Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Lekkie spadki fps i przycięcia...

kielson26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! W tamte wakację zakupiłem sobie nowy komputer :

Grafika : GTX 570

RAM : 8GB Gigabyte Hyper X 1600MhZ

Pocesor : Intel i5 3570k 3.40 Ghz

Płyta główna : Nie znam dokładnej nazwy ale firmy Gigabyte

Dysk : SATA III 1 TB

Na ulta mam 75 fps'ów max. ale jak wchodzę w ostrą akcję czyli wybuchy itd. albo tak po prostu to fps'y spadają do 40-50 i lekko się zacina ... Nie wiem o co chodzi ...

Opublikowano

No kurde... Nie po to wydawałem tyle kasy na takiego kompa żeby grać na wysokich ... Myslałem, że wszystko pójdzie na max. A tu jeszcze wychodzi BF4 ... Inne gry działają mi normalnie tylko bf3 ... Może w bf3 będzie jakoś lepiej ... Bo jak czytam na różnych forach to ludzie mają ten sam problem z troche lepszymi kompami ...

Opublikowano

No kurde... Nie po to wydawałem tyle kasy na takiego kompa żeby grać na wysokich ... Myslałem, że wszystko pójdzie na max. A tu jeszcze wychodzi BF4 ... Inne gry działają mi normalnie tylko bf3 ... Może w bf3 będzie jakoś lepiej ... Bo jak czytam na różnych forach to ludzie mają ten sam problem z troche lepszymi kompami ...

lol ogarnij sie, ciesz się że w ultra (pewnie w FULL HD) masz 75 fpsów, spadki FPS to dosc normalna sprawa no i sie nie dziw, np GTX 560 Ti jest potężna na ultra ale nie wiem czy lepsza/gorsza od 570, po 2, konfig sobie wgraj a w grze komenda GameTime.MaxVariableFps wpisz tam 80 czy 100 i to ograniczy spadki Fpsów -.-

Sympatyczny, Kochający, Umiłowany, Romantyczny, Wielki, Inteligentny, Empatyczny, Ludzki - po prostu JA!

Opublikowano

Czasami warto zmniejszyc ustawienia, lub tez zapytac sie eksperta dlaczego wlasnie tobie spadaja te FPSY, moze to jest twoja wina bo dawno nie robiles formata i kompa masz zasmieconego ?

sygnamz.png

Opublikowano

priorytet bf3.exe nic nie daje, moze CPU obciazy bardziej ale na wydajnosc sie to nie przekladalo u mnie na zadnym kompie ^^

Sympatyczny, Kochający, Umiłowany, Romantyczny, Wielki, Inteligentny, Empatyczny, Ludzki - po prostu JA!

Opublikowano

Może trochę racja że mam się cieszyć że 75 fps'ów ale trochę mnie to denerwuję, ponieważ nawet jak spada do tych 50 fps'ów to nie powinno widać aż takich przycinek ... Formata robiłem ale nie formatowałem dysku na którym są gry, więc może to jest problemem ... Strerowniki mam wgrane wszystkie najnowsze.

Opublikowano

lol ogarnij sie, ciesz się że w ultra (pewnie w FULL HD) masz 75 fpsów, spadki FPS to dosc normalna sprawa no i sie nie dziw, np GTX 560 Ti jest potężna na ultra ale nie wiem czy lepsza/gorsza od 570, po 2, konfig sobie wgraj a w grze komenda GameTime.MaxVariableFps wpisz tam 80 czy 100 i to ograniczy spadki Fpsów -.-.

Jak patrze na twoją sygnaturkę To już wiem że nic się nie znasz, bo co z tego że masz kompa za 15tyś jak nawet nie wiesz że twój procek jest 4rdzeniowy (nie 8 rdzeniowy),8 wątkowy a to różnica. A ten twój 690GTX ma w rzeczywistości 2Gb pamięci (pamięć się nie mnoży) a sprzedawcy wprowadzają w błąd.

Wracając do tematu:

Nie wiem jak może Ci "przycinać" przy 40-50fps. Lepiej sprawdź FRAPSem ile masz.

Jak zapłaciłeś 4 tyś za takiego kompa to przepłaciłeś, jedynie co możesz zrobić to kręcić procka do 4,2-4,5Ghz(płytka musi być Z77 lub P67/Z68 z najnowszym biosem) Do tego jednak jest potrzebne lepsze chłodzenie.

Gość kamil40013
Opublikowano

Mogłeś kupić konsolę zamiast PC. Na konsoli nie ma takich problemów.

Grafika w grach idzie do przodu bardzo szybko. A to wiąże się z kupnem lepszego sprzętu.

Nie musisz grać na ultra. Wysokie albo średnie też ci starczą. Jak grasz na rozdzielczości Full HD to takie spadki FPS mogą występować. Zmień rozdzielczość na mniejszą.

Opublikowano

Szkoda że zapomniałeś dodać że na Xbox'ie w HD są spadki poniżej 20fps na mapach 32graczy a na większych jeszcze gorzej.Nie wspominając o PS3 gdzie sytuacja jest jeszcze gorsza. Na mniejszej rozdzielczości się gorzej gra więc już lepiej wyłączyć MSAA i spadki nie powinny występować tak drastycznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...