Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skyboxes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ABY SKYBOX DZIAŁAŁ NALEŻY POSIADAĆ NAJNOWSZĄ BINKE !!!

Odsyłam : http://www.mpcforum.pl/topic/914187-dl-co-zrobic-aby-dziala-nowa-binka/

Źródło :

http://www.elitepvpers.com/forum/metin2-pserver-guides-strategies/2502972-release-skyboxes.html

DL:

http://speedy.sh/TaHzR/Skybox.rar

Skan :

https://www.virustotal.com/pl/file/758270f0a15044691beae8d6edb0704a4f21a7763f01683aebdeb2aa6f560405/analysis/1365890912/

xml:

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/nightsky_b.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\nightsky_b.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/nightsky_f.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\nightsky_f.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/nightsky_l.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\nightsky_l.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/nightsky_r.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\nightsky_r.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/nightsky_t.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\nightsky_t.dds]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/nightsky.msenv" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\nightsky.msenv]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/evening_b.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\evening_b.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/evening_f.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\evening_f.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/evening_l.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\evening_l.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/evening_r.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\evening_r.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/evening_t.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\evening_t.dds]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/evening.msenv" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\evening.msenv]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/sky_b.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\sky_b.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/sky_f.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\sky_f.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/sky_l.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\sky_l.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/sky_r.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\sky_r.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/sky_t.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\sky_t.dds]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/sky.msenv" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\sky.msenv]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/sunshine_b.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\sunshine_b.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/sunshine_f.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\sunshine_f.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/sunshine_l.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\sunshine_l.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/sunshine_r.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\sunshine_r.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/sunshine_t.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\sunshine_t.dds]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/sunshine.msenv" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\sunshine.msenv]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/night_b.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\night_b.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/night_f.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\night_f.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/night_l.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\night_l.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/night_r.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\night_r.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/night_t.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\night_t.dds]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/night.msenv" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\night.msenv]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/predawn_b.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\predawn_b.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/predawn_f.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\predawn_f.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/predawn_l.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\predawn_l.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/predawn_r.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\predawn_r.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/predawn_t.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\predawn_t.dds]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/predawn.msenv" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\predawn.msenv]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/storm_b.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\storm_b.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/storm_f.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\storm_f.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/storm_l.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\storm_l.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/storm_r.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\storm_r.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/storm_t.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\storm_t.dds]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/storm.msenv" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\storm.msenv]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/morning_b.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\morning_b.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/morning_f.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\morning_f.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/morning_l.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\morning_l.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/morning_r.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\morning_r.dds]]></File>
		<File archivedPath="d:/ymir work/environment/skybox/morning_t.dds" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\skybox\morning_t.dds]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/environment/morning.msenv" type="1"><![CDATA[Source\ymir work\environment\morning.msenv]]>

SS:

Nightsky:

0324022207.jpg

Evening :

0324201949.jpg

Night :

nighte.jpg

Predawn :

predawn.jpg

Storm :

stormkm.jpg

Sky :

skyk.jpg

Sunshine:

sunshinem.jpg

Morning:

0329152905.jpg

Alistria.eu

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

1,3 mają zbyt małą dokładność w stosunku do ścian skyboxa, efekt podobny jak rozciągniemy jpg 500x500 do 900x900.

Ogólnie nic specjalnego, w tej chwili to tylko zmiana obrazka, można uzyskać dużo ciekawsze efekty. Oczywiście wygląda dość ładnie, tak jak nowe nieba ymira.

sygnatura2.png

Opublikowano

Chodzą te Skyboxes komuś? Bo nie wiem czy dodawać (Poprosił bym ss'y z gry od kogoś).

Jeżeli Ci pomogłem. Kliknij 1387468256-U352037.png, Dzięki :)

Opublikowano

Te skyboxy dzilaja jesli umie sie je wgrac , btw nie nie zmieniaja sie , chociaz widzialem na jakims niemieckim serwie i sie zmienialy

Bez-nazwy_nwpsash.png

by me

Opublikowano

Game.py, zjeżdżamy do linii:

net.SendEnterGamePacket()

i dodajemy zaraz pod nią:

import time
        czas = time.strftime("%H%M", time.localtime())
        czas = int(czas)
        if 2300<=czas<=2359 or 0000<=czas<=0630:
            background.RegisterEnvironmentData(1, "d:/ymir work/environment/nightsky.msenv")
            background.SetEnvironmentData(1)

elif  0631<=czas<=1000:
            background.RegisterEnvironmentData(1, "d:/ymir work/environment/morning.msenv")

elif  1900<=czas<=2259:
            background.RegisterEnvironmentData(1, "d:/ymir work/environment/evening.msenv")

Oczywiście możemy dowolonie modyfikować godziny, jaki skybox ma być, możemy też dodac kolejne dodając analogicznie kolejne elif. Tylko że w ten sposób na wszystkich mapach o wyznaczonych godzinach będzie te środowisko, a na ognistej ziemi, morning.msenv będzie lekko.. do dupy. Aby się przed tym uchronić, możemy zrobić pory dnia tylko na określonych mapach, w ten sposób:

mapDict = ( "metin2_map_a1",
                    "metin2_map_b1",
                    "metin2_map_c1", )

if background.GetCurrentMapName() in mapDict:
                import time
                czas = int(czas)
                        background.RegisterEnvironmentData(1, "d:/ymir work/environment/nightsky.msenv")
                        ...

