Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy te rzeczy będą ze sobą współgrały [Składanie komputera]

MINECRAFT65

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko mam starą obudowę procek 1,6 ghz 750 mb ram'u :Ooo oraz kartę dziewko wą i graficzną.

Mam zamiar zmienić ten cały osprzęt kupując nową płytę główną, procek i ram (8 gb). Chciałem iść po najmniejszej cenie wiec wybrałem tani ale (moim zdaniem ) dobry sprzęt, który mam nadzieje, że będzie działać i ze sobą współgra. Poniżej wymienię te rzeczy które będę chciał kupować:

ŻEBY NIE BYŁO NIE ROBIĘ REKLAM DLA TYCH SERWISÓW:

Płyta główna : ASRock N68-GS3 UCC Tutaj macie opis (cene przy okazji) :

http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/1465600_techniczne

Procesor 3 rdzeniowy : AMD Athlon II X3 455 (tutaj opis z ceną) :

http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/1749221

Pamięć ram mam dwa rodzaje ale nie wiem na który sie zdecydować ;

-propozycja 1 : GoodRam 8GB 1600Mhz DDR3 Non-ECC CL11 SODIMM Bulk (opisik z ceną ):

http://www.komputronik.pl/product/180479/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/GoodRam_8GB_1600MHz_DDR3_Non_ECC_CL11_SODIMM_Bulk.html

-Propozycja 2: Kingston DDR3 8GB 1600 MHz CL11 (opis z ceną):

http://www.agito.pl/pamiec-kingston-ddr3-8gb-1600mhz-cl11-96-588464.html?cid=81&int_source=recommendation_588464_542979

To by było na tyle piszcie czy to będzie razem dobrze współgrać.

Właśnie oprócz tego zastanawiałem się nad zmianą (jak bym kupił) radiatora na procku moje propozycje : SilentiumPC Spartan LT HE912 (strona ):

http://www.skapiec.pl/site/cat/73/comp/3850246

Teraz na pewno to na tyle proszę o odpowiedz obliczyłem ze wydam na to jakiej 600 - 700 zł

PISZE JESZCZE RAZ NIE ROBIĘ REKLAM DLA TYCH SERWISÓW

Opublikowano

Podaj grafikę co do procka i płyty weź jakiegoś asusa socket 1155 i intela g2020 nie będzie się grzal i moim zdaniem jest na wyższym poziomie niż ten amd co do ramu bierz goodrama o i jeszcze zasilacz podaj bo nie ma sensu składać kompa jak zaislacz jest za słaby lub z czarnej listy

Tu masz z moreli zamiast g860 możesz brać g2020

http://www.morele.net/inventory/info/NEsLWN/

Opublikowano

Rozpatrzę te propozycje ;P

Co do zasilacza podam jutro bo mi się nie chce rozkręcać obudowy a mam na śrubki krzyżakowe, a śrubokręt nie wiadomo gdzie leży ;P

Opublikowano

Już mam ten zasilacz (żeby nie było on jest z przed hoho chyba 5 lat jak nie wiecej) : oto on Zasilacz komputerowy Pc power supply model Take Me 350 SILENT

ale żeby nie było zasilacz też mogę kupić

Opublikowano

Budżet to 600 - 700 zł.

A tak się spytam o co chodzi z tą czarną listą (nie jestem zbyt obeznany w tym).

Zasilacze z czarnej listy nie trzymają stabilnych napięć, są kiepsko wykonane przez co istnieje ryzyko uszkodzenia reszty podzespołów.

Opublikowano

Co do RAM brałbym GOODRAMA.

Na pewno polecałbym ci wymianę zasilacza, na jakiś sprawdzony typu Corsair, OCZ, ColerMaster.

Płytka i procek jak kto woli, ja osobiście jestem bardziej za intel'em niż AMD ale to twój wybór.

Co do Intel płytka LGA 1155 i do tego na przykład Pentium G860

>>>>>>b_350_20_323957_202743_F19A15_111111.png<<<<<<

Opublikowano

Ten zestaw http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=72175&s=56411&s=74774&s=50391 co mi dałeś jest dla mnie kiepski ponieważ chce przynajmniej 8 gb bo od jakiegoś czasu robię dziwne rzeczy na kompie drugim i mi te 4 nie starcza, po drugie chciałbym przynajmniej 1 slot na taśmie na płycie. I chciałbym dać nowe chłodzenie bo ogólnie w zestawie z prockami jest chujowe (sory za wulgaryzm) chłodzenie. U mnie na drugim kompie temperatura ma 70 stopni z ustawionym wentylatorem na 100% na procku intela (żeby nie było czyszczę z kurzu całe wnętrze raz w miesiącu sprężonym powietrzem a raz na pół roku czyszczę radiator w wodzie i zmieniam pastę).

