Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Mega-TUT]Command Block!

ToJaAdi121099

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

post-479900-0-50113300-1366131142.png

Witajcie drodzy użytkownicy w dzisiejszym poradniku chciałbym przybliżyć wam działanie Command Block !!

Co się tu dowiecie?

- jak używać Command Block

- komendy dostępne

- i wiele więcej :)

post-479900-0-93194000-1366131486.png

Command Block został dodany do Minecraft w snapshot 12w32a

Jak używać Command Block?

1.Klikamy prawym przyciskiem myszy na Command Block

2. Wpisujemy komendę która ma działać na danego gracza!

np. /xp 2l @p

3.Stawiamy dźwignie , guzik cokolwiek i cieszymy się działająca komenda

post-479900-0-70098900-1366131916.png

Napewno zastanawiacie się co oznacza @p , @a oraz @r!

Oto ich znaczenia:

@p - tylko gracz uzywajacy np. guzika dostaje efekt

@r - wybiera losowego gracza ( dostaje efekt )

@a - wszyscy gracze dostaja efekt

Przyklad:

/tp @p @r

Komenda teleportuje gracza uzywajacego np. guzik do losowego gracza bedacego obecnie na serverze :)

post-479900-0-19208200-1366132161.png

/tp <gracz> <gracz>

/effect @p <id efektu> <czas>

/clear - czysci ekwpiunek

/enchant

/say - pisze jako konsola

/xp <exp> @p

/spawnpoint @a - ustawia sapwn dla wszystkich obecnych graczy

/give <nick> <id> <ilosc> - dawanie itemow

/seed - sprawdza seed

Wspolpracuje z pluginami :)

To nie wszystkie komendy!!

Ender_Chest.gif

post-479900-0-25197100-1366132567.png

Jezeli poradnik sie spodobal to prosze zdjecie paru % bardzo sie staralem dziekuje

post-479900-0-88874700-1366132697.png

Mam coś poprawic dodać??

Napisz pod tematem :D

Jezeli pomoglem to strzel LIKE

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak mozna zrobic cos takiego jak na fajnych mapkach ze respi sie np Zombie w enchantowanej zbroi i mieczem i ma jakies efekty ??

Opublikowano

Jeśli to na prawdę twoje, to wielkie propsy ! Poradnik świetny, postarałeś się ! :D Sam o kilku rzeczach nie wiedziałem, poradnik bardzo ciekawy dla redstonowych maniaków ! :D. Plusik oczywiście dla Ciebie ! :)

647041416238306889721.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To jest według ciebie "MEGA" Tut? Jeśli tak, to ja jestem Chuck Norris -.-

Może i ładnie napisane, ale to jest chyba jedyny plus.
Nie opisałeś komend niektórych, jak też niektórych wogóle tu nie napisałeś, np: jednej z najważniejszych: /testfor
Komenda /seed nie działa w command blockach.
Poradnik krótki, nie rozpisałeś się za bardzo, można było dodać jakiś v-tut.

@p - nie gracz który używa guzika czy cośtam, tylko gracz położony najbliżej commandblock'a

Mogłeś napisać jak załatwić sobie command block'a (dla niewiedzących, wpisujemy /give nasznick 137).
Komendy /tp można używać w dwa sposoby:
1. /tp <gracz> <gracz>
2. /tp <x> <y> <z>

Nie wspomniałeś, że na singlu bez włączonych kodów, nie można edytować komend zapisanych w command blockach, ani pisać nowych komend.

No, chyba już do niczego więcej nie można się przyczepić.

Opublikowano

uwaga @top: ToJaAdi121099

jeżeli będziesz używał informacji z tego postu proszę abyś zamieścił tą informację:

pisane przy pomocy @Mine Latreso(12 post w tym temacie)

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

teleportacja:

można też wpisać:

tp @p ~5 ~3 ~-2

gdzie:

tp - oznacza komendę teleportacji

@p - żeby dotyczyło najbliższego gracza

~5 - chodzi o współrzędną X: dodaje do niej 5 (tzn. jak byliśmy na np. x=300 to po włączeniu commandblocka będziemy na x=305)

