Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przyczepka rowerowa :)

Impression.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko. Otóż na wakacje mam fajny plan na przejechanie paru miast rowerami z kolegami. Jednakże nie będę targał namiotów, alko, żarcia, ciuchów w plecaku i jeszcze to wieść. Więc potrzebna mi przyczepka. Wiem, że są takie dla dzieci, ale to 250-400 zł. Nie chcę tyle wydawać. Wiem, że można zrobić taniej. Własnoręcznie rzecz jasna. Robił już to ktoś ? Najlepiej coś tego typu:

I jeszcze parę pytań. Jak z prawem ? Mogę jeździć z nią normalnie na legalu ? Mam kartę rowerową, motorowerową. Wiem, że muszę ją oznaczyć, światła itd przyczepić, więc z tym nie ma problemu. Bardzo proszę o odpowiedź i poinstruowanie mnie. Daje 3x limit like. (20 x 3)
Opublikowano

Jeśli masz kartę rowerową możesz jeździć z nią na legalu , nic Ci nie grozi , raczej nie ma karty na przyczepkę :D

Tak będziesz musiał ją oznaczyć aby dobrze była widoczna wieczorem , w jakieś światła bądź odblaski

//300 post :D

u6pv.jpg

Opublikowano

Spawasz szkielet z kątowników, muszą być wystarczająco wytrzymałe i lekkie, czyli sam dobierzesz, od środka dajesz odpowiednio przycięte kawałki sklejki(mają pasować na styk) i łapiesz w takim schemacie: śruba podkładka ścianka podkładka nakrętka. Kupujesz jakieś tanie kółka do roweru (taki sam, lub trochę mniejszy rozmiar niż w twoim rowerze) i montujesz na osiach. Oczywiście musi być też dyszel w konstrukcji żeby podczepić i jakiś zaczep na rowerze. Z tyłu dajesz dwa okrągłe odblaski i światło czerwone. Po bokach 2 lub 4 pomarańczowe odblaski(zależy od wymiarów, jak mniejsza to po 1 odblasku jak większa to lepiej 2). Oczywiście najlepiej jeździć w kamizelce. Jak nie masz pomysłu to pochodź po sklepach gdzie są przyczepki i podpatrz jak to jest zbudowane.

Opublikowano

Spawasz szkielet z kątowników, muszą być wystarczająco wytrzymałe i lekkie, czyli sam dobierzesz, od środka dajesz odpowiednio przycięte kawałki sklejki(mają pasować na styk) i łapiesz w takim schemacie: śruba podkładka ścianka podkładka nakrętka. Kupujesz jakieś tanie kółka do roweru (taki sam, lub trochę mniejszy rozmiar niż w twoim rowerze) i montujesz na osiach. Oczywiście musi być też dyszel w konstrukcji żeby podczepić i jakiś zaczep na rowerze. Z tyłu dajesz dwa okrągłe odblaski i światło czerwone. Po bokach 2 lub 4 pomarańczowe odblaski(zależy od wymiarów, jak mniejsza to po 1 odblasku jak większa to lepiej 2). Oczywiście najlepiej jeździć w kamizelce. Jak nie masz pomysłu to pochodź po sklepach gdzie są przyczepki i podpatrz jak to jest zbudowane.

Dzięki, dzięki. Lecz nie wiem jak się do tego zabrać. Jakie koszty mniej więcej ? Koła będę miał, a nie chcę sklejek lecz blaszaną przyczepkę. I jak coś w jakim sklepie ?

Opublikowano

Sklep zależy od miasta, ale szukaj w jakichś sklepach stalowych lub w castoramie etc. lecz tam jest słaba jakość, blaszana będzie droższa i cięższa, a jak nie zamierzasz jej zrzucać z urwiska to sklejka wystarczy(ok. 0,5-0.8 cm grubości), najlepiej zrobić rysunek wstępny. Jeżeli nie wiesz jak się do tego zabrać to poproś o pomoc kogoś kto się zna, pamiętaj też o tym że taka przyczepka mocno ogranicza sterowność i komfort jazdy rowerem.

Opublikowano

Ja kiedyś robiłem przyczepkę do roweru, ale niestety to bardzo nieciekawie wygląda, a dodatkowo jest to raczej mało bezpieczne jeździć z tym.

W świetle prawa to jeżeli doczepisz światła etc. problemu nie będzie, a jeżeli zatrzyma Cię policja nie bój się tylko powiedz po prostu że nie wiedziałeś że nie można jeździć z nią, aczkolwiek nie powinni się doczepiać.

Do stworzenia czegoś takiego będzie Ci potrzebna osoba dorosła która potrafi spawać, bo w tym rzecz. Musi pospawać ramę całą, a potem do tej ramy ładne wypełnienie drewnem i powinno być dobrze. Jeżeli mieszkasz na wsi, to na pewno dużo ludzi taką przyczepkę posiada z czasów komunistycznych, a w pożyczeniu nie powinno być problemu. Tylko pytanie czy nie lepiej by było rozdzielić wszystkie przedmioty na kolegów do plecaka? Jak uważasz.

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...