Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Rankedy - co i jak?

Unlike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, nie dawno wbiłem 30 i chciałbym sobie pograć rankedy.

Mógłby mi ktoś coś wytłumaczyć, a mianowicie; kiedy się wchodzi do dywizji, ile meczów trzeba wygrać aby trafić do danej dywizji, np. jak wejdę do Bronze V to jak potem się wybić itp.

Ogólnie wszystko co powinienem wiedzieć zaczynając grać rankedy.

(runki mam full, więc ogarnę:D)

Lajkuję ;c

Opublikowano

Kiedy się wchodzi do dywizji,

Na początku masz chyba 5 meczów sprawdzających. Jeżeli all przegrasz to będziesz w jakimś niskim brązie, jeżeli all wygrasz to chyba złoto V, tak mi się wydaje.

Jak wejdę do bronze V to jak sie potem wybić,

Normalnie, grając solo/duoq, innej opcji na to nie ma.

Grając rankedy pamiętaj o kulturalnym zachowaniu, ponieważ instalocki itd w niczym Ci nie pomogą.

Oczywiście pamiętaj o pisaniu "gj" itp., bo to na prawdę poprawia humor w grze + jeszcze zwiększa morale.

Nie masz co się denerwować po przegranym rankedzie, bo następnym odrobisz.

Jeżeli jesteś w dywizji V (jest V,IV,III,II,I), nie możesz spaść niżej, natomiast jeżeli jesteś np. BRĄZ IV i przegrasz kilka meczy mając 0 pkt w dywizji, bardzo prawdopodobne że spadniesz do brązu V.

Żeby wybić się wyżej, musisz być w I dywizji, po zdobyciu 100 pkt masz Promotion do wyższej ligi, tutaj musisz wygrać 3 na 5 meczów sprawdzających.

Żeby wybić się wyżej (dywizja), musisz zdobyć 100pkt, potem w Poromotion wygrać 2 mecze na 3.

Chyba tyle.

fb.com/myrodj

Opublikowano

Jak zaczynasz grac rankedy to po 10 rankedach trafaisz do którejś dywizji (jak wygrasz wszystkie 10 możesz trafić do srebra 1-3)

później po prostu zbierasz punkty, po uzbieraniu 100 punktów musisz wygrać 2 mecze aby przejść do następnej dywizji np. z 3 do 2

jak jesteś w pierwszej dywizji to musisz wygrać 3 mecze aby przejść do następnej ligi np. ze srebra I do złota V

Jeśli nie grasz rankedów przez 28 dni co 7 dni będziesz miał odejmowane punkty (nie pamiętam po ile)

Jeśli będziesz miał słabe statystyki na rankedach (przykładowo masz miderem staty 5 10 15 dobiera ci gorszych sojuszników, jeśli masz staty na +, np. 10 4 15 to dobiera ci lepszych ludzi) będzie ci dobierało słabych ludzi do gry, jeśli dobre staty to na odwrót :P

Można też spaść w niższe dywizje - jak masz 0 punktów i przegrasz kilka rankedów (nie wiem dokładnie jak to działa) spadasz dywizję niżej

Opublikowano

Emm... a o co chodzi z tymi punkatmi

po uzbieraniu 100 punktów musisz wygrać 2 mecze aby przejść do następnej dywizji np. z 3 do 2

bo nie ogarniam :D

Opublikowano

Punkty dostajesz za wygrane mecze rankingowe, a tracisz za porażki.

Nie wiem dokładnie jak te punkty są rozdawane, ale są w przedziale 1~30. Możliwe, że od długości meczu, bądź rankingu przeciwników.

fb.com/myrodj

Opublikowano

pkt są dawane pod względem jakich masz sojuszników a jakich przeciwników

np. jak u ciebie są same goldy a u enmy same bronzy to za wina dostaniesz bardzo mało, natomiast jeżeli przegrasz z słabymi to masz sporo odjete

co do awansu - jak osiagniesz 100pkt to grasz 3 mecze - wygrasz dwa to awansujesz

Kliknij ,, Lubię to '' a postaram się odwdzięczyć ;D

dlayarkera.png

by

+

Bonus ;D

Ex Moderator NosTale x2 I Gold Member

Opublikowano

A czy losowanie przeciwników na rankedach ma wpływ aktualny win ratio ?

Bo ja mam 129win/159 lose i się boje kliknąć

"Gra rankingowa"

Klan W-I-R Rekrutuje !

