Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Serwer z kompa

Idefis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Mam pytanko dotyczące przerobienia kompa na serwer.

Otóż za niedługo kupuje nowy komp i stary komp z 2GB Ramu, 3Ghz, łącze 100MB/s światłowód, chciałbym przerobić na serwer minecraft ( na ilu graczy by mi pociągło?? )

Jest to możliwe?? i żeby kolega na innym kompie miał dostęp na serwer jako admin, dodawał sam pluginy

1370985415-U261426.png

ID PlayStation3 -> IdefisKiller

Opublikowano

Oczywiście że jest możliwe tylko nasuwa się pytanie czy opłacalne... serwer 2GB ....a procesor ? Jeśli mieli byście zamiar grać tylko od czasu do czasu to ok, ale jeśli ma być ta maszyna włączona 24/h na dobę to chyba więcej wydasz na prąd miesięcznie niż byś miał kupić np. 2GB kimsufi na ovh.

Nie doczytałem , późna pora :/

Więc potrzebujesz systemu operacyjnego... najlepiej debiana, oczywiście stałe IP , do maszyny będzie sie można wtedy logować za pomocą np. Putty na konto roota, a więc i Twój kolega miał by dostęp do komputera.

By kolega dodawał pluginy musiał bys dodatkowo zainstalować ftp na maszynie, tak by mógł się połączyć jakimś programem i wgrywać pliki.

A ile pociągnie ? To zależy od bardzo wielu czynników, przede wszystkim od ilości pluginów , myślę że 15 graczy mogło by sobie pograć na takim serwerze.

„Każdy szermierz dupa, kiedy wrogów kupa”

Rudy Krasnolud z Wiedźmina

Opublikowano

Mam jeszcze kilka pytań:

Lepiej by szedł z xp z win 7 ( komp który dam jako serw nie będzie używany wo gule ponieważ będę miał inny )

Jak z debiana? tego nie zrozumiałem

FTP, to program by mógł się podłączyć z swojego kompa na komp przeznaczony na serwer i mógł by tam wszytko z serwerem robić? czy tez i z kompem? i czy jest jakiś tut aby to dobrze zrobić

Kolega ma teraz serwer ale ma bardzo zły hosting, wyłącza mu się co 1 lub 2 godz. i jak by mógł przenieść cały serw na moją maszynę? z Tym samym imieniem serwa, te same budynki, te same pluginy, wszystko to samo

jak by wyglądało z jego perspektywy dodawanie pluginów, zarządzanie serwerem?

Komputer który będę miał to ten: http://www.ebay.es/itm/VIBOX-ENVY-16GB-RAM-AMD-6-CORE-GAMING-PC-1TB-HARD-DRIVE-FAST-COMPUTER-/360511494379?_trksid=p4340.m8&_trkparms=algo%3DMW%26its%3DC%252BS%26itu%3DUCC%26otn%3D12%26ps%3D63%26clkid%3D7171504752146760950

Jak bym na tej maszynie postawił serwer z win7 to by komp dobrze szedł? zacinał by się w grach online i oneplayer takie jak call of duty?

I czy jest jakis tut co pisze jak to zrobić od samego początku przerobienia kompa na serw aż do grania z kolegami na serwie?

1370985415-U261426.png

Opublikowano

Nie opłaca się mieć własnej maszyny jeśli nie jest to wielki serwer, na małe serwery wystarczą zwykłe hostingi typu craftserve, mineserv itp....

Jeśli już Ci zależy na większym dostępie do maszyny (wgrywanie nie tylko minecraft, ale też Ts3 itp..) to wykup VPS, np. na OVH

Jak już ktoś mówił przede mną więcej wydasz na prąd niż na wykupienie małego serwera na jakimś hostingu

Zapraszam na serwer Minecraft

▶▶▶ IP: DyrtCraft.PL ◀◀◀

Opublikowano

Może m ktoś odpowiedzieć?

Mam jeszcze kilka pytań:

Lepiej by szedł z xp z win 7 ( komp który dam jako serw nie będzie używany wo gule ponieważ będę miał inny )

Jak z debiana? tego nie zrozumiałem

FTP, to program by mógł się podłączyć z swojego kompa na komp
przeznaczony na serwer i mógł by tam wszytko z serwerem robić? czy tez i
z kompem? i czy jest jakiś tut aby to dobrze zrobić

Kolega ma teraz serwer ale ma bardzo zły hosting, wyłącza mu się co 1
lub 2 godz. i jak by mógł przenieść cały serw na moją maszynę? z Tym
samym imieniem serwa, te same budynki, te same pluginy, wszystko to samo

jak by wyglądało z jego perspektywy dodawanie pluginów, zarządzanie serwerem?

Komputer który będę miał to ten: http://www.ebay.es/i...504752146760950

Jak bym na tej maszynie postawił serwer z win7 to by komp dobrze
szedł? zacinał by się w grach online i oneplayer takie jak call of duty?

I czy jest jakis tut co pisze jak to zrobić od samego początku przerobienia kompa na serw aż do grania z kolegami na serwie?

Nie prosiłem was o nic innego

1370985415-U261426.png

Opublikowano

Nie stawia się serwerów na WinXP czy Win7 z prostej przyczyny , system jest mało wydajny i tylko zabiera ram komputera.

Instalujesz Linuxa , najłatwiejszą w konfiguracji dystrybucją jest Debian .

Po instalacji Debiana instalujesz serwer FTP....długa droga przed Tobą... I tak jak reszta potwierdziła odradzam, więcej zapłacisz za prąd niż to warte.

„Każdy szermierz dupa, kiedy wrogów kupa”

Rudy Krasnolud z Wiedźmina

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...