Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak masowo dodawać [TAB] w wpisach

czyzyk121

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem dzisiaj pokazać jak masowo dodawać taby do wpisów, np. mob_proto. Nie zawsze mamy 15 przedmiotów, wpisy czasami to setki linijek. Co wtedy gdy trzeba wstawić 700 [TAB] i usunąć jeszcze spację?

Do edycji potrzebujemy taki fajny programik, edytor tekstu, jakim jest notepad++. Link do pobrania: http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/edytory_tekstow/Notepad.html

1. Gdy zaopatrzymy się w program otwieramy nowy plik i wrzucamy nasze wpisy:

<Mob vnum="2603" name="'???'" gb2312name="Gnom Lowca" type="0" rank="3" battle_type="0" level="96" event_type="0" mob_color="0" />
<Mob vnum="2604" name="'???'" gb2312name="Minotaur" type="0" rank="5" battle_type="0" level="100" event_type="0" mob_color="0" />
<Mob vnum="2605" name="'???'" gb2312name="Troll Egzekutor" type="0" rank="3" battle_type="0" level="102" event_type="0" mob_color="0" />
<Mob vnum="2606" name="'???'" gb2312name="Brak Tekstury" type="0" rank="3" battle_type="0" level="5" event_type="0" mob_color="0" />
<Mob vnum="2607" name="'???'" gb2312name="Obrzydliwa Wrozka" type="0" rank="3" battle_type="0" level="105" event_type="0" mob_color="0" />

2. Wygląda to mniej więcej tak:

Screen: http://scr.hu/0pjz/l9wk1

3. W programie istnieje opcja zamień. Musimy znaleźć punkt zaczepienia który się nie powtarza i wraz z nim odnieść się do zamiany z [TAB]. W tym celu musimy skopiować [TAB] (tak, dobrze czytasz :D).

Screen: http://scr.hu/0pjz/4t1xf Czyli stawiamy [TAB] na pustym polu i go kopiujemy ;)

4. Teraz jeżeli chcemy dodać [TAB] przed wpisem, zaznaczamy:

Screen: http://scr.hu/0pjz/o713k

5. Po zaznaczeniu klikamy na ten button:

Screen: http://scr.hu/0pjz/qqzz1

6. Teraz w luce szukany tekst mamy początek naszego wpisu. W luce poniżej zamień na wpisujemy to samo i przed wklejamy nasz skopiowany [TAB].

Screen: http://scr.hu/0pjz/jbr9c

7. Klikamy na button "zamień wszystkie" i TABy są dodane. Jeżeli w niektórych plikach potrzeba 2x [TAB] robimy to analogicznie. Po dodaniu tabów wklejamy wpisy i cieszymy się szybką edycją.

Można to zastosować miedzy innymi w sytuacji: http://scr.hu/0pjz/kao9m

Gdzie sam TAB nie pomoże, o czym przekonał się user mpc alchemik1. ;)

Dla fanów mc:

Opublikowano

Ej ten poradnik to na poważnie czy tylko sobie żarty robisz?

Antywarn.

No fajne, nidy nie wiedziałem ze w notepadzie jest ctrl+h, które jest nawet w systemowym wordpadzie bodajże.

....

Opublikowano

ja chciałbym wiedzieć jak ustawić za jednym zamachem np

level="102"
level="122"

na np :

level="10"

tzn wszysykie level="xx" na level="10"

4funmt2.pl

Opublikowano

@

ctrl +f

szukany tekst:

level="

zmień na

level="10"

xD pewnie to był "FAKE" ale co tam zawsze można wytłumaczyć dla tych którzy naprawdę nie wiedzą o.O

dodam nawet ss xD

j99tun.jpg

Opublikowano

Zrobi ktoś tutka, jak włączyć notepad++ ?

Widzę że z technologią zamiast do przodu, wy cofacie się w tył .

Opublikowano

"Po co to dajes ?? :O Przecież do bMelanholy, dnia 16 Kwie 2013 - 21:19, napisał:

Widzę że z technologią zamiast do przodu, wy cofacie się w tył .ez znaczenia :D"

haha dokładnie :D

Opublikowano

Poradnik pół żartem, pół poważnie. No dobra, więcej żartem xD

japierdole co za poradnik , ale znam jego lepsza wersje:

1. Zaznaczasz caly tekst

2. klikasz tab

3. Cieszysz moher

alchemik1, powodzenia z kliknięciem w środku tekstu :D

PS: Zawsze się komuś przyda :rolleyes:

Dla fanów mc:

Opublikowano

Widzę że z technologią zamiast do przodu, wy cofacie się w tył .

Spokojnie. Już tworzę tutorial jak uruchomić serwer za pomocą komendy ./start oraz opis jej przekierowań i wartości domyślnych.

