Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

OpenGL + DirectX + Autoit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć jak użyć 'silnika/ów' graficznych DirectX lub OpenGL do Gry w Autoit, będzie to gra Sieciowa, 2D/3D lecz nie wiem jak zrobić dynamiczną grafikę 2D lub 3D, chciałbym użyć do tego tych 2 silników graficznych lecz nie wiem jak... Nie chcę się także za bardzo przenosić na C++ lub C# bo już się 'zaprzyjaźniłem' z Autoit... jeśli się nie da no to mówi się trudno... Chciałbym aby za pomocą tych lub innego silnika dało się zrobić tego typu rzeczy:

importmap('map.obj')
ustawobjpostaci('postac.obj')
ustawpostac('asdasd','polex','poley','polez')
przemiescpostac('postac','polex','poley','polez')

Oczywiście nazwy funkcji zmyśliłem, lecz chciałem jak najprościej to przedstawić! :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

ale Autoit nie jest do pisania gier ludzie.

Rekomendowanym językiem nawet przez microsoft(nie tylko, wgl. tak jest, a dlaczego to się sami domyślcie) jest C++(directx) tak samo ogl...

tzw, chodzi mi że nawet języki pokroju vb czy c# nie nadają się do tego.

jeżeli interesują cię gry nie zawracaj głowy Autoit, tylko przejdź do c++

owszem możesz spróbować ale strata czasu.

..x..

Opublikowano

@up I o taką wypowiedz mi chodziło a nie to co @3up Napisał -.- Piszcie z głową, a nie dajecie mi coś o co nie proszę...

@up Napisałem 'Wirusa' w Autoit, lecz już przenoszę się do C++

@x2up Frostbite? :) Zalinkuj na PW

Opublikowano

ByczekXde nie podal Ci nic o co nie prosiles. Po prostu zapomnial dodac ,ze jedyny silnik do gier najlepszy do 3d czy 2d to przeportowany Irrlicht na ktorym napisalem grę z linka ktory Ci dal w ktorym masz wszytkoi pokazane jak to wyglada. Poza tym w swoich tutach mam poradnik step-by-step do nauki Irrlichta i jesli chcesz w autoIT to robic to skorzystaj.

Proba korzystania z silnikow ktore podales bedzie wygladala tak , ze bedziesz korzystal po prostu z DLLek przez DLLCall bodajze. Ale jazda z lublina do warszawy przez poznan do strata czasu i tak jak poprzednicy mowili lepiej wez sie za C++ (na poczatek dla 2D polecam Allegro silnik) .

Tylko zanim sie nauczysz C++ a co mowic pisac w tym gry 2D a co dopiero 3D(!) to minie w hu* z kawalkiem czasu.

Dla lepszego zrozumienia dzialania takiej gry,struktury i modułów skladajacych sie na jej poprawne dzialanie sprubuj w C++ w allegro. Jezeli nie znasz takich pojec jak zmienna,inkrementacja,rodzaje pętli, warunki ,rzutowanie danych to zostan w autoit i sie ucz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...