Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Sąd - wydział karny

Przepraszam

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemano..
Mam awizo, że przyszło mi coś z sądu, wydział karny.
Jeśli nie odbiorę to coś mnie czeka? Jakieś konsekwencje?
I co to może być? Zarzuty czy co? Bo nie wiem kurwa...
Nie mam raczej nic na sumieniu, no w sumie to napewno. Jestem pewien że żadnej lipy nie mam.
Wie ktoś co to może być?
Wiem wiem że jak otworzę to się dowiem, ale chce najpierw popytać.
Może ktoś z was też coś takiego kiedyś dostał.

Opublikowano

Jeżeli jesteś pewny że nic nie zrobiłeś to może jako świadek.

Można nie odbierać listów z sądu, ale ktoś może złożyć wniosek żeby rozprawa odbyła się bez Ciebie = Nie masz jak się bronić

Opublikowano

Zarzuty to raczej nie będą, bo to nie leży w gestii sądu (wiedziałbyś o tym zanim sprawa trafiłaby do sądu). To nie powinno być nic strasznego. Poza tym takie pisma lepiej odbierać, bo jeśli by miała być lipa, to by była i tak (bez względu na to czy odebrałeś pismo, czy nie). Obstawiam tak jak glinka, że najprędzej może to być wezwanie do stawiennictwa w charakterze świadka.

Jako świadek, Rozprawa będzie. Obecność obowiązkowa, jak się nie wstawię to ?

kodeks postępowania karnego:
art.177. §1.Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się i złożyć zeznania.
w razie niestawiennictwa mogą nałożyć np. karę porządkową:
art.285. §1.Na świadka, biegłego, tłumacza lub specjalistę, który bez należytego usprawiedliwienia nie stawił się na wezwanie organu prowadzącego postępowanie albo bez zezwolenia tego organu wydalił się z miejsca czynności przed jej zakończeniem, można nałożyć karę pieniężną w wysokości do 10.000 złotych.
Ale najpierw może dowiedz się o co w ogóle chodzi, a potem będziemy się zastanawiać co grozi w razie niestawiennictwa.

#don't care

Opublikowano

Zeznań już nie mogę zmienić nie?
(moje zeznania nie są kluczowe w sprawie)
Jeśli w sądzie powiem coś w stylu że nie pamiętam jak to dokładnie było, lub powiem że nic takiego nie miało miejsca?
Jest jakaś taka możliwość?

Opublikowano

Zeznań już nie mogę zmienić nie?

(moje zeznania nie są kluczowe w sprawie)

Jeśli w sądzie powiem coś w stylu że nie pamiętam jak to dokładnie było, lub powiem że nic takiego nie miało miejsca?

Jest jakaś taka możliwość?

Można zmienić zeznania, ale prawo wymaga, by były one zgodne z prawdą. W sądzie zeznajesz pod przysięgą, a składanie fałszywych zeznań to przestępstwo. Jest jeszcze możliwość skorzystania z prawa do odmowy składania zeznań (tylko w określonych przypadkach, gdy jesteś np. osobą bliską oskarżonemu).

#don't care

Opublikowano

Jeżeli nie masz nic na sumieniu otwórz list i wszystkim się dowiesz, bo to pewnie będzie jakaś drobnostka jeżeli nic nie nawywijałeś.

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...