Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pierwszy dzień z świnką morską.

MyManiek555

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj zakupiłem świnkę morską ;)

Dziś zacząłem jej dawać jeść z ręki (jabłko,marchewka), głaskałem za uszkami,

kupiłem kolbę obgryza ją.

Lecz jest jeden problem.

Gdy ją dziś wyciągnąłem z klatki na ziemię to stała w miejscu i się nie ruszała.

Wziąłem ją na ręce dałem na kolana, pochodziła po mnie (pogryzała rękawy w bluzie).

Wczoraj zaobserwowałem, że od kupna świnki baaaardzo dużo je i pije i siedzi w kącie klatki.

Dziś już troszkę ożyła i zaczęła skakać po klatce, ale dalej siedzi w rogu (czasami kichnie to trociny wylatują na 2 metry przed nią :D)

Czy po upływie dni zacznie bardziej brykać czy dalej tak jak teraz jest?

MyManiek555.jpg
Opublikowano

Świnka musi się zaaklimatyzować w nowym otoczeniu. Logicznym jest, że się boi. To dla niej diametralna zmiana i parę(naście) dni musi minąć, aby zaczęła się czuć swobodnie. Taka rada ode mnie - jeżeli już dajesz kolby to naprawdę rzadko. Są one niezwykle tuczące i niezdrowe dla zwierząt.

Opublikowano

Jest przestraszona nowym otoczeniem gdy już się zadomowi to będzie chodziła normalnie.Co do jedzenia to może ją w zoologicznym nie dawali jej jeść za dużo i przez to dużo je.

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

ok dzięki.

Witaminę C kupuje się w sklepie jakoś czy jak ?

@EDIT

To musi być jakaś specjalna Witamina C dla świnek czy w sklepie moge normalnie kupić obojętnie jaka.

MyManiek555.jpg
Opublikowano

ok dzięki.

Witaminę C kupuje się w sklepie jakoś czy jak ?

@EDIT

To musi być jakaś specjalna Witamina C dla świnek czy w sklepie moge normalnie kupić obojętnie jaka.

Z tego co czytałem to możesz jej podawać normalną witaminę + warzywa co najważniejsze.

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

Poprostu jest w nowym otoczeniu, ma nowego wlasciciela, musisz jej dac czasu. tzw. zaufanie jej zdobyc ;PPP

1377808813-U903831.png

Opublikowano

ok dzięki za odp.

Aha jeszcze jedno czy można dać trociny i na to matę łazienkową?

Bo troche wariuje po tej klatce i na 2 metry trociny w pokoju :D

MyManiek555.jpg
Opublikowano

Ciesz się że siedzi w miejscu i się nie rusza. Jak ja dostałam królika latał po pokoju jak powalony, a najfajniejsze było to że był miniaturką długowłosą więc cały zawsze był w trocinach. Non stop żarł, pił i robił pod siebie. Nie mogłam w nocy spać bo mi właził do łóżka i bałam się że go przygniotę -.- Właził mi za łóżko i obgryzał kontakt. Raz żeby mu utrudnić dostęp to postawiłam pudełka w lukę między łózko a szafę i do dziś dnia nie wiem czy chciał popełnić samobójstwo ale wskoczył prosto w tą mała piramidę i spadło na niego parę rzeczy (lekkich ale nie wiem czy nie zrobiło mu to urazu). Warto też dodać że ganiał mi kota po całym domu.

ok dzięki za odp.

Aha jeszcze jedno czy można dać trociny i na to matę łazienkową?
Bo troche wariuje po tej klatce i na 2 metry trociny w pokoju :D

Szkoda maty, weź sobie szufelkę i tam od czasu do czasu sprzątaj przy niej. Wątpię żeby jej się znudziło buszowanie w tych trocinach i już raczej musisz się pogodzić z syfem wokół klatki. Ew. nie dawaj jej tak dużo trocin to nie będzie ich aż tak rozrzucać.

Opublikowano

Z własnego doświadczenia wiem, że po kilku dniach się oswoi tak samo miałem z chomikiem i królikem daj jej troche czasu.

Opublikowano

Ze świnkami jak z innymi zwierzętami domowymi. Na początku się boją w nowym środowisku, później się przyzwyczają do klatki i właściciela to będzie zadowolona :)

Opublikowano

Z tego co napisałeś wnioskuje, że jest po prostu przestraszona. Nowe otoczenie, multum nowych zapachów. Dla zwierzęcia,a szczególnie tak towarzyskiego zwierzęcia jakim jest świnka morska, bardzo ważne jest podejście właściciela do jej potrzeb. Świnki morskie chowane pojedynczo są po prostu "smutne". Musisz zapewnić jej atrakcje, inaczej może nawet umrzeć. Świnki morskie mają słabe serce i kręgosłup, szczególnie później, kiedy urosną.

Daj jej trochę czasu, polecam zmienić trociny na sianko, bo troty podrażniają drogi oddechowe- dlatego kicha. Musisz jednak nauczyć ją by nie jadła sianka na które załatwia swoje potrzeby. Co do Twoich wątpliwości - polecam obejrzeć filmiki na yt, co za harce wyprawiają świnki morskie . ^_^

Admin Cienia
Opublikowano

Kurw.. żeby przez rok tak się zachowywała ale co się stanie to jak ze sraką lecicie ;p Zobacz co będzie po tygodniu/dwóch i wtedy powinieneś sie zainteresować czy coś się nie dzieje ;)

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...