Pamiętajcie o tabach.

sygnatura2.png

Opublikowano

Game.py, zjeżdżamy do linii:

net.SendEnterGamePacket()

i dodajemy zaraz pod nią:

import time
        czas = int(czas)

elif  0631<=czas<=1000:

elif  1900<=czas<=2259:

Oczywiście możemy dowolonie modyfikować godziny, jaki skybox ma być, możemy też dodac kolejne dodając analogicznie kolejne elif. Tylko że w ten sposób na wszystkich mapach o wyznaczonych godzinach będzie te środowisko, a na ognistej ziemi, morning.msenv będzie lekko.. do dupy. Aby się przed tym uchronić, możemy zrobić pory dnia tylko na określonych mapach, w ten sposób:

mapDict = ( "metin2_map_a1",
                    "metin2_map_b1",
                    "metin2_map_c1", )

if background.GetCurrentMapName() in mapDict:
                import time
                czas = int(czas)
                        ...

Pamiętajcie o tabach.

NO tak tylko co dac w environment danej mapy ? ;D, bo z tegco zaobserowalem na swoim serwerze to jesli environment w setting po stronie serwera nie zgadza sie z tym po stronie clienta to prrzy przechodzeniu na taka mapke sporadycznie wywla clienta( oczywiscie bez zadnych problemow no ale wiadomo to denerwuje)

Bez-nazwy_nwpsash.png

by me

Opublikowano

NO tak tylko co dac w environment danej mapy ? ;D

Nie rozumiem? Ja dałem kod w którym ustawiasz godziny i skąd ma o danej godzinie odczytywać msenv, a msenv są z twojego tematu.

bo z tegco zaobserowalem na swoim serwerze to jesli environment w setting po stronie serwera nie zgadza sie z tym po stronie clienta to prrzy przechodzeniu na taka mapke sporadycznie wywla clienta( oczywiscie bez zadnych problemow no ale wiadomo to denerwuje)

Serwerowe msenv w settings.txt mapy nie ma żadnego znaczenia, nie jest w żadnym stopniu wykorzystywane. Wywalanie jest spowodowane złym dodaniem do klienta plików skyboxa, lub złą ścieżką do środowiska w setting.txt

sygnatura2.png

Opublikowano

Prawdę mówiąc, lepiej jest wziąć dobry aparat i podczas jakiegoś ładnego zachodu słońca (jak wczoraj) zrobić zdjęcie i wykorzystać je jako Skybox. W ten sposób mamy oryginalny skybox, którego nikt oprócz nas nie ma (oczywiście do czasu opublikowania clienta w sieci) :P.

Opublikowano

Czy może ktoś powiedzieć jak przypisać dany skybox np.ten ostatni do Pustyni?
Wgrałem skybox'y do ETC/ymir work/environment/skybox/ a pliki .mnsv do ETC/ymir work/environment

Dodałem do game.py

import time
        czas = int(czas)

elif  0631<=czas<=1000:

elif  1900<=czas<=2259:

Posiadam najnowszą binkę.

Niestety mimo dodania do game.py tego co wyżej napisałem to na ani jednej mapie nie działa ten skybox, czy te skybox'y można dodawać również na stare mapy?

8910814572903361049127.png

Opublikowano

Wgrałem skybox'y do ETC/ymir work/environment/skybox/ a pliki .mnsv do ETC/ymir work/environment

Dodałem do game.py

import time
        czas = int(czas)

elif  0631<=czas<=1000:

elif  1900<=czas<=2259:

Niestety mimo dodania do game.py tego co wyżej napisałem to na ani jednej mapie nie działa ten skybox, czy te skybox'y można dodawać również na stare mapy?

. Jak chcesz skyboxa na pustyni to wchodzisz w folder z pustynia i w settings.txt w environment wpisujesz np evening.msenv

Bez-nazwy_nwpsash.png

by me

Opublikowano

Dodałem do game.py

import time
        czas = int(czas)

elif  0631<=czas<=1000:

elif  1900<=czas<=2259:

Spójrz na to co robi ten kod, spójrz na godziny, i miejmy nadzieje ze zrozumiesz dlaczego "nie działa" ^_^

sygnatura2.png

Opublikowano

Pomińmy te godziny, o tym później ale dlaczego podając w settings.txt prawidłową nazwę skybox'a tj.sky.msenv po wejściu na tą mapę wywala mi klienta.

