Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno świnki morskiej

MyManiek555

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Postanowiłem sobie zakupić świnkę morską.

Jaka cena świnki morskiej?

Mam klatkę 60cm, paśnik i hamak kupię na miejscu.

Lecz mam tutaj pytanie, jak mam przenieść świnkę morską z sklepu do domu.

Do domu mam dośc daleko od sklepu, więc nie wiem jak to mam przenieśc (jakieś 30min drogi)

Proszę o pomoc!

MyManiek555.jpg
Opublikowano

Pudelko kartonowe nasyp na sam dol trocin i daj troche siana i na to swinke . Czemu troty a temu jak sie zeszcza to zeby ci pudelko nie przemoklo. 30 min to tak dlugo nie jest . I troche dziur zeby powietrze wpadalo :p

BUM

Opublikowano

Zazwyczaj w zoologicznym dają kartonowe pudełko, w które "zapakują" ci zwierzaczka.

Pewnie to dla świniaka spory stres, ale cóż zrobić. Szkoda wydawać pieniędzy na plastikowe pojemniki...chociaż w sumie też może się przydać jak będziesz chciał kiedyś iść ze swoim zwierzaczkiem do weta. A co do ceny to różnie, ale wydaje mi się że taka zwykła to ok 35zł ;)

58815786.jpg

Opublikowano

Jeżeli kupujesz świniaka to na początku zaopatrz się w transporterek. :) Na pewno nie raz Ci się przyda, a to o wiele bezpieczniejsze i mniej stresujące niż siedzenie w ciemnym pudełku. Transporterki dla świnek można znaleźć już za około 20 zł, a w ostateczności możesz kupić od kogoś używkę. :) I nie dawaj zwierzaczkowi trocin, ale sianko, bo trociny podrażniają oczy. I do kuwetki/klatki żwirek, np. Pinio.

Opublikowano

Tak jak wyżej, zwykły transporterek, tylko zadbaj o to by świnka miała mięciutko.

A jeśli pytasz o cenę to około 100zł

Opublikowano

A jeszcze jedno. Jeżeli będziesz kupował świnkę w sklepie zoologicznym to dokładnie jej się przyjrzyj. Zobacz czy ma ładne futro, szkliste oczka. Poobserwuj chwilę jej zachowanie. Musisz też zobaczyć w jakich warunkach jest trzymana.

Pasjonat
Opublikowano

Kartonowe pudełko i możesz tam siano wsypać od razu czy co, bo na 100% przemoknie ;p Wiem, bo sam mam świnkę ;d

7ba4ef2746a62.png

Opublikowano

Najlepiej jakbyś kupił dwie samiczki, bo świnki morskie to bardzo towarzyskie zwierzęta i samotnie nie są takie "żywe" i chętne do zabawy.

Miałem je 4 lata :)

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

Opublikowano

Jeżeli kupujesz świniaka to na początku zaopatrz się w transporterek. :) Na pewno nie raz Ci się przyda, a to o wiele bezpieczniejsze i mniej stresujące niż siedzenie w ciemnym pudełku. Transporterki dla świnek można znaleźć już za około 20 zł, a w ostateczności możesz kupić od kogoś używkę. :) I nie dawaj zwierzaczkowi trocin, ale sianko, bo trociny podrażniają oczy. I do kuwetki/klatki żwirek, np. Pinio.

ale to jak dam na dół klatki sianko to do paśnika tez dam siano o.O

CO DAĆ ŚWINCE MORSKIEJ NA DNO KLATKI?

MyManiek555.jpg
Opublikowano

Niech siedzi w trocinach bo wykładanie dna klatki sianem jest głupim pomysłem, przecież siano nie wchłania siuśków tak jak trociny i zresztą jak świnka zje takie obsikane siano to jeszcze może się rozchorować. Ja miałam chyba od 6 roku życia świniaki aż do 18stki ale potem sobie darowałam...szkoda patrzeć jak odchodzą.

Tak czy siak, pamiętaj żeby to sianko jednak dać do klatki żeby świniaczek sobie zajadał i miał gdzie wygrzać cielsko :D I ogólnie to polecam ci poczytanie sobie jakichś forów odnośnie zajmowania się tym gryzoniem, bo trzeba wiedzieć o obcinaniu pazurków, ścieraniu ząbków(sianko troszkę pomaga), ogólnie o żywieniu i tego typu kosmetycznych sprawach, wydaje się że to maleństwo nie potrzebuje wiele uwagi, ale jak kupujesz tylko jedną sztukę to musisz zapewnić jej towarzystwo w swojej osobie, bo świniaczki mają to do siebie że jak się nudzą to jedzą...i potem będziesz miał baleron a nie gryzonia :D

58815786.jpg

Opublikowano

Co to trocin to przygotuj się lepiej bo wystraszona świnka dostaje takiego turbo, że trociny lecą z klatki na 1,5m. Nawet gwałtowny ruch potrafi ją wystraszyć. Co do przegryzienia pudełka. Świnki to bardzo ale to bardzo płochliwe zwierzaki, łatwo je przestraszyć, a szok taki jak transport w pudełku powoduje że świnka nie ma ochoty się ruszyć więc nie, nie przegryzie. Po usadowieniu jej w nowym domu - twojej klatce zostaw ją najlepiej do końca dnia i na noc w spokoju aby mogła się przyzwyczaić do nowego środowiska. Nie baw się z nią na siłę i nie bierz na kolana jak ucieka po klatce przed twoją dłonią, tak nie zaskarbisz sobie jej przyjaźni.

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

Opublikowano

PS.

A nie przegryzie tego pudełka kartonowego?

Jak liczysz na karton w sklepie to weź do woreczka sianko. A jak bierzesz swój transporter, to oczywiście nasyp wcześniej. A pudełka przegryźć nie powinna. :)

Kocham kino akcji na forum. 

Opublikowano

ale to jak dam na dół klatki sianko to do paśnika tez dam siano o.O

CO DAĆ ŚWINCE MORSKIEJ NA DNO KLATKI?

Jeżeli już musisz coś dawać to albo żwirek (tylko, że on będzie niezbyt wygodny dla świnki) albo trociny z domieszką sianka (same trociny są bardzo kruche i strasznie się pylą, przez co mogą podrażnić oczka śwince). Zwierzę nie przegryzie pudełka (mojej papużce wygryzienie dość sporej dziury w górnej części wieka zajęło... jakoś 5 lat xD), ale nadal uważam, że powinieneś zaopatrzyć się w transporterek. :)

Opublikowano

Ok poczytałem troszke o świnkach morskich ;)

Dziś jadę zakupić sprzęt a jutro samą świnkę morską.

Dam trociny na dno i na to matę łazienkową może tak być?

MyManiek555.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...