Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[1.5.1]Fabryka pieczonego mięsa drobiowego.

IaaX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam. Z tej strony IaaX. Chciałem zaprezentować wam budowlę mojego autorstwa. Jest to farma kurczaków, która składa się z poniższych elementów:

- miejsce, w którym kury się mnożą (podzielona na 3 segmenty, z dwóch segmentów kury trafiają do niszczarki)

- miejsce, gdzie kurczaki z 2 i 3 segmentu są zabijane

- pokój, w którym znajdują się skrzynie, piec, dźwignia którą wypuszczamy kury z 2 segmentów

Teraz opiszę każdy element oraz pokażę screeny:

1. 3 segmenty, w których trzymane są kury

38689290295537014687.jpg

W tej części mechanizmu kury w środkowym segmencie składają jaja do hopperów, które stoją pod nimi. Pomieszczenie w jakim się znajdują ma rozmiary 3x3, więc każde 3 bloki przydzielone są do każdego segmentu. Chodzi tu o to, że jeśli kura zniesie jajko po lewej stronie segmentu środkowego, to to jajko trafi do lewego segmentu, jeśli złoży jajko w środkowej części środkowego segmentu, to jajko rozbije się w środkowym. Natomiast gdy kura wykluje się już w lewym lub prawym segmencie, to zniesione przez nią jajka trafią do tego samego segmentu.

Pewnie zastanawiacie się, jak hoppery transportują jajka do góry, a potem do dispensera. Poniższy screen przedstawi Wam jak to działa:

65640679759314642841.jpg

Jak widać, zastosowałem kolejki z hopperami, które transportują jajka do hopperów na górze :)

2. Niszczarka kur

Kiedy wiemy, że kury są już w lewym i prawym segmencie, możemy uruchomić mechanizm, który przetransportuje kury do lavy, w której zostaną zabite.

Oto panel, dzięki któremu nasz mechanizm zostanie uruchomiony:

91207501988034396486.jpg

Pochodnia informuje nas, czy kury dotarły do miejsca w którym są zabijane.

Mechanizmem, który uwalnia kury są pistony:

85327049156662715813.jpg

Po opuszczeniu pistonów kury trafiają do lavy:

32255437792650592360.jpg

W tym miejscu są również linki z zaczepami, które informują nas, że kury dotarły do lavy.

3. Pokój ze zdobyczą

Jak wiemy z zabitych kur wypada mięso i pióra. Podczas drogi kury mogą znieść jajka, lub jakiś mob może zespawnować się w naszym mechanizmie. Stworzyłem system, który sortuje nam wszystkie przedmioty:

12142169454538919854.jpg

Widzimy teraz, że mechanizm sam sortuje nam rzeczy i na dodatek sam piecze mięso.

To by było na tyle. Myślę, że spodoba się wam mechanizm. Wiadomo, że na serwerze wykonanie czegoś takiego będzie kosztowne, ale uwierzcie za parę godzin cała kasa się zwróci.

PS. Jeśli zdobędę satysfakcjonującą mnie liczbę łapek, to bardzo chętnie nagram filmik z budową takiej farmy :)

Opublikowano

Super :) Nie widzialem jeszcze tak oryginalnej farmy :) Wszystko ładnie zbudowane , ale moge zakryc te redstone , nie?

asaprocky_gif-1422823049.gif
XDDD

banner1.png
| PostWriter | ExKidMod Mc | exKidMod CoD | exAdministrator CoD4 Mpcforum | ExMentor |

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...