Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szerszenie

SayIt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema :)

Jak każdy pewnie zauważył zrobiło się bardzo ciepło, a co za tym idzie na dworze latają już owady typu pszczoły, osy no i niestety szerszenie.

Ostatnio pomagałem w czymś tam tacie i nagle przyleciało coś wielkiego, popatrzyłem i byłem pewny, że jest to szerszen.

Problem polega na tym, ze to nie jest pojedyńczy osobnik, jest ichu mnie na ogródku dość sporo.

I tutaj takie pytanie do Was, ugryzienie szerszenia boli? Do czego można porównać ból?

Może martwie się na zapas, no ale :D

Wiem, ze kiedyś bardzo bałem się pszczół i os, ale gdy zostałem pierwszy raz przez nie ugryziony, to dowiedziałem się, że ledwo to czuć.

No, szerszenie to w ogóle inna sprawa.

Opublikowano

Szerszenie nie gryzą ^^ Na ognisku łapaliśmy je i rzucaliśmy się nimi ^^

Opublikowano

Są przypadki kiedy gryzą. :)

SfNLBCX.png

By Cristiano.

Opublikowano

Jak nie gryza to po im ten wielki w porownaniu z osą kolec w dupie??

Opublikowano

Tak mocny, a w dodatku

Ukąszenie
przez szerszenia może być bardzo niebezpieczne. Po użądleniu pojawiają
się zaczerwienienia skóry, obrzęki, opuchlizna, gorączka, dreszcze, ból w
klatce piersiowej i duszności. Owad ten potrafi ukąsić nieatakowany.
Jego jad zawiera substancje atakujące krew, mięśnie, toksyny
rozkładające krwinki i uszkadzające nerki. W przypadku ukąszenia przez
szerszenia najlepiej zgłosić się do lekarza. Na obrzęki zastosować
okłady z octu.
Opublikowano

One atakują jak wyczuwają zagrożenie. Nie ma co się bać, pamiętam jak mój tata wyszedł na dach i tam było całe gniazdo.

Chciał przestawić antenę i przestawił, one go praktycznie obsiadły, ale żadna nie użądliła.

Zgadzam się z panem up, czytałam kiedyś w gazecie że takie użądlenie jest dość niebezpieczne, ale wydaje mi się że to zależy od człowieka i czy jest uczulony.

58815786.jpg

Opublikowano

Tak mocny, a w dodatku

Ukąszenie

przez szerszenia może być bardzo niebezpieczne. Po użądleniu pojawiają

się zaczerwienienia skóry, obrzęki, opuchlizna, gorączka, dreszcze, ból w

klatce piersiowej i duszności. Owad ten potrafi ukąsić nieatakowany.

Jego jad zawiera substancje atakujące krew, mięśnie, toksyny

rozkładające krwinki i uszkadzające nerki. W przypadku ukąszenia przez

szerszenia najlepiej zgłosić się do lekarza. Na obrzęki zastosować

okłady z octu.

walić to i tak zgniatałem kopałem denerwowałem, plasowałem i nic :D

Opublikowano

@UP@upupupupup

To wy chyba macie jakieś zmutowane te szerszenie. ;x

Opublikowano

Oj gryzą,kiedyś tam mnie upierdo*ił,że na drugi dzień miałem gigantyczną,czerwoną kropkę i tak bolało,że jak się kąpałem i gąbką przejechałem po tym to z bólu nie mogłem się pozbierać.

Takie uroki mieszkania na wsi,wczoraj byłem w lasku i kleszy miałem z 5.Ale cóż na wsi jest pięknie i nie ma dymu i opar z fabryk i aut.

1370621278-U708240.png

By me

Obecnie nie wykonuje zleceń

Opublikowano

Oj gryzą,kiedyś tam mnie upierdo*ił,że na drugi dzień miałem gigantyczną,czerwoną kropkę i tak bolało,że jak się kąpałem i gąbką przejechałem po tym to z bólu nie mogłem się pozbierać.

