Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Elektrownia atomowa

dzejQ97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To już wersja v3.0 (wcześniejsze umieszczałem na innych forach). W tej chwili sprane są 2 reaktory działające z mocą 2070 EU/t wysyłających energie na 4 linie i do akumulatorowni.

Będę rzucał screeny na bieżąco.

Najpiękniejsza co prawda nie jest ale teren mi na nic innego nie pozwolił.

20130413233405.png

Opublikowano

Jeden z reaktorów. Będzie jeszcze zalany wodą dla lepszego chłodzenia ale każdy będzie wyglądał tak samo i działał z taką samą mocą.

20130414151612.png

System wtłaczania lodu. Uruchamia się razem z uruchomieniem reaktora.

20130414151625.png

Włączanie zasilania reaktorów. Nic nadzwyczajnego, zrobione by obsługa była jak najprostsza więc bez znajomości Tekkita można całą elektrownie obsługiwać.

20130414151556.png

Ekrany stanu reaktora. W planach mam jeszcze awaryjne wyłączenie wszystkich reaktorów, gdy temperatura któregokolwiek z nich osiągnie ponad 1000stopni. Teraz jest tylko alarm po przekroczeniu 500 stopni.

20130414151553.png

Stąd prąd wychodzi do odbiorców, ale potrzeba jeszcze transformatorów żeby zmniejszyć napięcie.

20130414151534rohg.png

A tutaj zarządzanie wysyłaniem prądu na linie i do akumulatorowni.

20130414151545.png

Gotowe są już komory 3 reaktorów, ale nie ma jeszcze systemu wtłaczania lodu do nich dlatego nawet nie budowałem w nich reaktorów. Chyba wystarczy screenów? :D

Opublikowano

Link dam jak uruchomię wszystkie reaktory i dobuduje część biurową i 4 kominy :)

@edit

Reaktor 3 uruchomiony bez żadnych incydentów :D

Opublikowano

Prototyp bezpieczników które wyłączą dany reaktor jeśli osiągnie temperaturę wyższą niż 1000 stopni ( zazwyczaj znajduję się ona w przedziale od ~300 do ~10) Niby mechanizm prosty a potrafi uratować cały budynek :)

20130414193933.png

PS.

Wszystkie reaktory działają z pełną mocą :)

Opublikowano

są różne urządzenia, które wymagają energii o różnym napięciu :D Na niskie napięcia działa m. in. czujnik temperatury reaktora, ale ja do zasilania tych ekranów używam paneli słonecznych i 1 małego akumulatora który naładuje się w dzień i trzyma 5 ekranów przez całą noc. Na wysokie napięcie działa takie coś co produkuje UU-matter <-- To jest dopiero kosmos! :D 9 takich "glutów" i można scraftować diament, a jeśli podłączysz wszystkie 4 linie elektrowni pod jedno takie urządzenie to UU-matter idzie jeden za drugim więc można zbudować fabrykę diamentów :D Ale z tego co sadzę po budowaniu to taniej wyjdzie pójść do kopalni i diaxow nakopać niż nazbierać te wszystkie materiały na udowe elektrowni :)

Opublikowano

Daję download. Wymagany Tekkit Laucher

xxx

Skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/cf2a8cf58ae466c73bf786a49f302a5080c1486e6af099c00b94bd58a77737e6/analysis/1365965136/

Zapraszam do zwiedzania .Wszelkie niekontrolowane eksplozje można mi zgłosić, a wszelkie kontrolowane należy nagrać :)

@edit

zapomniałem dodać że zrezygnowałem z transformatorów, zamiast nich zrobiłem automatyczną fabrykę diamentów.

Opublikowano

to pewnie tekkit classic na wersji 1.2.5 bo teraz tak nie można reaktora robić, teraz bez wtłaczania lodu bo się nie da, bezpiecznie wyciągniesz tylko 370 eu wymieniając tylko pręty, możesz zrobić maszynę dodającą coolanty czy inne tego tyku chłodziwa i osiągniesz więcej eu kosztem coolantów ale nie wiem może 1000 eu, no ale jak widzisz to już się nie opłaca i teraz najlepszym rozwiązaniem jest 100 geotermalek i lawa z netheru na początek a potem kilka hv solarów albo ultimate solarów, i jakas mała akumulatorownia na noc (akumulatorownia nie zadziała w wypadku mass fabricatora bo on ciagnie nawet aż 166 tys. eu, chyba ze na czujnik, w senise w dzień się laduje a potem się przełącza na oddawanie energii {output zostaje podpięty do linii})

Opublikowano

widze znawca :D gram na non premium a jak pobieram jakiekolwiek aktualizacje to crashuje mi download. Gdybym znalazł hosta na serwer to można by zbudować całe miasto zasilane energią :)

Opublikowano

tekkita classic jest na np. slotex.pl, a co do updateu to ściągasz scrackowanego nowego technic launchera i dajesz tekkit lite (teraz ja wole dns tech packa, mam serwa na nim i miodzio) i masz wersję 1.4.7

Opublikowano

wole jednak grać na classic nie grywam na serwerach tylko buduje na creative a w lite są dodatkowe, niepotrzebne mi mody :)

Opublikowano

ja nie lubię realnych gier :D jak zechce się naprawdę zajmować elektrowniami to studia, inżynier czy co tam jeszcze będzie trzeba, ale raczej zajmował się tym nie będę więc zostaje mi się pobawić w grze :) Aktualnie nie mam pomysłu na budowę to pytanko do czytających robić v4.0? a jak nie to podajcie jakiś inny pomysł :D

Opublikowano

To tak, ja jak bym robił już elektrownie (zrobiłem taką na 2 reaktory w tekkicie lite ale była brzydka) to właśnie jak już to na wersje v4 bym zrobił takie fajne kominy i pajęczynę jako parę wodną i jakieś fajne oświetlenie

a i te góry po lewej to super normalnie, jak grałem w classica to same równiny były nie wiem jak to zrobiłeś xD

Opublikowano

akurat te góry mi przeszkadzały bo musiałem połączyć reaktory blisko siebie, gdybym miał miejsce to zrobiłbym je dalej od siebie, coś takiego jak w elektrowni w fukushimie, tak, że każdy ma oddzielną sterownie i komore daleko od siebie ale tutaj zrobiłem po prostu długi korytarz. Nie chciałem budować na superpłaskiej bo to brzydko wygląda.

Opublikowano

NO dokładnie, w sumie to lubię góry pokażę ci co ja zbudowałem, niestety tej elektrowni co miałem to nie pokażę bo to było na innym serwie, a teraz będą 3 screeny z tego serwa co teraz od tygodnia założyłem i gram od czasu do czasu:

4719797400_1366032263.png

6804435000_1366032319.png

6549320600_1366032389.png

No z ogólnie to ile zabawy było z elektryką i autocraftingiem w magazynie to nie powiem ze 3 dni zeszło

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...