Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Jak zrobić grę Play By Chat?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Cinnanical Przecież bnmbb powiedział czego można użyć.

Popieram jego zdanie, że nodeJS może się nadać do tego jeżeli gra ma się kręcić w większości wokół chatu.

Jeżeli liczy na większą liczbę użytkowników to najważniejsza jest optymalizacja, bo po co, co sekundę odpytywać serwer AJAXem czy czegoś nowego nie przybyło w bazie, jeżeli nodeJS może samemu cie o tym "poinformować".

...

Opublikowano

@Cinnanical

Po za tym Node jest dobrym rozwiązaniem gdy nie chce się uczyć nowych języków bo przecież node Bazuje ma taką składnię jak JS.

I właśnie dlatego promuję Node bo jako jedyne ma możliwość wysyłania danych Serwer -> Użytkownik (I to nie wtedy gdy Użytkownik prześle formularz ,a jedynie połączy się z serwerem).

Opublikowano

Nie oszukuj ludzi @bnmbb, implementacji server-push istnieje całe mnóstwo w wielu językach i technologiach, także każdy znajdzie coś dla siebie.

Co do nodejs to jego plusem szybkość i to że ma już kilka fajnych bibliotek do obsługi server push itp, a minusem, że to jednak javascript...

Opublikowano

up@
jakoś nie zauwazyłem żadnego argumentu z Twojej strony <_<

topic@

Zrób na PHP + AJAX playbychat na 5 osób , bo inaczej będzie lagowało :|

Żaden większy projekt dynamicznych gier nie jest robiony w php , bo to nie ma żadnego sensu. :mellow:

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

@foxbond` jak już powiedział Sodema, podaj swoje argumenty dlaczego nie używać node.JS ?

Każdy ma swój gust, niektórzy np. ty nie są przekonani do node.JS'a.

Ja np. do tego typu gry użył bym właśnie tej technologi. Niestety jak już większość napisało w tym temacie, że to wciąż jest JavaScript.

...

Opublikowano

No i co takiego? Realnie to można zrobić to samo javascriptem co php. Tak mi się wydaje, bo jak potrzebuję czegoś w jquery co mam w php to znajduję odpowiedniki.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

@foxbond` jak już powiedział Sodema, podaj swoje argumenty dlaczego nie używać node.JS ?

Każdy ma swój gust, niektórzy np. ty nie są przekonani do node.JS'a.

Ja np. do tego typu gry użył bym właśnie tej technologi. Niestety jak już większość napisało w tym temacie, że to wciąż jest JavaScript.

Co Wy macie do javascriptu ?

1. Może brak debuggera ? ( <hahaha> )

2. Może braku kilku funkcji z php ,które można zrobić za pomocą js ?

3. A moze bezpieczeństwa ,którego podobno nie ma , bo po co stostować wyrażenia regularne dla odbieranych / wysyłanych danych.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Emm.

Wszyscy mi namieszaliście.

Może ktoś by umiał stworzyć takiego chata (client co się ściąga) :P

Kolega prosił o chata, którego się pobiera ;). Myślę, że w c++ powinieneś osiągnąć zamierzony cel. Nie orientuje się na razie w tym, może ktoś inny pomoże.

Jeżeli ci chodziło o chat, który się pobiera to raczej nie w tym dziale :P

...

Opublikowano
3. A moze bezpieczeństwa ,którego podobno nie ma , bo po co stostować wyrażenia regularne dla odbieranych / wysyłanych danych.

Pan kolega jak rozumiem nigdy nie miał przyjemności napisania czegokolwiek na zlecenie czy dla większego gremium?

Z takim podejściem nieprędko zrozumiesz czym tak naprawdę jest programowanie i co powinieneś robić by w pełni kontrolować akcje usera.

Jeżeli ktoś za swoje pseudoargumenty da się za każdym razem pokroić nie słuchając nikogo innego - kariery nie zrobi.

Śmieszy mnie niezmiernie pisanie przez kogoś o zaletach i wadach języka gdy zarówno w PHP jak i Node nie napisał niczego WIĘKSZEGO niż kod podparty gotowcem. :)

Opublikowano

@Scolari - Akurat uwież mi , Sodema umie tworzyć strony i jakieś zlecenia robi. Może i faktycznie nie powinien się wypowiadać tak mocno ,że "NODE I TYLKO NODE BO NODE!"

Każdy język ma wady i zalety - czasem wada jest zaletą ,a czasem zaleta - wadą ;).

Wiadomo ,że przy prostej stronie nie zaczniemy używać nie wiadomo jakich języków no bo kurwa bez sensu - lepiej dać sam PHP. Ale czasem są projekty gdzie pewne języki radzą sobie lepiej od innych ;).

Opublikowano

up@

jakoś nie zauwazyłem żadnego argumentu z Twojej strony <_<

topic@

Zrób na PHP + AJAX playbychat na 5 osób , bo inaczej będzie lagowało :|

Żaden większy projekt dynamicznych gier nie jest robiony w php , bo to nie ma żadnego sensu. :mellow:

Gier może nie, ale zgadnij na czym stoi serwer facebooka. :) A podejrzewam że przepływ danych jest tam kilkaset razy większy niż w niejednej grze. ;)

Uczę podstaw zarabiania w internecie. Zainteresowany? Wyślij mi PW!

Opublikowano

@up Ja podejrzewam że sprzęt tam jest jeszcze większy ^_^

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pan kolega jak rozumiem nigdy nie miał przyjemności napisania czegokolwiek na zlecenie czy dla większego gremium?

Z takim podejściem nieprędko zrozumiesz czym tak naprawdę jest programowanie i co powinieneś robić by w pełni kontrolować akcje usera.

Jeżeli ktoś za swoje pseudoargumenty da się za każdym razem pokroić nie słuchając nikogo innego - kariery nie zrobi.

Śmieszy mnie niezmiernie pisanie przez kogoś o zaletach i wadach języka gdy zarówno w PHP jak i Node nie napisał niczego WIĘKSZEGO niż kod podparty gotowcem. :)

Nie znasz mnie , skąd możesz wiedzieć ,że pisze na gotowcach ? Hipokrytą nie jestem ,jakbyś widział moje poprzednie posty to byś widział moją nienawiśc do gotowców.

Pisałem dużo zleceń , gier / cmsów / czegokolwiek pisałem dużo i skomplikowanych. Nigdy tego nie wydałem ,bo nie chce wydawać po prostu shitu , wolę wszystko dopiąć wszystko na ostatni guzik.

Nie mam żadnych pseudoargumentów , wyłączysz obsługe javascript ? Wyłączysz sobie strone i wogóle nic nie będziesz robił.

@emaXX

Mam robić strone dla debili którzy bawią się opcjami przeglądarki ?

A wiesz,że jak wyłączysz przeglądarke to strony nie pokazują się ? Szok. Jak strony tak mogą nie działać ! To skandal !

Za node nie jestem w 100% , bo nic nie jest w 100% bezpieczene , a node tym bardziej. Trzeba umieć wszystkiego używać z głową, a póki co nie znalazłem żadnej lepszej technologii do stworzenia gry 2D przeglądarkowej.

Bardziej mnie interesuje normalna wymiana zdań na temat czegoś i ustalenie wniosków ,a nie wjazd na kogoś na brak umiejętności.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Jest jeszcze WebSocket typu Node tylko na bibliotekach c++ a zwie się "jwebsocket". Wydaje mi się że jest bezpieczny pod warunkiem utworzenia odpowiedniej zapory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...