Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czego się uczyć - informatyka i komputery.

Joseito

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , wraz z kolegą mamy marzenie aby w przyszłości otworzyć sklep komputerowy

ogólnie chodzi o naprawę komputerów oraz specjalizować się w sprzedaży gier.

Chciał bym się dowiedzieć czego zacząć się uczyć w tym kierunku , znam całą

konstrukcję i budowę komputera wiem co gdzie i jak i do czego.

Co dalej ?

Pisać lecą like.

u6pv.jpg

Opublikowano

Najlepiej pujść do Technikum Informatycznego..

Potem szkolić się w kierunki handlowca na ten sklep.

Lecz wpierw bd musieli sporo wydać ;P.

Na narzędzia oraz placówke, dopiero po jakims czasie będą z tego dochody.

1380739777-U870849.png

1375732994-U592769.png1375735056-U683421.png1378238828-U336505.png

Opublikowano

Juz niedługo nie będzie czegos takiego jak naprawa komputerów. Jak cos sie zepsuje to wyrzucasz i kupujesz nowe. Na dzień dzisiejszy takie typowe sklepiki z komputerkami, popularne jeszcze 10 lat temu, powoli zanikają. Ci, którzy sie nie znaja kupuja komputery w marketach, media marktach, dużych sieciach typu komputronik. Ci, którzy maja wiedzę na temat sprzętu - sami sobie składaja kupujac części przez internet albo idą po poszczególne elementy do .... media marktu ;)

Jeśli chcesz cos znaczącego zdziałać w tym temacie to od razu musisz sie nastawic na wdrażanie kompleksowych rozwiązan informatycznych. Olej klienta indywidualnego, zajmij sie firmami. Zadania jakie będa przed toba stawiane to: wymiana sprzętu komputerowego, konfiguracja/administracja sieci, konserwacja sprzętu. Często będziesz też dostawał inne zlecenia, typu opieka nad stroną www/serwisem klienta.

Wymagane umiejętności dla tego typu działalności:

- elektronika na poziomie podstawowym + znajomość 'gratów' w komputerze

- dobra znajomość sieci

- bezpieczeństwo linux/windows

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Proszę o dalsze wypowiedzi , panom up leci like :)

Najlepiej pujść do Technikum Informatycznego..

Potem szkolić się w kierunki handlowca na ten sklep.

Lecz wpierw bd musieli sporo wydać ;P.

Na narzędzia oraz placówke, dopiero po jakims czasie będą z tego dochody.

Właśnie wybieram się na kierunek informatyczny , ale to za rok , chcę wiedzieć czego już mogę zacząć się uczyć i to mi się przyda.

u6pv.jpg

Opublikowano

Proszę o dalsze wypowiedzi , panom up leci like :)

Właśnie wybieram się na kierunek informatyczny , ale to za rok , chcę wiedzieć czego już mogę zacząć się uczyć i to mi się przyda.

Szczerze? W pierwszej klasie niczego Cię nie nauczą prócz obsługi Worda, Excela, Power Pointa itd. + zasad BHP.

Opublikowano

Szczerze? W pierwszej klasie niczego Cię nie nauczą prócz obsługi Worda, Excela, Power Pointa itd. + zasad BHP.

To , to ja brałem w 6 klasie jak pamiętam jak robić dyplomy oraz prezentacje na Power Point itd ...

u6pv.jpg

Opublikowano

Naprawa komputerów to teleinformatyk.

Idź na ten kierunek, po nim możesz dodatkowo zaliczyć infe.

Co do sprzedaży gier to może to robić nawet robol (budowlaniec)

Pasjonat
Opublikowano

Juz niedługo nie będzie czegos takiego jak naprawa komputerów. Jak cos sie zepsuje to wyrzucasz i kupujesz nowe. Na dzień dzisiejszy takie typowe sklepiki z komputerkami, popularne jeszcze 10 lat temu, powoli zanikają. Ci, którzy sie nie znaja kupuja komputery w marketach, media marktach, dużych sieciach typu komputronik. Ci, którzy maja wiedzę na temat sprzętu - sami sobie składaja kupujac części przez internet albo idą po poszczególne elementy do .... media marktu ;)

Jeśli chcesz cos znaczącego zdziałać w tym temacie to od razu musisz sie nastawic na wdrażanie kompleksowych rozwiązan informatycznych. Olej klienta indywidualnego, zajmij sie firmami. Zadania jakie będa przed toba stawiane to: wymiana sprzętu komputerowego, konfiguracja/administracja sieci, konserwacja sprzętu. Często będziesz też dostawał inne zlecenia, typu opieka nad stroną www/serwisem klienta.

Wymagane umiejętności dla tego typu działalności:

- elektronika na poziomie podstawowym + znajomość 'gratów' w komputerze

- dobra znajomość sieci

- bezpieczeństwo linux/windows

Z tym to się zgadzam, że teraz to jak się coś zwali to nie naprawiają tylko lecą po nowe.

Sprzedawanie gier, części do komputera będzie opłacalne :)

Co do kierunku to informatyk, a żeby tym "handlować" możesz się jeszcze szkolić w kierunku handlowca itd.

7ba4ef2746a62.png

Opublikowano

Zależy co chcesz robić. Na dzien dzisiejszy polecam:

-Przebywać na tym forum w dziale Komputery oraz przeglądanie innych for [nazwy nie mogę podać, bo byłaby reklama]. Po prostu, czytasz, przeglądasz, wiesz co i jak powoli. Tylko najlepiej nic nie pisz, jeśli się nie znasz.

-Uczyć się języków programowania C++, Java, C#, .NET, i innych.

-Zainstalować np. Linuxa jako drugi system i zaczynać go "ogarniać".

-Pytanie doświadczonych ludzi (i w internecie i w świecie :D)

Juz niedługo nie będzie czegos takiego jak naprawa komputerów. Jak cos sie zepsuje to wyrzucasz i kupujesz nowe.

Nie pisz bzdetów, bo jak się zepsuje karta graficzna to można zrobić z niej pieczen i ją uratować, poza tym ktoś musi zdiagnozować problem...

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Jeżeli chcesz naprawiać komputery w zwykłym sklepiku komputerowym, to wystarczy Ci jakaś wiedza na temat systemów Unixowych oraz Windowsa + pojęcie o zagrożeniach / wirusach / malware, jak i umiejętne dobieranie komponentów do danego sprzętu, aby komputer był kompatybilny. Nie potrzeba Ci do tego żadnych znajomości C++, Java, itp, a własnie tego uczysz się m.in. w technikum.

PS. Sprzedaż gier to marna perspektywa na przyszłość, jeśli nie umiesz negocjować odpowiednich cen u producenta (a to już szkoła handlowo-marketingowa). Zawsze możesz się rozwijać i wyjechać np. do Belgii na kierunek handlowo-informatyczny, czyli coś odpowiedniego dla Ciebie (ja na takim siedzę w wersji rozszerzonej z kursami).

Opublikowano

To , to ja brałem w 6 klasie jak pamiętam jak robić dyplomy oraz prezentacje na Power Point itd ...

Ale to potem też jest na techinku informatyku -.-

1373369406-U138092.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...