby coś w tym kierunku osiągnąć. Capoeiry nigdy nie trenowałem, ale nie sądzę, aby przydał ci się ten styl w walce ulicznej, to jest połączenie stylu walki z tańcem, nie za bardzo przydałoby ci się to w walce.

IMO jeśli masz w swoim mieście sekcje boksu, lub kickboksu, to warto by pomyśleć nad tym.

A tak poza tym, to to, gdzie się więcej nauczysz, głównie będzie zależało, od tego, jakiego będziesz miał trenera.

Opublikowano

A ja bym CI radził zapisać na Kyokushin (pozytywnie wpływa na psychikę ((trenuję od 2 lat)), albo Aikido. No ale jeśli interesują Cię tylko te dwie formy walki to zdecydowanie Taekwondo.

Jakiś ludź usunął...

Opublikowano

Polecam Taekwondo xD moj kolega cwiczy juz 3 lata a ta sztuka walki opiera sie bardziej na kopnieciach, wiec jak zasadzi to boli ;]

sygna1o.jpg

Opublikowano

Capoeira jest bardziej "na pokaz" i trudniej sie jej nauczyc, watpie zebys po np 2 latach treningu lal sie na ulicy z kolesiem uzywajac salt i roznych efektownych wykopow :D

Lepiej ucz sie Taekwondo, wyjdzie ci na dobre

everythingfou - sprawdź to.

Opublikowano

Capoeira to bardzo efektywna sztuka walki, wbrew pozorom bardzo skuteczna.

Taekwondo bazuje głównie na kopnięciach, nie jest takie efektowne jak capoeira.

Wybierz co wolisz :unsure:

sigmpc.png

angry.jpg

Opublikowano

oczywiscie ze taekwondo.. to masz styl typowy do mma lub k-1

a Capoeira to masz taniec..chociaz tez walcza ale wiecej tańczysz..

a ja ci doradze muay thai lub kick-boxing . Style typowo do mma. lub Jujitsu

Opublikowano

Capoeira to tak jak mówiliście taniec i sztuka walki, ale jak już będziesz trenować naprawdę będziesz dobry :)

Ja polecam capoeire

gg1212503410113.jpg

Gierki, w które aktualnie gram to:

-Left 4 Dead

-Left 4 Dead 2

-Fallout 3

-Battlefield Bad Company 2

-Gta IV

Opublikowano

@Up

Przy capoeire się więcej męczysz

@Top

Mój kolega Taekwondo cwiczy 4 lata -.-

Ma tylko 13 lat(to tak jak ja) więc teraz mu się to nie przydaje,zresztą nigdy się z nim na serio nie biłem (i nie chciał bym)...

Polecam Taekwondo

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

@up

Dokładnie :D Karate rlz ;]

@topic

Capoeira to bardziej taniec niż sztuka walki. Taekwondo lepsze na pewno :)

03b33a167ce86b00.gif

Nick na Steam i w Black Ops: KaczorDonald

Opublikowano

Haha zaje film ale w temacie Capoeira jest bardzo efektowna xDDD te salta itp ale jak widzimy na filmiku niezbyt dobre xDDD chyba jednak lepsze to Teakwondo chyba nawet latwiej sie nauczysz ale osobiscie nie w temacie polecam MuayThai sam trenuje i mowie ci to jest Pro ;p

Jesli to nieproblem to obejrzysz to Polecam

Chelsea <33

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja bym ci radził najpierw Capoeira tak dla kondycji i w ogóle tak jakiś rok a potem jak osądzisz, że ci wystarczy to teekwondo.

Dlaczego tak?? Ponieważ, będzie szpan, szalenie na parkiecie a potem zabierzesz się za sztuki walki sam osobiście trenuje karate od 6 lat :P

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Ale przykladowo, podchodzi do ciebie 2 dresow i co robisz? Ciezko by bylo caopeira zrobic im krzywde, wtedy napewno lepszym wyjsciem jest Taekwondo.

Jestem dinozaurem

Użytkownik od 22 wrz 2007

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...