Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows vs Linux

teso

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktory z tych systemow jest lepszy pod serwery nie uwzgeldniajac ceny? Oczekuje opini jakiś doświadczonych osob, a nie takich co zrobili jeden serwer i juz mowia co lepsze

Opublikowano

Linux dla nowych to jest czarna magia @_@, Windows według mnie 5x łatwiejszy ale Linux jest lepszy :>

Opublikowano

Pewna osoba pracujaca w dziedzinie serwerow powiedziła ze wiekszosc serwerow wielki firm stoi na windowsie

Opublikowano

Powiem tak, zależy od umiejętności obsługi, jeżeli nie znasz linuxa to lepiej dla Ciebie jest wybrać windows jeżeli znasz linuxa to linuxa. UP. to ja nie wiem co to za firmy ale linux jest instalowany nawet na serwerach wojskowych (oczywiście nie ubuntu :P) ale jakaś odmiana linuxa (ich własna).

Linux (FREE, dobre zabezpieczenia, dla kogoś kto nie zna linuxa może być demonem przy trudniejszych aplikacjach:), generuje mniejsze obciążenie od Windowsa)

Maruusek.png

Opublikowano

Linux dla nowych to jest czarna magia @_@, Windows według mnie 5x łatwiejszy ale Linux jest lepszy :>

Co ty pieprzysz, Linux jest prosty w obsłudze i nie problem się nauczyć... wystarczy pare tutoriali, z reszta pełno jest pomocy tego typu w internecie. Ja ci Linuxa polecam, lepszy system wg mnie niż windows.

1470374.jpeg

Opublikowano

Linux. Jak nie ogarniasz to poszukaj kogoś kto Ci z nim pomoże.

Windows za duże obciążenie tworzy, poza tym zabezpieczenia.

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano

Linux pod serwery to najlepszy... Nauczysz się go bardzo szybko... Dużo jest TUTów na ten temat w internecie... Polecam Ci Linux...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Już sam temat brzmi jak "Ferrari vs. Hummer", ale nie bd się tu o tym rozpowiadał.

Zależy co, gdzie i do czego, prawie wszystkie serwery stoją ja forkach unixa (jak np. linux i freebsd).

Na pewno linux ma dużo mniejsze wymagania sprzętowe, możesz w bardzo łatwy sposób łączyć się z serwerem przez ssh, ma ogromne

możliwości zarządzania nawet przez telefon z androidem czy czym kolwiek gdzie zainstaluejsz klienta ssh/telnet.

Dlatego jak 100 do 1 polecam Ci linuxa, nie mówiąc już o cenie.

Nauczenie się go jest banalnie proste, a tutoriali jest od groma, tylko wybierać.

Opublikowano

Warto też dodać, że linux jest bardzo stabilnym systemem.

: . . . . . . . . .,'´`. ,'``;
. . . . . . . . . .,`. . .`—–'..
. . . . . . . . . .,. . . . . .~ .`- .
. . . . . . . . . ,'. . . . . . . .o. .o__
. . . . . . . . _l. . . . . . . . . . . . /
. . . . . . . _. '`~-.. . . . . . . . . .,'
. . . . . . .,. .,.-~-.' -., . . . ..'–~`
. . . . . . /. ./. . . . .}. .` -..,/
. . . . . /. ,'___. . : /. . . . . .
. . . . /'`-.l. . . `'-. .'........ . .
. . . ;. . . . . . . . . . . . .)-.....l
. . .l. . . . .' — ........-'. . . ,'
. . .',. . ,...... . . . . . . . . . .,'
. . . .' ,/. . . . `,. . . . . . . ,'_____
. . . . . . . . . . .. . . .,.- '_______|_')
. . . . . ',. . . . . ',-~'`. (.))
. . . . . .l. . . . . ;. . . /__
. . . . . /. . . . . /__. . . . .)
. . . . . '-.. . . . . . .)
. . . . . . .' - .. .....-`

Opublikowano

Windows jest troszeczke cięższy, trzeba kupić licencje.

Linux tani, lekki (jeśli chodzi o serwery Linux jest bez interface graficznego, stąd Linux jest o niebo lepszy od Windowsa), szybki. Można go dostosować pod własne potrzeby.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Linux lepszy, ale bardziej trudny. Windows z kolei gorszy ale bardziej łatwy.

Zależy czego serwer chcesz postawić. Powiedzmy że jesteś początkujący i chcesz zrobić TYLKO serwer Minecrafta. To Windows Ci wystarczy. Ale ja osobiście pod serwery polecam Linuxa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...