Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] local number a when.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie czy jest możliwość użycia local number po słowie when ? Np losowana jest liczba od 101 do 103 (id mobów) local mobki= number(101,103) a następnie użyta funkcja w stylu when mobki.kill begin. Próbowałem na różne sposoby jednak quest mimo poprawnego wgrania po zabiciu np 101 (wartość mobki) nic się nie dzieje.

Opublikowano

Nie rozumiem co chcesz zrobić. Jeżeli zabijesz potwory w przedziale 101, 103 to coś się wykona?

when kill with npc.get_race() >= 101 and npc.get_race() <= 103 begin

Czy raczej wylosowanie id moba a potem

when kill with npc.get_race() == WYLOSOWANE begin

Opisz dokładniej, nie wiem o co Ci chodzi.

when kill with npc.get_race() == math.random(101, 103)

umarł

Opublikowano

Sytuacja wygląda tak. Losowany jest mob który zrespi się w określonym miejscu (wygląda to u mnie tak mobek= number(min id,max id) ). Mobek ten się pojawia jednak chciałbym by po zabiciu tego moba występowała reakcja. Próbowałem to zapisać jako when mobek.kill begin jednak zabicie moba nie powodowało żadnego rezultatu. Poprawna powinna być druga funkcja jednak nie zdaje to u mnie egzaminu , zbijam metka i nic się nie dzieje, a gdy dam id zamiast "WYLOSOWANE" jest ok.

Opublikowano

Może lepiej wylosowanego moba zapisz do flagi eventowej lub jeżeli jest to dungeon to do d.setf, ewentualnie spróbuj ze zmienną globalną.

umarł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...