~3 - chodzi o współrzędną Y: dodaje do niej 3 (tzn. jak byliśmy na np. y=56 to po włączeniu commandblocka będziemy na y=59)

~-2 -chodzi o współrzędną Z: odejmuje od niej 2 (tzn. jak byliśmy na np. z=550 to po włączeniu commandblocka będziemy na z=548)

czyli jak staliśmy na np.: x=230 y=59 z=783 to po wpisaniu: tp @p ~5 ~3 ~-2 będziemy na x=235 y=62 z=781

współrzędne (np. ~5) można zmienić na dowolną liczbę np.: tp @p ~39 ~-48 ~900

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

argumenty:

musimy pamiętać, aby nie używać spacji pomiędzy [argumentami], a @p/a/r lub nickiem

@p[argumenty]

a miejsce argumentów wpisujemy np:

r: (argument r dotyczy zasięgu działania, w przypadku r=3 będzie działać tylko na graczy w zasięgu 3 kratek, w przypadku r=5 w zasięgu 5 kratek itd.)

rm: (argument rm dotyczy minimalnego zasięgu działania, w przypadku rm=5 będzie dotyczyć graczy, którzy znajdują się dalej niż 5 kratek od commandblocka

x: (chodzi o współrzędną x, jeżeli wpiszemy x=387 to będzie dotyczyło tylko graczy, którzy będą znajdować się na x=387)

x: (chodzi o współrzędną y, jeżeli wpiszemy y=60 to będzie dotyczyło tylko graczy, którzy będą znajdować się na y=60)

z: (chodzi o współrzędną z, jeżeli wpiszemy z=950 to będzie dotyczyło tylko graczy, którzy będą znajdować się na z=950)

m: (gamemode, 0-survival, 1-creative, 2-adventure, jeżeli wpiszemy: m=0 to będzie dotyczyło tylko graczy, którzy grają na survivalu, m=1 na creative, m=2 na adventure, nie można wpisać np.: m=3 lub m=-2, ponieważ nie będzie działać poprawnie)

l: (level, jeżeli wpiszemy l=5 będzie dotyczyć graczy, którzy mają 0-5 poziom doświadczenia)

lm: (level minimum, jeżeli wpiszemy lm=15 to będzie dotyczyć tylko graczy, którzy mają 15 i wyższy poziom doświadczenia)

nick: (nazwa gracza, jeżeli wpiszemy np. nick= MineLatreso to będzie dotyczyło tylko gracza o nicku MineLatreso)

scoreboard:

(chodzi tu m.in. o to, że np. będzie dotyczyć tylko graczy, którzy zabili np 50 mobów, albo zginęli mniej niż 3 razy.)

wymaga znajomości całości scoreboard, jest to dość obszerny temat, ale jak będziecie chcieli to mogę go napisać

uwaga:

argumenty można ze sobą łączyć np.:

give @p[r=3,rm=2,lm=5,l=10,nick=MineLatreso,x=230,y=56,z=-1249,m=2] 46 1

tulko gracz, który spełnia podane kryteria dostanie w tym przypadku TNT:

nicku: MineLatreso, musi się znajdować w odległości 2-3 kratek od commandblocka, na współrzędnych: x=230 y=56 z=-1249, musi mieć 5-10 poziom doświadczenia oraz musi grać na trybie przygody(adventure)

można też wpisać np.: give @p[nick=!MineLatreso] 46 1 <- wykrzyknik przed nickiem oznacza, że TNT dostaną wszyscy grzacze, którzy nie mają nicku MineLatreso, można też stosować do innych argumentów np.: x=!450 - będzie dotyczyć tylko graczy, którzy nie znajdują się na x=450

Opublikowano

Fajny Poradnik ;]

"Nie sięgałem korony, bo nie miałem jej mieć,
Nie chciałem jej chcieć, nie miałem jej...
Krzyczą, że jestem skończony, lecę w dół, idę wstecz,
A ja zaczynam chcieć schować głowę w niej..."

Opublikowano

Przydatne, szkoda że tak mało wyjaśnione. I to "Mega" powinno być do kilkutysięcy literek, a nie do kilkuset. :]

Hahahahaha...  Lubie W Dupe <3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...