Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Wentylator i temperatura

Awangard

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam gdy komputer chodził bez zadnych gier temp wynosiła
Core 1 /0 - 39, 40
GPU-65
itp -39,40

Z ciekawosci odkreciłem wentylator w komputerze ale niestety był takim lekkim klejem przytwierdzony do procesora który niestety urwałem.. został tylko slad. Temperatury niektore wzrosły az do 60-65. co normalnie wynosiło 39-40.

Czy cos zepsułem ?

Opublikowano

Jak nie założyłeś nowej pasty to włącz grę i możesz się pożegnać z prockiem musisz iść do komputerowego i kupić pastę termoaktywną :)

Opublikowano

Jak zdjąłeś z radiatorem to kup pastę Zalman ZM STG-2. Za 20-30zł można kupić.

graphic.png

Opublikowano

Jak zdjąłeś z radiatorem to kup pastę Zalman ZM STG-2. Za 20-30zł można kupić.

Nie mam pojecia co to radiator.. Jak mowiłem odkeciłem wentylator i chciałem go zdjac niestety lekko nie schodził pociagnałem ciup mocniej i sie oderwał i została tylko plama jakiegos kleju czy cos na podobe ? Jakie sa najlepsze rozwiazania ? Nie wlaczac komputera ? Aktualnie temp. procesora (Core 1 , Core 0) ma 40 *c. Kupic ta paste czy jak ?

Opublikowano

na szybko

post-864340-0-95449300-1365517387.jpg

jezeli odłoczyłeś te dwie rzeczy to chyba zepsułes zalezy jaki masz wentylator u mnie nie da sie (chyba nie prubowałem) rozłoczyc radiatora od wentylatora

Najlepiej podaj jaki to wentylator

;):)

Opublikowano

@up W tym coolerze tez a się zdjąć wentylator, chociaż nie jest to zbyt wygodne.

@op Wątpię, żeby był tam jakikolwiek klej, te resztki, które zostały, to najpewniej pasta termoprzewodząca (znajdująca się pomiędzy radiatorem, a procesorem. Przed ponownym montażem chłodzenia powinieneś wyczyścić oba elementy z resztek i nałożyć nową.

Opublikowano

Sie stresuje ze cos popsuje.. moge skoczyc do media expert po paste.. To Co urwałem to była własnie pasta ? Radiator? Jak on wyglada.. Odkreciłem tylko wentylator .. przy wentylaotrze była przymacowana taka metalowa scianka ktorej była własnie ten klej.

@up W tym coolerze tez a się zdjąć wentylator, chociaż nie jest to zbyt wygodne.

@op Wątpię, żeby był tam jakikolwiek klej, te resztki, które zostały, to najpewniej pasta termoprzewodząca (znajdująca się pomiędzy radiatorem, a procesorem. Przed ponownym montażem chłodzenia powinieneś wyczyścić oba elementy z resztek i nałożyć nową.

Ja przepraszam post za postem ,ale czemu temp podniosła sie o 20 * C? bo wymontowania wentylaotra i ponownym zamontowaniu?

Opublikowano

up2 thx ale ja juz wyczysciłem dałem nową paste i teraz juz nie chce sie bawic.Tak myslałem ze da sie go odpiąc.

Nic nie popsujesz.Na poczatek podaj własciwosci komputera.Jaki procesor.Płyta

;):)

Opublikowano

up2 thx ale ja juz wyczysciłem dałem nową paste i teraz juz nie chce sie bawic.Tak myslałem ze da sie go odpiąc.

Nic nie popsujesz.Na poczatek podaj własciwosci komputera.Jaki procesor.Płyta

Procesor to: Intel Core 2 duo 2,4 Ghz po O/C 2,7Ghz

Karta Graf.: GeForce 9600 GT

Win 7 64 bit.

Opublikowano

Radiator to ta metalowa ścianka. Wygada to przykładowo tak. Na nim znajduje się wentylator, razem wygląda to podobnie do tego. Pomiezy radiatorem a wentylatorem nie powinno być pasty, musi się ona znajdować w miejscu styku radiatora z samym procesorem- klik.

Pastę nakładasz na procesor, używając jej niewielkiej ilości i równomiernie rozprowadzając ją po całej widocznej powierzchni procesora. Na to zakładasz cooler, pamiętając, że musi dobrze przylegać.

Wzrost temperatury mógł być spowodowany brakiem pasty i/lub niepoprawnie założonym chłodzeniem.

Opublikowano

Radiator to ta metalowa ścianka. Wygada to przykładowo tak. Na nim znajduje się wentylator, razem wygląda to podobnie do tego. Pomiezy radiatorem a wentylatorem nie powinno być pasty, musi się ona znajdować w miejscu styku radiatora z samym procesorem- klik.

Pastę nakładasz na procesor, używając jej niewielkiej ilości i równomiernie rozprowadzając ją po całej widocznej powierzchni procesora. Na to zakładasz cooler, pamiętając, że musi dobrze przylegać.

Wzrost temperatury mógł być spowodowany brakiem pasty i/lub niepoprawnie założonym chłodzeniem.

Chłopieee.. Dzieki ładnie wszystko wytlumaczyłes. Estetycznie z odnosnikami.. Lajk !

Mam ten radiator ale niestety nie taki duzy jak na tym zdjeciu mam tylko taka jedna scianke metalowa ..

Opublikowano

Booa

po pierwsze radiator to w 100% aluminium lub przy nie których bywa że miedz a do tego dziwne bo ja mam naderwaną pastę termo i temp podczas grania nie przekracza 40-45 stopni mam Pentium Dual-Core E5200 i wentylator box i naderwaną pastę mam tak że jest na procku i na radiatorze nie wiem dla czego ale się nie przegrzewa

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

Jeszcze jednoo pytanko.. Czy moge grac bez tej pasty ? Bede starał sie kontrolowac temperatury .. ?

Opublikowano

booa tak to jest box i na samym dole czyli na podstawie gdzie się styka procesor z radiatorem jest termo pasta która pomaga lub zwiększa przenoszenie ciepła z procesora do radiatora a zatem ochładza procesor

up lepiej kup to tylko 19 zł a masz pewność ze nie stopią się ci styki na płycie głównej

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

@up Ja to wiem, ty to wiesz, rzecz w tym, żeby wszystko wytłumaczyć autorowi tematu. Skoro twierdzi, że się na tym nie zna, lecę ze wszystkim po kolei.

Jeszcze jednoo pytanko.. Czy moge grac bez tej pasty ? Bede starał sie kontrolowac temperatury .. ?

Komputer ci się wyłączy, kiedy temperatura będzie zbyt wysoka, ale na dłuższą metę jest to zdecydowanie niewskazane. Dla spokoju i bezpieczeństwa komputera lepiej wszystko załatwić od razu, będziesz miał później spokój.

Opublikowano

To dziekuje wszystkim odpowiadajacym i zycze miłego tygodnia. Wszystkich wynagrodze w postaci ''LUBIĘ TO''

Temat rozwiazany. (Prawdobodobnie). :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...