Syserr:

0414 15:58:47434 :: CMapBase::LoadProperty(FileName=metin2_map_a1\MapProperty.txt) - LoadMultipleTextData ERROR ĆÄŔĎŔĚ ľřŔ» °ˇ´ÉĽşŔĚ ¸ą˝Ŕ´Ď´Ů.
0414 15:58:47434 :: CMapManager::LoadMap() Invalid Map Type
0414 15:58:47434 :: CPythonBackground::SelectViewDistanceNum(int eNum=0) mc_pcurEnvironmentData is NULL

skyboxy wrzuciłem jak wyżej pisałem do ETC/ymir work/environment/skybox/

Wygenerowałem nową liste plików type wszystkich plików zmieniłem na 1 (plików w folderze ETC)

Opublikowano

Pomińmy te godziny, o tym później ale dlaczego podając w settings.txt prawidłową nazwę skybox'a tj.sky.msenv po wejściu na tą mapę wywala mi klienta.

Syserr:

0414 15:58:47434 :: CMapBase::LoadProperty(FileName=metin2_map_a1\MapProperty.txt) - LoadMultipleTextData ERROR ĆÄŔĎŔĚ ľřŔ» °ˇ´ÉĽşŔĚ ¸ą˝Ŕ´Ď´Ů.
0414 15:58:47434 :: CMapManager::LoadMap() Invalid Map Type
0414 15:58:47434 :: CPythonBackground::SelectViewDistanceNum(int eNum=0) mc_pcurEnvironmentData is NULL

skyboxy wrzuciłem jak wyżej pisałem do ETC/ymir work/environment/skybox/

Mi oczywiście chodziło że w kodzie widać że ustawiłem skybox nocy na 23-6:30, rana na 6:31-10:00, a wieczoru na 19:00-22:59. Ty wszedłeś na mapę o godzinie 15, więc w czasie którego kod nie obejmuje. Ten błąd który teraz pokazałeś dotyczy oczywiście metin2_map_a1\MapProperty.txt, sprawdź to.

sygnatura2.png

Opublikowano

Ten błąd który teraz pokazałeś dotyczy oczywiście metin2_map_a1\MapProperty.txt, sprawdź to.

A nie przypadkiem nie jest efektem niezgodności rozmiaru mapy lub serwer.attr clienta z serwerem lub atlasinfo z settings w plikach z mapą w cliencie? - Miałem kiedyś ten błąd i już nie pamiętam o co chodziło, ale nie miało to nic wspólnego z plikiem MapProperty.txt.

Opublikowano

A nie przypadkiem nie jest efektem niezgodności rozmiaru mapy lub serwer.attr clienta z serwerem lub atlasinfo z settings w plikach z mapą w cliencie? - Miałem kiedyś ten błąd i już nie pamiętam o co chodziło, ale nie miało to nic wspólnego z plikiem MapProperty.txt.

Nie, on dokładnie oznacza problem z odczytaniem tego pliku, czyli:

a ) klient nie może go odnaleźć

b ) jest uszkodzony, np 0kb.

c ) klient nie może go odczytać, bo np jest nowa binka, a on jest spakowany type 2 (nowa binka obsługuje tylko type 0 i 1)

sygnatura2.png

Opublikowano

Nie, on dokładnie oznacza problem z odczytaniem tego pliku, czyli:

a ) klient nie może go odnaleźć

b ) jest uszkodzony, np 0kb.

c ) klient nie może go odczytać, bo np jest nowa binka, a on jest spakowany type 2 (nowa binka obsługuje tylko type 0 i 1)

Szczerze mówiąc mógłbym się kłócić :P. Ten błąd zapadł mi w pamięci właśnie dlatego, że jako jeden z nielicznych wywołuje wpis w syserr, który nie ma nic wspólnego z błędem. no ale niech ci będzie.

Opublikowano

Wiem w czym jest problem, w packerze który nie wiem jak pakuje te pliki bo na pozór po spakowaniu i wypakowaniu plików wyglądają tak samo jednak tak nie jest sądzę po tym iż zmieniając w settings.txt na sky.mensv i spakowaniu mapa nie działa, ale po zmianie na standardowe tj. A1.mensv również mapa nie działa. Dodałem ten kod Questionsa do game.py, ustawiłem czas i już wszystko jest ok.

Dziękuję wam za zainteresowanie się i za pomoc.

Opublikowano

pixeloza: nightsky, evening, sunshine (dodatkowo źle ułożone obrazki do skyboxa), morning (głównie na górze)

ujdą: predawn, storm (wybitne, ale sama góra jest tak rozpierdolona, że psuje efekt), sky (wymaga naprawy, bo źle są ułożone obrazki)

duża paczka, ale strasznie niedopracowane

57199140501148694665.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...