Takie uroki mieszkania na wsi,wczoraj byłem w lasku i kleszy miałem z 5.Ale cóż na wsi jest pięknie i nie ma dymu i opar z fabryk i aut.

jest zajebiście :) na wsi .

No nie powiedział bym tak że szerszeń jest niebezpieczny , byłem polu to stawiały się do mnie te wielkie piłeczki xD, ich miód jest trujący , a ugryzienie może doprowadzić do śmierci jeśli ktoś jest uczulony .

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

walić to i tak zgniatałem kopałem denerwowałem, plasowałem i nic :D

No tak mówisz że nimi rzucałeś i wogóle ale to było na ognisku a wiadomo dym ciepło itd. Więc mogły być otumanione i dlatego były takie jakie były :)

*Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

@up dokładnie!

Szerszeń gryzie i niesamowicie mocno! Ukąszenie powoduje ból niesamowity, opuchliznę a przy uczuleniu śmierć. Kolega po ugryzieniu 2tyg miał spuchnięte ramie.

Opublikowano

Pozornie nie gryzą, ale jak uj*bią to dupę urywa.

Zadzwoń po straż oni powinni je wykurzyć ;D

Nawet nie wiem czy jest ich pare sztuk, czy gniazdo.

Kiedyś jakiś rój pszczół został chyba wyrzucony ze swojego gniazda i królowa przyleciała na tuje w ogrodzie, a za nią cały rój i setki pszczół zaczęły na jednym drzewie lądować :D

A jak zadzwoniłem po straż pożarna to, że nie, nie coś tam i, że muszę dzwonić do pszczelarza. I dopiero jakiś pszczelarz przyjechał, zabrał królową do siebie, a cały rój w ciągu paru dni poleciał do niej.

Jakby na kimś z Was usiadł szerszeń to co byście zrobili? Zrzucili go, zaczeli biec czy co? Skoro mówicie, że same nie atakują i moze tylko by usiadł.

Opublikowano

Nawet nie wiem czy jest ich pare sztuk, czy gniazdo.

Kiedyś jakiś rój pszczół został chyba wyrzucony ze swojego gniazda i królowa przyleciała na tuje w ogrodzie, a za nią cały rój i setki pszczół zaczęły na jednym drzewie lądować :D

A jak zadzwoniłem po straż pożarna to, że nie, nie coś tam i, że muszę dzwonić do pszczelarza. I dopiero jakiś pszczelarz przyjechał, zabrał królową do siebie, a cały rój w ciągu paru dni poleciał do niej.

Jakby na kimś z Was usiadł szerszeń to co byście zrobili? Zrzucili go, zaczeli biec czy co? Skoro mówicie, że same nie atakują i moze tylko by usiadł.

Jak ich nie będziesz denerwować to cię chyba nie ruszą

Zajrzyj na bloga -> Click

Opublikowano

To nie wiem jaka osa cię użądliła, bo jak mnie kiedyś użarła to bolało jak cholera. Takie uczucie jakby ktoś wbił ci igłę ze szczypiącą substancją, piecze przez dobrą godzinę. Domyślam się że od szerszenia boli jeszcze bardziej, bo jest większy i ma chyba silniejszy jad.

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

Opublikowano

Tak kurwa nie gryzą,kiedyś miałem nieprzyjemność że mnie użądlił to tydzień spuchnięty chodziłem i od razu do lekarza musiałem iść.Na tym ognisku to chyba chrabąszczami się rzucaliście.
Opublikowano

Ugryzienie szerszenia może być nawet zabójcze... jeżeli jest ich u Ciebie dużo to znaczy, że gdzieś mają swoje gniazdo. Najbezpieczniej byłoby zgłosić to na straż pożarną. Oni je wytępią. Lepiej samemu się do tego nie zabierać, bo to może się skończyć bardzo nieprzyjemnie.

Opublikowano

Jak ich nie będziesz denerwował to nic tobie nie zrobią, blisko mnie jest ich gniazdo i ich jest tam z 100, w nocy czasem łbem o szybę walą : O

Dota 2 > Lol

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...