Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wojsko..

Fli_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, byłem ostatnio na WKU i zapytałem jak to jest z tym wojskiem zawodowym, jak można się tam dostać. Spośród 3 opcji zainteresowały mnie studia cywilne pierwszego stopnia a potem 11sto miesięczny kurs i przyznanie stopnia oficera. Interesuję się wojskiem od dzieciństwa i wiele o tym myślę, ale ciężko mi się zdecydować czy iść w tym kierunku... Kusi mnie, bo lubię wszystko co związane z siłami zbrojnymi, kusi też wczesna emeryturka ( :) ), zagrożenia wojną się nie boję ale wciąż coś we mnie buduje opór...

Chciałbym poznać wasze opinie na temat takiej kariery, a może ktoś wie coś więcej na ten temat :)?

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

Opublikowano

Też bym chciał iść do wojska.I zamierzam iść po gimnazjum, do szkoły Wojskowej. Rób to co kochasz. :)

SfNLBCX.png

By Cristiano.

Opublikowano

O wojnę się nie bój, szeregowych nie biorą, a tych co chcą lecieć do Iraku za 30tyś na miesiąc jest wielu. Najlepszym sposobem na pozostanie w zawodowej armii jest Wyższa Szkoła Oficerska, po cywilnych ciężko jest się dostać tak samo po NSR

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

UP studia cywilne to dopiero pierwszy etap, po licencjacie i tak trzeba składać podanie do WAT / AMW / WSOWL czy WSOSP.

zmarzniętego truchła

...

Opublikowano

Wiem, połowa moich kolegów poszło na jakieś bezpieczeństwa narodowe i moim zdaniem im się to nie opłaci, bo takich cwanych tylko, że lepszych jest w chuj i jeszcze troszkę.

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

Cześć, byłem ostatnio na WKU i zapytałem jak to jest z tym wojskiem zawodowym, jak można się tam dostać. Spośród 3 opcji zainteresowały mnie studia cywilne pierwszego stopnia a potem 11sto miesięczny kurs i przyznanie stopnia oficera. Interesuję się wojskiem od dzieciństwa i wiele o tym myślę, ale ciężko mi się zdecydować czy iść w tym kierunku... Kusi mnie, bo lubię wszystko co związane z siłami zbrojnymi, kusi też wczesna emeryturka ( :) ), zagrożenia wojną się nie boję ale wciąż coś we mnie buduje opór...

Chciałbym poznać wasze opinie na temat takiej kariery, a może ktoś wie coś więcej na ten temat :)?

To jest jak z każdą robotą gdzie ryzykujesz własne dupsko, np. strażacy.

Robota jest dobra jak na polskie warunki, można rzec że nawet świetna ale są pewne wyrzeczenia które trzeba podjąć żeby się dostać.

Po za tym musisz być co najmniej dobry/bardzo dobry.

Jeśli cię to jara to próbuj, ja mam podobnie ze strażą i będę się starał żeby poszło to w takim a nie innym kierunku.

Opublikowano

odstrasza cię pewnie ten rygor jakiego się spodziewasz będąc w kamaszach ale spoko dasz rade, ja idę na pilota

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

Też idę do wojska. Samego treningu się nie boje. Nie mam obaw (Tylko do tego czy coś osiągne. Nie chce pieniędzy nawet jak jakieś mi dadzą to odłoże i potem na emeryturze coś się kupi. Chcę osiągnąć jakiś stopień) Wojna? Jak będzie trzeba to nic jedziemy. Ci którzy idą tam dla zysków nie wytrwają długo. Ci którzy z zamiłowania będą tam długo i jeszcze im zapłacą za siedzenie w bazie położoną w iraku :D Za miesiąc w iraku dostaje się 10 - 30 tyś. złotych + sprzęt od amerykanów bo jesteśmy w NATO czy kurwa gdzieś. Ale zawsze jest ryzyko, że po tygodniu tam dostaniesz kulke :D

Opublikowano

Najlepiej żebyś poszedł do szkoły oficerskiej (studia), bo liceów wojskowych już nie ma.

Z tego co wiem ze 2 szkoły jeszcze takie są.

Wojsko to przede wszystkim rygor, więc pewne rzeczy musisz sobie z głowy wybić.

Praca w wojsku zachęca, dostajesz mieszkanie, dość dobrą pensję, inna emerytura.

Opublikowano

Najlepiej żebyś poszedł do szkoły oficerskiej (studia), bo liceów wojskowych już nie ma.

Praca w wojsku zachęca, dostajesz mieszkanie, dość dobrą pensję, inna emerytura.

w moim województwie jest 5+ liceów wojskowych :O

Opublikowano

U mnie też są 2 licea wojskowe...

fs_pc.png

Opublikowano

Co najwyżej profilowane, nie ma takich jak kiedyś, tj. musiałeś mieszkać w internacie, dostawałeś stopień itd.

Teraz wszystko to praktycznie to samo.

Opublikowano

Na liceum wojskowe już za późno, wczoraj miałem zakończenie maturzystów :) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

zmarzniętego truchła

...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...