Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PPH kolor wyświetlanego tekstu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem. Potrzebuję porady jak zrobić tak aby: np kolor wyświetlanego tekstu , który zostaje wyświetlony był np: zielony , a nie standardowo czarny
(chodzi i mi dokładnie o kod jak to zrobić przez style= , czy font albo może przez coś innego ) Pozdrawiam

Literówka w temacie : PHP powinno być -,-

Opublikowano

PHP i HTML to nierozłączne języki. Użyj htmla.

echo '<span style="color: lime;">TO JEST ZIELONY TEGZD</span> <span style="font-weight: bold; color: #F0F">Ruzoffy i pogrubiony tekst</span>';

Tutaj użyłem php (echo) html (znacznik span) oraz css (wszystko co wpisane w style)

Opublikowano

Dzięki :), jeszcze jedno jak mam to wmontować, do tego ?

echo "<h5> Autor :".$wiersz1['autor']." Temat : ".$wiersz1['nazwa']." Data dodania : ".$wiersz1['data']."</h5>";
echo "<h5> ".$wiersz1['tresc']." </h5>";

Opublikowano

Really ?!

echo "<h5><span style="color:lime"> Autor :".$wiersz1['autor']." Temat : ".$wiersz1['nazwa']." Data dodania :  ".$wiersz1['data']."</span></h5>"; 

Resztę sobie zrób sam, użyj muzgu :D

Opublikowano

i to samo co ja kombinowałem

Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting ',' or ';'

Opublikowano

Gdyż jest to celowo zrobiony przezemnie błąd byś nauczył się go czytać....

echo '<h5><span style="color:lime"> Autor :".$wiersz1['autor']." Temat : ".$wiersz1['nazwa']." Data dodania :  ".$wiersz1['data']."</span></h5>"; 
        echo "<h5> ".$wiersz1['tresc']." </h5>';

Widzisz różnicę i z czego ona wynika ?

PS Mówiłem żebyś użył muzgu... wystarczy google translate: Błąd analizy: błąd składni, niespodziewany T_STRING, oczekując ',' lub ';'

Opublikowano

Jak wywołujesz funkcję w php w tym przeypadku echo, to parser szuka łańcucha znaków, czyli tekstu albo między dwoma '' albo między dwoma "" :

echo 'To zostanie wyświetlone i nie jest częścią kodu, parser to omija i jedynie wyświetla.';

Więc jeśli użyjesz gdzieś w kodzie znów ' lub " to parser zinterpretuje to tak:

echo 'To zostanie wyświetlone' a to jest częścią kodu i parser będzie szukał tutaj zakończenia komendy lub kolejnego argumentu itd.';

Więc w twoim przypadku wyszło tak:

echo "<h5><span style="color:lime"></span>";

A powinno być tak:

echo '<h5><span style="color:lime"></span>';

Kumasz ? :D

Cały kod:

echo '<h5><span style="color:lime"> Autor :'.$wiersz1['autor'].' Temat : '.$wiersz1['nazwa'].' Data dodania : '.$wiersz1['data'].'</span></h5>";
echo '
<h5> '.$wiersz1['tresc'].' </h5>';

Na zielono zaznaczyłem tekst który zostanie wyświetlony, a na niebiesko skrypt, php.

Opublikowano

mam tak o :

echo "<h5><span style=color:lime>  Autor : ".$wiersz1['autor']." Temat : ".$wiersz1['nazwa']." Data dodania :  ".$wiersz1['data']."</span> </h5>"; 

i działa też . Ale Wielkie dzięki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...