Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pomoc] Gra 2d www czego użyć do jej stworzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Bardzo interesuje mnie jak stworzyć grę 2d przez www coś na po dobę mfo3. Znam się bardzo dobrze na PHP i bazach danych MySql. Po trafie stworzyć grę taką jak gladiatus bez trudu. ale jak zrobić grę www 2d tak by można było chodzić ludzikiem? oto moje pytanie. jest jakiś poradnik albo jakiś bardzo słaby silnik który to wyjaśni mi lepiej?

p.s. darujmy sobie silniki ze strony: http://gryviawww.pl które są beznadziejne.

Opublikowano

Jquery & ajax :P Jest do tego poradnik, napisz na PW, to Ci dam link. Nie podam tutaj, bo zaraz się wysypie 1000 zapowiedzi super gier.

Tzn poradnik, na którym będziesz miał poruszanie się po mapce ;)

Opublikowano

Dużo lepiej zrobic do gry tzw grubego klienta w postaci aplikacji flash/java a na serwerze trzymać dedykowany proces obsługujący requesty klienta i wysyłający do niego informacje o zdarzeniach. Sam używam tego typu rozwiązania. Bardzo wygodnie się pisze, debuguje. Dobrze zaprojektowany kod jest niesamowicie wydajny, bije na głowę serwerowy kod pisany w PHP a aplikacja klienta gry ładnie chodzi w przeglądarce.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Dokładnie jak to @FrozenShade napisał - potrzebujesz jakiegoś języka klienckiego oprócz HTML i CSS (więc JavaScript i JQuery ,albo Flash choć Flash może dużo pamięci zeżreć ,ale pozawala ci też na pisanie gry 3D ;) )

Dodatkowo trzeba jakiś dobry język ,który jest szybszy od PHP - Tak jak tu napisał Frozen można użyć Javy choć według mnie zżera ona dużo RAMu. Ja od siebie mogę polecić NodeJS za co pewnie zara dostanę hejta.

Opublikowano

Dużo lepiej zrobic do gry tzw grubego klienta w postaci aplikacji flash/java a na serwerze trzymać dedykowany proces obsługujący requesty klienta i wysyłający do niego informacje o zdarzeniach. Sam używam tego typu rozwiązania. Bardzo wygodnie się pisze, debuguje. Dobrze zaprojektowany kod jest niesamowicie wydajny, bije na głowę serwerowy kod pisany w PHP a aplikacja klienta gry ładnie chodzi w przeglądarce.

Wszystko pięknie, tylko nie napisałeś w czym jest ten serwer, a porównujesz go do PHP, które z klientem ma nie za wiele wspólnego.

Dokładnie

jak to @FrozenShade napisał - potrzebujesz jakiegoś języka klienckiego

oprócz HTML i CSS (więc JavaScript i JQuery ,albo Flash choć Flash może

dużo pamięci zeżreć ,ale pozawala ci też na pisanie gry 3D ;) )

Dodatkowo

trzeba jakiś dobry język ,który jest szybszy od PHP - Tak jak tu

napisał Frozen można użyć Javy choć według mnie zżera ona dużo RAMu. Ja

od siebie mogę polecić NodeJS za co pewnie zara dostanę hejta.

De facto można napisać to w html + css + php, wystarczy trochę pomysłu. JQuery jest już bardzo okopanym rozwiązaniem.

Swoją drogą, tak tutaj hejtujecie PHP, a zgadnijcie jaki język odpowiada za serwer facebooka....

Uczę podstaw zarabiania w internecie. Zainteresowany? Wyślij mi PW!

Opublikowano

@2up, dokładnie tak, mam nadzieję, że dostaniesz hejta.

Pisz w czym lubisz. Jeśli Ci łatwiej napisać klienta w Javie, pisz w Javie, jeśli Ci lepiej napisać to na Jquery itp. pisz na tym. Pozostaje tylko kwestia optymalizacji.

Opublikowano

Wszystko pięknie, tylko nie napisałeś w czym jest ten serwer, a porównujesz go do PHP, które z klientem ma nie za wiele wspólnego.

De facto można napisać to w html + css + php, wystarczy trochę pomysłu. JQuery jest już bardzo okopanym rozwiązaniem.

Swoją drogą, tak tutaj hejtujecie PHP, a zgadnijcie jaki język odpowiada za serwer facebooka....

Serwer napisałem w javie, klienta zresztą też.

Można pisać we wszystkim, tylko nie każde rozwiązanie nadaje się do danego zastosowania. Php jest dobre i fajne do obsługi stronek www a nie do przetwarzania requestów wysyłanych przez klienta gry, gdzie czas reakcji i odpowiedzi są kluczowe. Gry przegladarkowe to tylko strona kliencka, po stronie serwera obowiązuja często te same reguły co w przypadku serwerów innych gier. Czy serwer WoWa, LoLa, L2 sa pisane w php? Nie ;)

Szczerze mówiąc nie znam jquery, nie moja działka. Za to moge polecić jave i as3 (flash) jako bardzo dobre rozwiązania na strone kliencką.

@bnmbb: java zeżre dokładnie tyle pamięci, na ile jej pozwolisz. Duże wymagania, a zwłaszcza te rosnące w trakcie działania programu to efekt źle napisanego kodu.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

@FrozenShade - a widzisz o tym nie wiedziałem bo się Javą nie bawiłem :).

@bugmenot6

Facebook napisany w PHP ? Weś mnie nie rozśmieszaj xD . Zobacz sobie źródło strony Facebooka. Ja tam nie widzę specjalnie dużo kodu HTML. Głównie skrypty klienckie.

Opublikowano

Facebook napisany w PHP ? Weś mnie nie rozśmieszaj .

Nie wiem to się wypowiem.. Facebook napisany jest w PHP, wspierany HipHopem - czyli w zasadzie kod z PHP kompilowany na C++. Rozwiązanie jest już Open-Source.

Opublikowano

No to tak samo ja mogę powiedzieć, że PHP jest słabiutkie, bo

Google jest napisane w Pythonie.

Twitter w Ruby.

Każdy język jest dobry na swój sposób.

Facebook nie ma różnicy w czym byłby napisany, ponieważ dysponuje gigantyczną infrastrukturą serwerową i oni za bardzo nie boją się o obciążenie. A tu mowa o grze, która zapewne miała by być odpalona na jakimś VPS'ie budżetowym. Do gier typu chodzenie i takie tam dynamiki chyba najlepszym rozwiązaniem jest node + socket.io.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

twitter już nie jest na ruby, przepisali warstwę biznesową na Scale bo problemy z wydajnością i ogólnie ruby on rails przestał zdawać egzamin przy tak dużej aplikacji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...