Opublikowano

Poradnik pół żartem, pół poważnie. No dobra, więcej żartem xD

alchemik1, powodzenia z kliknięciem w środku tekstu :D

PS: Zawsze się komuś przyda :rolleyes:

specialnie dla ciebie nagralem filmik

ban.gif

Opublikowano

Hejt nie wypalił, zbłaźniłeś się pokazując, że nadal nie potrafisz czytać ze zrozumieniem :)

Koks:oddziel ten tekst

Gdybyś mógł to oddziel napis "oddziel ten tekst" od dwukropka Twoim sposobem <3

Ps. dla mnie też nagraj filmik :rolleyes:

Opublikowano

alchemik1 bystrzaku, no nie wyszło ci no ;)

http://scr.hu/0pjz/kao9m o coś takiego chodziło ... powodzenia w wykonaniu.

Wielu napieprza to zwyczajnie ręcznie, a da się zamienić. Chociaż to nie zmienia faktu, że poradnik był bardziej z takiej inicjatywy jak twój filmik up ;>

Dla fanów mc:

Opublikowano

Spokojnie. Już tworzę tutorial jak uruchomić serwer za pomocą komendy ./start oraz opis jej przekierowań i wartości domyślnych.

Jaki skrypt mający dwie linijki może mieć wartości domyślne czy inne chuje, on odpala jedynie inny skrypt, marne prowo.

@top

Czo te nołnejmy tak sapio to nawet ja nie wiem.

1367133050-U891712.jpg

Opublikowano

Hejt nie wypalił, zbłaźniłeś się pokazując, że nadal nie potrafisz czytać ze zrozumieniem :)

Gdybyś mógł to oddziel napis "oddziel ten tekst" od dwukropka Twoim sposobem <3

Ps. dla mnie też nagraj filmik :rolleyes:

Ten poradnik pokazuje wlasnie jak robic x lini naraz z tabami na poczatku.

ban.gif

Opublikowano

Ej czesc. jestem tomek i mam 11 lat. widze .rze jestes zawasnowany tehnologicznie to zrub mi TUt jak włonczyć tego Notpada+- bo mi cos nie wyhodzi.

robie tez serwa GumisieMt2.com.pl.eu jak hcesz to morzesz byc technikiem. mojom prawom rękom, bo ja ten głuwny. zastanow sie, abys nie stracil.

Antywarn

A tak na serio.

Cofamy się w rozwoju. Można to zrobić inaczej, ale jak chcecie się pierdolić z tym to spoko.

Napiszcie Tut'y jak rozwiązać problemy "1045", "1228" i takie tam w MySQL, bo tylko o tym mam spam na PW a ja nie mam czasu pisać.

Za chęci masz tego plusa, bo nie powiem poradnik nie jest bezużyteczny ale w przyszłości staraj się coś nam tu lepszego przedstawić.

alchemik dojebałeś :D

Opublikowano

Ten poradnik pokazuje wlasnie jak robic x lini naraz z tabami na poczatku.

Błagam, przeczytaj jeszcze raz tuta :)

Ej czesc. jestem tomek i mam 11 lat. widze .rze jestes zawasnowany tehnologicznie to zrub mi TUt jak włonczyć tego Notpada+- bo mi cos nie wyhodzi.

robie tez serwa GumisieMt2.com.pl.eu jak hcesz to morzesz byc technikiem. mojom prawom rękom, bo ja ten głuwny. zastanow sie, abys nie stracil.

Jesteś tak zabawny... Chcesz troszkę fejmu? Marnym trollem? Go Out please :) Po tym fascynującym początku śmiem twierdzić, że wiek który podałeś jest prawdziwy :)

Jak to sam napisałeś:

Cofamy się w rozwoju.

Opublikowano

Antywarn

A tak na serio.

Cofamy się w rozwoju. Można to zrobić inaczej, ale jak chcecie się pierdolić z tym to spoko.

Napiszcie Tut'y jak rozwiązać problemy "1045", "1228" i takie tam w MySQL, bo tylko o tym mam spam na PW a ja nie mam czasu pisać.

Za chęci masz tego plusa, bo nie powiem poradnik nie jest bezużyteczny ale w przyszłości staraj się coś nam tu lepszego przedstawić.

Ależ to naprawdę trudne do rozwiązania błędy. Brak dostępu do bazy? Bitch plox. Jak ktoś nie wie za co się bierze to niech się najpierw trochę doszkoli.

1367133050-U891712.jpg

Opublikowano

[...]

A tak na serio.

RoroMT2. Pytanie brzmi, ile cytowanego "pierdolenia" jest z zaznaczeniem linii, kliknięciem buttonu zamień, skopiowaniem w dół i dodaniem [TAB]? Ile sekund na to potrzeba? 5? 6? Nie przesadzaj.

Rozumiem, że tutek może być trochę śmieszny, ale 3 typków już dodawało taby ręcznie w ok. 300 wpisach i takim to optymistycznym akcentem im pogratulowałem i napisałem, jejciuu 8S

Kolejny tut będzie ambitniejszy, macie moje słowo ! :D

Dla fanów mc:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...