Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tutorial Dla początkujących

Arisaq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Więc na początku chciałem napisać, że jest to mój pierwszy tutorial/poradnik jaki piszę.

Gram w dragon nesta długo, od bety SEA.

Na SEA wbiłem 4x 50lvl i teraz zacząłem grać na EU.

Główne informacje.

Wymagania sprzętowe.

Minimalne :

• Procesor: Intel Pentium 4 2.4GHz / AMD Athlon XP 1900+ lub lepszy
  • Karta Graficzna: NVIDIA GeForce FX 5600 Ultra / AMD Radeon HD 3400 Series lub lepsza
  • DirectX: wersja 9.0c
  • RAM: 1 GB RAM
  • Miejsce na Dysku: 3 GB
  • System operacyjny: Windows XP / Windows Vista / Windows 7

Zalecane :

• Procesor: Intel Core 2 Duo E4300 1.8GHz / AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3600+ lub lepszy
  • Karta graficzna: NVIDIA GeForce 7600 GT 256MB / AMD Radeon X800 GT lub lepsza
  • DirectX: wersja 9.0c
  • RAM: 1 GB RAM
  • Miejsce na Dysku: 4 GB
  • System operacyjny: Windows XP / Windows Vista / Windows 7

Wybór postaci.

1. Warrior (Sword Master, Mercenary)

• Bronie : gameinfo_cha_warrior_img_01_en.jpg
  • Skille do 15lvla : gameinfo_cha_warrior_img_02_en.jpg

2. Sorcerer (Elemental, Force User)

• Bronie : gameinfo_cha_sorceress_img_01_en.jpg
  • Skille do 15lvla : gameinfo_cha_sorceress_img_02_en.jpg

3. Archer (Bow Master, Acrobat)

• Bronie : gameinfo_cha_archer_img_01_en.jpg
  • Skille do 15lvla : gameinfo_cha_archer_img_02_en.jpg

4. Cleric (Priest, Paladin)

• Bronie : gameinfo_cha_cleric_img_01_en.jpg
  • Skille do 15lvla : gameinfo_cha_cleric_img_02_en.jpg

5. Alchemist (Engineer, Alchemist) ~ Jeszcze nie dostępne na tym serwerze

Każda z tych postaci posiada dwie podklasy dostępne na 15 poziomie po zrobieniu questa, o których można poczytać w pierwszym lub drugim linku na samym dole.

Interfejs Rozgrywki.

72019730627738410848.jpg

1a. Status postaci (stan życia, many, poziom postaci i jego nazwa)

1b. Niebieskie serduszka oznaczają ile razy dziennie możesz się zrespić w dungeonie gdy padniesz (resetują się one co 24h)

1c. Czerwone zaś serduszka oznaczają to samo tylko nie odnawiają się one (Na początku ma się ich 0 ale z lvlem dostajesz po 10 serduszek które wypadają z Box'a (16, 24, 32lvl)

2. Pasek skillów, emotek, % expa oraz BP. BP są to punkty które wykorzystujesz przechodząc dungeony, sa one resetowane co 24h, kiedy BP spadnie do 0 nie możesz już robić dungeonów (możesz np. iść do koloseum i sprawdzić swoje siły).

3. Mapa

4. Zmiana channelów lub przejście do koloseum

Główne miasta.

1. Prairie Town - pierwsze miasto w którym zaczynamy grając Warriorem i Archerem.

45108478285974843819.png

2. Mana Ridge - pierwsze miasto gdzie zaczynamy gre grając Sorcererem i Clericiem.

66037175449884753521.png

3. Calderock Village - drugie, dostępne od 9lvla miasto dla wszystkich postaci w której kontynuujecie swoją fabułę.

43467833778725526231.png

4. Saint's Heaven - trzecie jak i ostatnie (narazie) miasto dostępne od 24lvla.

66076550039805579421.png

NPC - opis

1. Merchant - można u niej zakupić potiony, brać questy jak i również naprawić itemy.

89497309142636005142.png

2. Blacksmith (kowal) - można u niego ulepszyć ekwipunek jak i go naprawić, kupić bronie (nie polecam bo nie można ich ulepszać) i można też je wytworzyć mając odpowiednie składniki.

54856005584870637494.jpg

3. Warehouse Keeper - Storage (przechowywalnia, magazyn)

37787354622386516318.jpg

4. Trading Master - Rynek, można kupować itemy wystawione od innych użytkowników jak i je sprzedawać (dostępne od 16lvla)

21326717302077035682.jpg

5. Heraldy Scholar - Dropiąc tzw. plate z potworów można je tu przerobić i dostać dodatkowe bonusy do ataku, hp, większy dmg ze skillów lub też specjalnego skilla którego normalnie nie można dostać. Po więcej informacji zapraszam tutaj : http://dnest.wikidot.com/heraldry ponieważ jest to rozległy temat.

72082092268322893270.jpg

Kryształy - ogólnie.

Fragmenty (Agate/Alteum) - Są to itemy które potrzebujemy tylko na low lvl do ulepszeń, robienia heraldry. Pojawiają się one zazwyczaj na ulepszeniu itemu na +7 (tylko normal albo magic)

Fragmenty są najtańsze (1g = stack)

Rough'y (Agate, Alteum, Diamond) - Te kryształy potrzebujemy by ulepszyć itemy wartości Epic i Rare, jak i również Plate od 24lvla.

