Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań nowicjusza.

Exast

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niedawno zacząłem grać w ogame i mam kilka pytań do tych bardziej doświadczonych graczy.

1. Jak rozbudowywać kopalnie ? Tzn. najpierw metal, kryształ czy deuter.

2. Czy ile energii ma duży wpływ na wydobycie surowców.

3. Jaki sposób gry polecacie nowym- eko czy flota ?

SunzykPL

League of Legends player

Opublikowano

1.Pierw metal, następnie deuter i kryształ,

2.Niewielki wpływ ma. Warto rozbudowywać satelitę,

3. To zależy od twojego trybu gry.

1375884335-U390809.png

Blue Member

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Niedawno zacząłem grać w ogame i mam kilka pytań do tych bardziej doświadczonych graczy.

1. Metal 4-5 oczek wyżej od kryształu, deuter na tym samym poziomie co kryształ ew. 2 oczka wyżej.

Za każdy 1k masz 1 pkt. nie ważny jaki to surowiec, a metalu produkuje się najwięcej + jest najtańszy.

Na początku to się na kryształ bardziej nastaw, ponieważ deuter będziesz marnował na:

ekspy, transport, przegląd galaktyki raz na jakiś czas ? ;d

2. Średni, cóż jeżeli Ci brakuje chociaż jednej energii to lepiej zbudować satelitę niż kopalnie.

Za 1 satelitę też masz 1 pkt.

3. Eko, eko, eko, każdy gracz z silną flotą i słabym zapleczem (czyt. kopalnie) to trochę kamikadze :P

Statki są silne ale obrona też jest dobra bo jej nie tracisz za dużo, z resztą topka flociarzy zaczyna dbać

o swoje ,,zaplecze''. I za każdy stateczek/działko też masz 1 pkt.

Flociarz musi więcej grać, może stracić surowce, górnik też może ale on ma stały przychód a flociarz no

niestety, wysyła po 7 flot po 15 sond i szuka swojego celu ;d I oczywiście jeszcze trzeba wydać na armię ;d

Raczej farmienie czy coś, nie mało jest kolesi z (i) w galaktyce i wystarczy jedna sonda oraz transporter aby

wiedzieć co ma i go złupić. Farmić może każdy, górnikowi to na pewno da ileś surowców a wyszkolił 2-3 L. M. ?

Czy 2-3 D.T ?

pyhvh7E.png

Opublikowano

Witam.

Jeśli grasz na w miarę nowym uni (max miesiąc jest otwarte), to wszystko wygląda ciut inaczej.

1. Kopalnie... Najpierw metal, potem kryształ i na końcu deuter. Przykłady rozbudowy:

Wczesny etap gry -------------- Późniejszy etap gry ------ Dużo późniejszy etap gry

Metal 8 ------------------------------- Metal 22 ----------------------- Metal 40

Kryształ 6 --------------------------- Kryształ 20 ------------------- Kryształ 38

Paliwo 4 ----------------------------- Deuter 17 ---------------------- Deuter 34-36

2. Zawsze musisz mieć energie na +. Jeśli masz energie na minus, to spada ci wydobycie. Bardziej opłaca się budować satelity niż elektrownie (według mnie max elektrowni to 25). Elektrownia fuzyjna zabiera ci deuter (nie polecam budowac)

3. Najpierw ZAWSZE musisz postawić podstawowe eko. (Według mnie 31-29-29, dlatego deuter wysoko, bo musisz mieć paliwo na lot). Grałem i eko i flota. Jeśli masz czas i umiesz latać (wbrew pozorom to trudne) to zarobisz szybciej, ale jest większe ryzyko straty floty. Jeśli wolisz wolniejszy przyrost, ale ciągły to eko. Na duże floty zawsze ktoś poluje, jest ciężko. Bycie flociarzem to punktualnosc, umiejętność liczenia i ogromna wiedza o Ogame.

Ps.

1 statek to NIE 1 pkt.

1 działo to NIE 1 pkt.

1.000 wydanych surowców to 1 punkt.

Gralem w Ogame łącznie jakieś 5 lat.

nfsw_SALIERI12.png

Nie gram już :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

To mój sprawdzony sposób:

1. Rób w taki sposób (na eko) Jak metal masz 38 to kryształ 35-7 deuter 34-6

2. Nie do puki nie jest na -. Wtedy odlicza ci od każdej kopalni jakiś % wydobycia.

3. Ja grałem flotą, ale nie polecam jej na słabe nerwy, bo grasz dobre 10 msc, epicka flota i nagle się zagapisz i cały prawie roczny dobytek tracisz. Dla mnie to tylko zabawa, więc się śmiałem :P

MPC Hejter Team Leader

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...