Wymagamy co najmniej jednej IX ale dobrze by było jakby ktoś miał dyszke :) Mamy własny TS3 i świetną atmosferę . Więcej info na priv .

Opublikowano

Ten pan z Nidalką w avku:

Ja myślałem, że nie gold V tylko silver V. To pierwszy błąd

Nie 5 meczów kwalifikujących tylko 10. Kolejny błąd

Nie 3 mecze na 5 musisz wygrać tylko 2 na 3. kolejny błąd

Opublikowano

@kulka

co ty pierdolisz, jak wychodzisz to wyższej ligi to masz 3/5...

Z tymi meczami kwalifikacyjnymi to nie wiem jak jest dokładnie w soloq, ale w drużynowych kwalifikacjach jest 5.

I to samo z tymi gold V, też porównalem do rankedów drużynowych, myślałem, że równie w ten sposób tak jest.

Ale w ostatnim to ty masz "kolejny błąd" i nie wprowadzaj człowieka w "błąd"

fb.com/myrodj

Opublikowano

No więc tak. Jeżeli niedawno wbiłeś 30lvl i chcesz pograć sobie rankedy to gdy zagrasz jakieś 10rankedów to przydziela Cię do dywizji im więcej wygrywasz tym jesteś w lepszej dywizjii zaczyna się od bronze potem jest silver, gold, platyna oraz diamond czy jakoś tak :P

1384358313-U695412.png

Opublikowano

Mała porada; Zagraj parę razy draft mode żeby ogarnąć jak to wszystko się odbywa, jak wygląda gra na danej pozycji, wymainuj sobie kilka champów żebyś miał czym grać. I nie wkurzaj się na nabzów bo to tylko szkoda nerwów.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

dodam też że na rankedach będzie dla ciebie mała innowacja - bany

jak masz first picka to ty banujesz

pamiętaj że tepretycznie zawsze musi być zbanowany malph, ammumu i shen... resztę to ty wybierasz - ja polecam blitza, vi i ewentualnie dariusa

dodam też że na wynik twojej walki mogą odpowiadać szczegóły - kto kogo kontruje, to że mf ma 240 minionow a cait 242( może być tak że tej mf zabraknie akurat 50 golda przed tf na jakiś bardzo potrzebny item, przy czym cait już go ma

Kliknij ,, Lubię to '' a postaram się odwdzięczyć ;D

dlayarkera.png

by

+

Bonus ;D

Ex Moderator NosTale x2 I Gold Member

Opublikowano

dodam też że na rankedach będzie dla ciebie mała innowacja - bany

jak masz first picka to ty banujesz

pamiętaj że tepretycznie zawsze musi być zbanowany malph, ammumu i shen... resztę to ty wybierasz - ja polecam blitza, vi i ewentualnie dariusa

:D Malphite ssie jajka, amumu też jest już trochę stary jak na dzisiejszą metę. Shena banuj zawsze, banuj też Elise, Kha Zix'a, Hecarima, Jarvana i jakieś inne OP championy.

Dariusa xD haha

fb.com/myrodj

Opublikowano

Na rankedy musisz się przygotować również psychicznie.

Na grach rankingowych prawdopodobnie spotykasz się z jeszcze większym flame 'em oraz innymi niemiłymi rzeczami typu trole czy afki. Po rozegraniu 10gier przydzielić cię do ligi/dywizji np srebro5. Wtedy będziesz musiał zdobyć 100lp (league points) aby dostać się do serii o awans do lepszej dywizji czyli w tym przypadku srebro4. Dostaniesz się dpa serii 2/3 czyli należy wygrać 2mecze z 3 aby przejść dalej. Gdy znajdziesz sie w srebro1 to dojście do 100lp będzie bardzo trudne bo przy okolo90 lp będzie ci leciały +2/3 za grę kiedy normalnie dostaje się po kilkanaście, kilkadziesiąt.

Co do banow to niższych ligach banuja głównie malphita amumu oraz shena. Jednak kiedy dojdziesz do wyższej ligi zobaczysz że tam nie ma takich banow tylko są np thresh, zed, hecarim czyli postacie które naprawdę są mocne. Będąc w np srebro 5 nie możesz spaść do brązu nawet gdybyś przegrał kilkanaście gier pod rząd. Jedynie spadnie twoje ukryte elo. Czyli będzie ci dobierał ludzi z brązu dopóki nie wygłasza paru gier a twoje ukryte elokwencja się nie podwyższy.

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...