Te kosztują troche więcej, (Agate = 10G), (Alteum = 35~G), (Diamond, najdroższy 70~G)

Ordinary (Agate, Alteum, Diamond) - Potrzebne od 32lvla, sprawiają taką samą właściwość jak wszystkie inne.

Najdroższe (Agate = 20G), (Alteum = 100G) (Diamond = 115G)

Wszystkie te itemy loocą z mobów i skrzyń na swój poziom.

Skróty klawiszowe.

• V - Jeśli aktualnie jest jakiś event to możesz o nim poczytać wciskając V
  • P - Character info, wszystkie informacje o twojej postaci
  • C - Chat room - możesz wejść do pokoju np. Trade
  • I - Ekwipunek
  • K - Umiejętności
  • O - Party, Friend list, Dungeony, Gildia
  • Y - Friendship - mało przydatne na tym serwerze
  • U - Aktualne questy
  • M - Mapa
  • L - Zdobyte Achievmenty
  • X - Koloseum
  • F11 - Otwiera to sklep w którym można znaleźć GIFTY o których już pisałem.
  • CTRL - Chyba najważniejszy klawisz z całej gry, uaktywnia on kursor myszy i wtedy nie sterujesz postacią.

Coś od siebie:

Na sam początek po zrobieniu postaci polecam robić wszystkie questy jakie są tylko możliwe by wbić 9lvl i dostać się do nowego miasta.

W między czasie by przyśpieszyć wbijanie lvla polecam ulepszanie broni u kowala (karzeł w czapce z białym wąsem), gra jest bardzo przyjemna i łatwa kiedy można ulepszyć itemy za darmo na +6 wiedząc że nie znikną jeśli ulepszenie się nie uda. Lecz w przyszłości, kiedy będziemy chcieli stać się silniejsi to będzie trzeba chodzić na najwyższy poziom dungeonów a mianowicie ABYSS, polecam wziąć ze sobą kampana albo dwóch, godzinka, dwie i macie eq i kase na ulepszacze/skille :)

Przydatne linki dla tych którym spodobała się gra i chcą o niej więcej poczytać.

http://www.dragonnest.eu/sites/en/guide/g_game.asp?pcode=guid020101 - Możecie poczytać o fabule jaka wystepuję w grze lecz niestety jest ona po angielsku.

http://www.dragonnestwiki.com/Main_Page - Bardzo przydatna strona, znajdziecie tam wszystko o grze, wystarczy, że wpiszecie nazwe przedmiotu.

Życzę miłej gry, po jakiekolwiek informacje można również pisać w grze, znajdziecie mnie pod nickiem : lncarnation (małe L bo ktoś zabrał mój nick)

@EDIT Dodałem wymagania sprzętowe, wioski i npc.

Czekam na wasze propozycje czego tu jeszcze brakuje .

lubię pomagać ludziom.

Opublikowano

hmm..

ja jeszcze w tej grze nie ogarnelem ulepszania...

ide do kowala to on chce te kryszatly i jakis item ktory nie wiem skad wziac ;/

a mam pytanie. jak klikne "k" to mam ta 2 klase Arcanist (czy jakos tak) i po lewej mam wolne punkty do rozdania: czy beda one mi sie wziekszaly wraz z lvlem? bo mam 16 lvl i tylko 9 punktow ...

deaxy_syg01.png

Dałbym jeszcze UserBara ale max 1 obrazek :x

Opublikowano

Tak, zwiększają Ci się co lvl. Na 24 (chyba, nie pamiętam) u Event NPC dostajesz scrolla którym możesz cofnąć skille bo skoro masz 9pkt na 16lvlu to zapewne źle rozdałeś

Tutaj masz build z którego korzystałem na SEA jak jeszcze był CAP 40 : http://www.pinoytechnologies.com/level-40-force-user-skill-build-dragon-nest-sea/

@zaraz dodam kryształy, do czego służą, gdzie dropią i jaka jest ich cena na rynku.

lubię pomagać ludziom.

Opublikowano

A ja mam pytanie. Jak zrobic takie niebieskie bony w broni, ktore daja procentowo atrybuty jak str/vit/hp itp.

Sa to tzw. Code 33297560826655749091.png

lubię pomagać ludziom.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

jest jakieś spolszczenie?? czy graj jest od razu o polsku ?

Gra jest tylko po ang. a jesli chodzi o poradnik to dla "Nowych" bedzie super tylko ja bym wspomnial o Code.

ruU3AnC.png

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

jest jakieś spolszczenie??  czy graj jest od razu o polsku ? 

Gra jest stety...albo niestety po angielsku, jednak myślę, że każdy poradzi sobie z początkowymi questami bez problemu i bez tłumaczenia. 

Są strzałki, wszystko jest łopatologicznie pokazane(przynajmniej na początku - nie wiem jak jest na wyższych lvl'ach).

Więc myślę, że nie będzie z tym większego problemu. Natomiast te trudniejsze questy są wyjaśnione już w internecie. 

Na początku radzę poczytać ewentualne poradniki typu -> Jak ulepszać przedmioty/opis klas postaci -> ewentualnie późniejszych podklas/buildy(krótko mówiąc to co masz wyżej)

Gra sama w sobie na początku nie jest trudna. Można sobie pomagać właśnie ulepszaniem przedmiotów, które jest praktycznie za darmo na niskim lvl'u. 

Poradzisz sobie. W razie problemów możesz do mnie napisać na GG :) 

<--------------------------- 

Co do poradnika. Przydatny i na 100% skorzystam chociaż troszkę z niego :) 

Dziękuję.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...