Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Dziwne rzeczy z grafiką

aspis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam grafike GTX650 i ostatnio mam problem, nie wiem czy dokładnie jest to wina jej czy czegoś innego, otóż: Jeszcze tydzeń temu grałem w Crysisa 2 na rozdziałce 1280x960 przy ustaweiniach extremum/ultra. Ostatnio miałem jakiś problem z właczeniem komputera - system nie chciał odpalić, lecz jakoś poszło. Potem przy graniu nagle pojawił się czarny ekran, a w głosnikach słychać było "yyyyyy", odczekałem chwilę, bo nie wiedziałem co się dzieje. Pojawił się komunikat, że "Sterownik karty graficznej przestał działać, ale odzyskał sprawność". Potem było to jeszcze raz. Teraz przy takich ustawieniach gry jak wczesniej mam 15/20 FPS'ów.... Co się stało???

CPU: Athlon II x2 270 @ 4,2

MOBO: Gigabyte GA-970A-UD3

RAM: Kingston Predator 2x 4GB@ 6-6-6-18

CPU: CoolerMaster 500W silentPRO

Opublikowano

Przeinstaluj sterownik karty graficznej, sprawdź czy dzieje się tak pod obciążeniem.

Jeśli to nie wina sterowników, to karta rypnięta niestety.

@edit

podaj jeszcze temperatury :)

Opublikowano

Teraz mam 314.07, leci właśnie test OCCT

@edit

test w OCCT pochodził 2h i żadne błędy nie wyskoczyły. Max temperatura jaka była to 63°C

Opublikowano

przyroda jest okrutna

zmień na starsze nawet sterowniki, ostatnio na tych spotykam się z coraz częstszym takim błędem

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Tak się głupio spytam, gdzie mam znaleźć te starsze? :D

No str nvidii :) mam ta samą kartę co ty i też zmieniłem na starsze bo mnie ten błąd już wyprowadzał z równowagi :/

Opublikowano

310 są najbardziej stabilne , masz w archiwalnych

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Zainstalowałem je, odpaliłem gre. Ustawienia wziąłem na minimalne i się tnie? o.O A po 2 minutkach gry "Crysis2 TM przestał działać, wyslij raport o błędach".... a może z grą jest coś nie tak?

@edit

Nic mi nie zaszkodzi, więc na jutro już będzie od nowa gra zaistalowana - chodź wątpię by to cokolwiek pomogło.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

@refresh,

nie użytkowałem od tamtej pory komputera za bardzo do gier więc zapomniałem o tym problemie, lecz dalej jest :(

Opublikowano

hymm chłodzenia nie sprawdzę bo jest plomba grawancyjna na śrubke nakręcona ^_^, nie podkręcałem jej tak bardzo, tylko troszkę w programie od Gainward :D

Opublikowano

no i masz już odpowiedź na pytanie, podkręciłeś za bardzo i karta jest niestabilna dlatego wyskakuje, że stery uległy awarii

btw. nie podkręca się kart na boxowych chłodzeniach

Opublikowano

@up

Dlaczego? Ja na moim HIS 6770 po oc mam max 49-50 stopni. No może na kartach ze słabym chłodzeniem ;d

@Top

Daj temperatury wszystkiego pod pełnym obciążeniem i "odkręć"(xD) kartę graficzną.

graphic.png

Opublikowano

co ma do tego temperatura ? KARTA JEST NIESTABILNA DLATEGO WYSKAKUJE AWARIA STERÓW.

Pobierz 3dmark i zobacz czy ci awaria sterów wyskoczy i temperature zobacz po teście

Opublikowano

@ref przetestowałem ją przez OCCT ok 8h, temperatura 64°C przy temperaturze otoczenia ok 29°C i było wszystko dobrze. Co może być nie tak? Po prostu mam spadki FPS'ów jak gram :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...