Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka szkola po gimnazjum

Kamilq120

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chodzę do 3 klasy gimnazjum i mama kilka pytań do was co do wyboru szkoły po gimnazjum

1.Liceum czy Technikum?

2.Czy gdy np pójdę do liceum o profilu humanistycznym to potem mogę iść na studia związane z ekonomia lub turystyka bo boje się ze nie poradzę sobie z rozszerzona matematyka ??

3.Jaki zawód polecacie chodzi mi o taki aby nie mieć potem problemów z znalezieniem pracy i dość dobrze płatna?

4.Czy na studiach jest trudno??

Opublikowano

1. Jak wolisz.

2. Po co ci profil humanistyczny, skoro idziesz na studia ekonomiczne albo turystyczne?

3. Najlepiej to załóż własny biznes. A jak nie, to praca na kasie w biedronce zawsze się znajdzie.

4. Zależy na co idziesz.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

1.Ja byłam w technikum i powiem ci że jeśli wybierzesz sobie profil jaki odpowiada twoim zainteresowaniom to ok.3 klasy będziesz miał dość sporo zajęć związanych z twoim kierunkiem, a te podstawowe ci odejdą, także dobrze to przemyśl bo jak przyjdzie ci dziennie ślęczeć w szkole po 8/9 lekcji i to np. z samej informatyki a nie będziesz tego lubił to zwyczajnie będziesz się męczyć zamiast czerpać z nauki przyjemność :P

2.Pewnie że możesz. Teraz zaocznie możesz iść praktycznie gdzie dusza zapragnie, nie patrzą aż tak na oceny a na to czy płacisz kasę.

3.To też musi raczej zależeć od twoich zainteresowań, inni lubią przykładowo wymieniać rury w zlewie a ty lubisz tą ekonomie. Tutaj też musisz się zastanowić, ale powiem ci że w naszym kraju ciężko teraz znaleźć pracę odpowiadającą twojemu wykształceniu, no chyba że masz plecy :P

4.Hmmm, ciężko powiedzieć, to zależy od kierunków, ale na licencjacie nie jest tak tragicznie, magisterka to już inna para kaloszy. Zasada w sumie jest prosta, zakujesz od czasu do czasu to i zaliczysz, może nie na wybitną ocenę ale na trzy i pół, czy coś ok tego :P

58815786.jpg

Opublikowano

1. Liceum

2. Pewnie, że możesz ale lepiej wybierz coś pasującego do studiów.

3. Dobry inżynier. Nie ma możliwości, żebyś nie miał roboty.

4. W chuj. Ale w końcu, żeby do czegoś dojść trzeba pracować co nie? :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Witam chodzę do 3 klasy gimnazjum i mama kilka pytań do was co do wyboru szkoły po gimnazjum

1.Liceum czy Technikum?

2.Czy gdy np pójdę do liceum o profilu humanistycznym to potem mogę iść na studia związane z ekonomia lub turystyka??

3.Jaki zawód polecacie chodzi mi o taki aby nie mieć potem problemów z znalezieniem pracy i dość dobrze płatna?

1. Technikum

2. To po co idziesz na kierunek humanistyczny jak chcesz iść potem pod ekonomie/turystyke...

3. Idź w stronę zainteresowań własnych, nie pytaj się innych na jaki kierunek iść najlepiej.

4. Co za pytanie...

Opublikowano

1. Technikum

2. Idziesz na taki profil ,ktory w przyszłosci będzie tobie w zawodzie pasowac

3. To co w przyszlosci będzie potrzebne patrząc na rynek pracy są poszukiwani informatycy, inzynierowie czy elektromechanicy

4. Nie ;)

sygnauf.png

by Valky

Opublikowano

Widzę że kolega nie potrafi sam zdecydować co go interesuje i gdzie się widzi w przyszłości. Przykro mi kolego, ale w takich przypadku to pierwszy moim zdaniem do łopaty, beton klepać w dziurach, cegły układać, ew. kasjer. ;) Miałeś mnóstwo czasu aby zdecydować gdzie się udać po gimnazjum, które szkoła będzie najodpowiedniejsza a nie pod koniec roku pytać się forumowiczów, to przecież nie oni będą się później tam uczyć... Ale nie martw się! Z każdej szkoły później do zawodówki możesz się przepisać.

Opublikowano

Ja tam wybieram się do technikum gdyż wiem, ze niczym mnie nie ogranicza (nie jest gorsze od liceum) a o ukończeniu technikum będę miał wykształcenie w zawodzie (w mik przypadku planuje iść na informatykę z grafiką bądź systemami serwerowymi), a zawód informatyka przyda się obecnie w każdej dziedzinie.

....

Opublikowano

1.Liceum czy Technikum?

2.Czy gdy np pójdę do liceum o profilu humanistycznym to potem mogę iść na studia związane z ekonomia lub turystyka bo boje się ze nie poradzę sobie z rozszerzona matematyka ??

Żależy to wszystko od twojego zamiłowania do nauki. Jeżeli lubisz sie uczyć "wszystkiego" tak jak do tej pory miałeś to w gimbazie to idź do liceum ,a potem (zaznaczam) musisz iść na studia bo inaczej nie będziesz mieć pracy, ale jeżeli chcesz sie uczyć w konkretnym kierunku to polecam technikum i po nim możesz od razu podjąć prace gdzie kolwiek bo dostajesz specjalny tytuł w dziedzinie której sie uczyłeś.

„Can you feel it?

Your future, torn away.

There is no escape, only oblivion.”

Opublikowano

Liceum = koniecznosc robienia studiow. Jak chcesz dobra prace nie ciezka to technikum zywienia i uslug gastronomicznych. Po ukonczeniu masz juz zawod . I uwierz mi prace dostaniesz bardzo szybko . Zalezy co cie interesuje . Czy jest ciezko na studiach powiem ci tak jesli masz dobry leb i jestes sprytny to nie bedziesz mial klopotow xD

BUM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...