Opublikowano

No to dziwne, bo u mnie i przy C2D i G860 temperatury w spoczynku 28-30 stopni na BOX, nie przekraczały 50-55 przy obciążeniu (przy C2D było jednak lepsze, ta pierwsza temperatura to G860 po zmianie pasty.

Poza tym zawsze bardziej grzały się proce od AMD.

Opublikowano

Ja osobiście nie miałem jeszcze procka od AMD. Na Intelach miałem dwa kompy nie mówię ze jestem nie zadowolony po prostu chce zobaczyć też co lepiej chodzi i troszkę o cenę chodzi AMD 3 rdzeniowy około 3 Ghz (tam jest jak sie nie mylę) to koszt od 220 zł a z intelem to większa kwotę znalazłem. Tak jeszcze wspomnę, że mój kolega ma AMD i jak na nim pracowałem co prawda tylko 2 3 godziny ale widziałem różnice między intelem a AMD a procki były podobne 2 rdzenie po 3 GHz.

Opublikowano

Ja osobiście nie miałem jeszcze procka od AMD. Na Intelach miałem dwa kompy nie mówię ze jestem nie zadowolony po prostu chce zobaczyć też co lepiej chodzi i troszkę o cenę chodzi AMD 3 rdzeniowy około 3 Ghz (tam jest jak sie nie mylę) to koszt od 220 zł a z intelem to większa kwotę znalazłem. Tak jeszcze wspomnę, że mój kolega ma AMD i jak na nim pracowałem co prawda tylko 2 3 godziny ale widziałem różnice między intelem a AMD a procki były podobne 2 rdzenie po 3 GHz.

No widzisz, może porównywałeś Pentium 4 z Athlonem II x4 ? >.<

Intel generalnie w większości zastosowań jest wydajniejszy (mowa o nowych platformach). Co z tego, że 3 rdzenie, jak 3 słabe rdzenie na dodatek na badziewnym MOBO + koszty zasilacza ?

Opublikowano

To jak możesz podaj intela taniego z 3 rdzeniami (może być 4-rema) od 3 GHz w górę. Z podstawką socket AM3. Za rozsądną cene.

Że co ? Intel z podstawką socket AM3 przecież AM3 jest procki AMD

Myślę, że w cenie 200-300 zł za procka powinieneś zadowolić się 2 rdzeniami.

>>>>>>b_350_20_323957_202743_F19A15_111111.png<<<<<<

Opublikowano

Aj mój błąd -_-. Dobra nawet jeśli znajdę dobry procek to tera mam problem z płytą (nie chce jakiegoś wielkiego koksa) ale mam "swoje wymagania". Musi mieć przynajmniej jedno gniazdo na taśmę (zapomniałem jak się nazywa sorry mam na dzieje, że czaicie o co mi chodzi) wejście na pamieć DDR3 i aby odbierała 8 gb może być więcej ale mniej tak niezbyt już.

Opublikowano

Aj mój błąd -_-. Dobra nawet jeśli znajdę dobry procek to tera mam problem z płytą (nie chce jakiegoś wielkiego koksa) ale mam "swoje wymagania". Musi mieć przynajmniej jedno gniazdo na taśmę (zapomniałem jak się nazywa sorry mam na dzieje, że czaicie o co mi chodzi) wejście na pamieć DDR3 i aby odbierała 8 gb może być więcej ale mniej tak niezbyt już.

IDE już wymarło, nie ma się co oszukiwać.

Tylko nieliczne MOBasy obsługują urządzenia pod IDE, więc musisz się z tym pogodzić ;]

Opublikowano
Opublikowano

Co do płyty jednak mi nie pasi bo mam wejście na dysk twardy na taśmę i jednak nie chce kupować nowego dysku z nowym wejściem sorry.

Może jakiejś inne propozycje ;>??

Opublikowano

Co do płyty jednak mi nie pasi bo mam wejście na dysk twardy na taśmę i jednak nie chce kupować nowego dysku z nowym wejściem sorry.

Może jakiejś inne propozycje ;>??

>.<

Wymień już tego starocia, bo nic sensownego nie znajdziesz, a jeśli już to w koszmarnej cenie, ale z jakimiś okrojonymi możliwościami (np. O/C, co przy AMD skandalem jest :DD).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...